Angelique Deserranno start uniek Atelier Akoté in de Industriestraat in Ruiselede

Angelique Deserranno: “Al mijn projecten zijn creatieve ondernemingen met een visionaire blik en een hoek af.”© (foto TVB)
Angelique Deserranno: “Al mijn projecten zijn creatieve ondernemingen met een visionaire blik en een hoek af.”© (foto TVB)
Redactie KW

Met Atelier Akoté zal Ruiselede er binnenkort een uniek project bijhebben. Een bedrijfspand wordt omgetoverd tot ‘deelatelier’. Bedenker Angelique Deserranno (40) woonde vanaf haar geboorte tot 2015 in Ruiselede en verhuisde daarna naar Lotenhulle. Vol vuur vertelt ze over haar project.

Wat houdt Atelier Akoté in?

Angelique Deserranno: “Met Atelier Akoté toveren we een nieuw pand in de Industriestraat in Ruiselede om tot een deelatelier voor ambachtslieden en kunstenaars. Ook musici en andere creatievelingen zijn welkom.”

“Artistieke mensen komen thuis vaak ruimte te kort. Als je alleen iets extra moet kopen of huren is dat niet evident. Daarom is zo’n deelatelier heel interessant. Er zijn in het pand negen ruimtes die afgehuurd kunnen worden. Daarnaast is er een keuken met workshopruimte en sanitair en zijn er uitgietbakken en stopcontacten op drijfkracht. Ik heb aan alles proberen te denken.”

Wie zijn de initiatiefnemers?

“Het initiatief komt volledig van mezelf. Ik was al langer op zoek naar een geschikte locatie. Er bestaan al deelinitiatieven in grote steden zoals Gent en Antwerpen. Ook in Deinze loopt er zo’n project en ik voelde dat er in onze streek ook nood aan was. Daarom besloot ik zelf de stap te zetten.”

“Creatieve mensen samenbrengen”

“Ik nam contact op met de eigenaar van het pand in de Industriestraat. Die zag het helemaal zitten. Op dit moment is hij de ruimte aan het voorzien van verwarming, elektriciteit en al de rest. Zodra dat afgewerkt is, gaat Atelier Akoté van start. We hopen ten laatste op 1 maart 2021 open te gaan.”

Is dit je eerste grote project?

“Nee, niet echt. Ik startte ongeveer 20 jaar geleden mijn eerste zaak op in Ruiselede. Het aanbod was drieledig. Ik verkocht hobbymaterialen en gaf workshops aan volwassenen en kinderen. Daarnaast was het ook een esoterische winkel. Je vond er halfedelstenen, zoutkristallampen, etherische olie, bachbloesems, biologische thee en zoveel meer. Ik gaf relaxatiemassages en had een leuk aanbod Oosterse binnenhuisdecoratie. Eigenlijk alles wat nog maar de laatste jaren pas enorm in opmars is.”

“Maar net omdat ik ‘te vroeg’ was met mijn ideeën en gamma, floreerde de zaak niet zoals ik het wou. Daarom nam ik op mijn 27ste een drastische beslissing: ik ging terug studeren. De richting journalistiek interesseerde me omdat ik altijd al graag had geschreven. Daarna schoolde ik me bij tot copywriter en ging in Brussel aan de slag als copywriter en eventmanager. Twee jaar later settelde ik me als zelfstandig copywriter. Ik schreef zeven jaar voor bedrijven, verenigingen en gerenommeerde reclamebureaus. Daarna zag ‘Madame Sjappo’ in 2017 het levenslicht.”

Wie of wat is Madame Sjappo?

“Met Madame Sjappo volg ik mijn droom en laat ik mijn kunstenaarshart spreken. Madame Sjappo herbergt al mijn kunstzinnige projecten. Van schrijven en analoge collages maken tot beeldhouwen en schilderen. Ik kies resoluut voor betaalbare kunst. Zo kan iedereen met unieke objecten van zijn huis een thuis maken. En als toetje heb ik er ook mijn passie aan toegevoegd, het scouten van antieke curiositeiten.”

“Ik was nog maar een jaar met Madame Sjappo bezig toen ik voelde dat het tijd was om een idee, dat al enkele jaren lag te rijpen in de kast, boven te halen en te realiseren. Zo richtte ik in slechts vier maanden mijn eigen interieur- en designwinkel ‘Braavo’ op. Van casco pand tot opening. Als alles lukt zoals je het in je hoofd hebt en wil uitvoeren, dan weet je dat het gaat slagen!”

Is er een gelijkenis tussen Braavo en Atelier Akoté?

“Bij beide concepten wil ik creatieve mensen samenbrengen. Het idee van Braavo was om een unieke winkel te creëren met duurzame, milieuvriendelijke en lokale objecten. Het is een platform waar 30 makers en starters terechtkunnen. Zij huren een ‘verkooprek’ in Braavo en Braavo doet de rest. Zo vind je in één zaak de meest originele geschenken, hippe interieurdecoratie, handgemaakte hoogstandjes en een schitterende koffie- en theebar met suikervrije delicatessen. Het was vanaf de opening een schot in de roos. Zelfs in die mate dat ik onlangs na anderhalf jaar de zaak al kon overlaten. ”

“Samenwerkingsprojecten zijn de toekomst. Ik geef altijd het voorbeeld van een dokterspraktijk. Vroeger bestond dat niet, nu is dat niet meer weg te denken.”

Jij bent wat ze noemen een creatieve generalist?

“Uit een professionele talentenanalyse bleek onder andere dat ik veel meer dan gemiddeld ‘sterke talenten’ heb waarmee ik aan de slag kan en dat ik over een heel breed interesseveld beschik. Mijn professionele loopbaan kent al heel mijn leven uiteenlopende projecten. Maar het zijn allemaal creatieve ondernemingen met een visionaire blik en een hoek af.”

“Het voelt wel telkens een beetje als springen in het duister. En als je werk dan af en toe geprezen wordt, geeft dat een extra boost. Zo werd ik geselecteerd door Stichting IJsberg uit Damme. Je kan er tot en met 21 maart 2021 een mooie tentoonstelling met poëzieroute bezoeken. Langs die route zal je ook een werk van Madame Sjappo tegenkomen.”

Jij gaat met Madame Sjappo ook deel uitmaken van Atelier Akoté?

“Klopt, zelf kamp ik ook met ruimtegebrek om al mijn projecten uit te werken. Ik neem dus zelf een van de negen plaatsen in en zal coördinator zijn. Zo’n gezamenlijk atelier biedt ongelooflijk veel voordelen. Je hebt contact met gelijkgestemden en inspireert elkaar en je kan samen events organiseren. Ook de kosten kan je heel erg beperken.”

Ben je nog op zoek naar deelnemers?

“Er zijn al een paar plekken ingenomen, maar wie wil, mag en kan zich nu nog aanmelden. Het gaat over contractjes van telkens een jaar die verlengd kunnen worden. De ruimtes zijn minimaal zes meter op zes en drie hoog. Je krijgt de ruimte voor 300 euro per maand, inclusief alle kosten zoals elektriciteit, water, verwarming, gemeenschappelijke kosten en internet. Wie wil, kan ook meerdere ruimtes ineens nemen.”

“Je kan me contacteren via www.sjappo.be. Je kan me ook vinden op Facebook en Instagram. Mailen mag ook naar hallo@sjappo.be.” (TVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier