Andy Verschoote uit Zedelgem mag 10 silhouetten plaatsen in Vloethemveld

Andy Verschoote met een eigen werk: een masker gebaseerd op het gezicht van zijn vrouw Ine. © BC

Andy Verschoote mag tien silhouetten realiseren voor de onthaalzone van het voormalige krijgsgevangenkamp in Vloethemveld. “Een hele eer. Het gaat nu eenmaal over een oorlogsherdenkingsmonument”, aldus de Zedelgemse kunstenaar.

Andy Verschoote (39) woont met zijn vrouw Ine Vanbelle en hun kinderen Femke en Gust langs de Hollevoordestraat. De uit Oostende afkomstige Zedelgemnaar geeft les metaalbewerking en technologie aan Haverlo, een school voor buitengewoon secundair onderwijs in Brugge. Daarnaast is Andy ook veel in zijn atelier creatief bezig. Al wil hij zichzelf geen kunstenaar noemen. “Ik ben iemand die graag creatief bezig is en heel veel ideeën heeft. Ik ben kunstzinnig, maar geen kunstenaar. Ik voer wel ideeën van kunstenaars uit, in bijvoorbeeld een kunstwerk uit metaal. Zelf heb ik geen kunstopleiding gevolgd, maar las- en constructietechnieken. Mijn grootvader was lasser op boten. Dat heeft mij altijd gefascineerd. In die mate zelfs dat ik zelf lasser wou worden. Dat was de enige opleiding die ik wou volgen. Ik heb daarna een D-cursus gevolgd en zo komt het dat ik les geef.”

Symbolisch staal

Of Andy zichzelf nu een kunstenaar noemt of niet, zijn kunstwerken zullen wel straks geplaatst worden in de onthaalzone van het voormalige krijgsgevangenkamp in Vloethemveld. In het najaar van 2019 lanceerden de Vlaamse Landmaatschappij, Natuur en Bos en de gemeenten Zedelgem en Jabbeke een oproep naar kunstenaars om een tiental silhouetten te ontwerpen voor Vloethemveld. Andy kwam als winnaar uit de bus. Hij kon de jury overtuigen omdat zijn silhouetten het individu weerspiegelen en de verscheidenheid van mensen militairen, krijgsgevangenen en bezoekers uit verschillende landen weergeeft. De silhouetten worden gemaakt in Cortenstaal, een materiaal dat verwijst naar het staal dat gebruikt werd voor de ondersteuning van gebouwen en de spoorlijnen in Vloethemveld. De silhouetten worden geplaatst in het kader van het Creative Europe project Atlantikwall als herinnering aan de duizenden militairen en krijgsgevangenen die er verbleven. De kosten voor de realisatie, ongeveer 9.000 euro, worden gedragen door de VLM (60%) en de gemeente Zedelgem (40%).

Stad op zich

“Ik nam deel aan de voorbije editie van Buren bij Kunstenaars en stond met mijn werk in het Klokhof in Loppem. Daar vertelde iemand mij over de wedstrijd en het sprak mij meteen aan. Ik wou silhouetten van mensen die daar geleefd hebben, geweest zijn: Britse en Belgische soldaten, krijgsgevangenen… Ik wou niet zomaar abstracte beelden maken van mensen. Toen ben ik bij Pol Denys terecht gekomen. Pol, de bezieler van het POW-project, bezorgde mij fotomateriaal en heeft mij heel wat bijgebracht over het POW-kamp. Hij krijgt nog altijd familie op bezoek van mensen die in het krijgsgevangenkamp opgesloten waren. Met het fotomateriaal van Pol ging ik aan de slag.”

Mijn grootvader heeft de oorlog meegemaakt. Ik denk dat hij trots zou zijn

Andy is zeer blij dat zijn ontwerp werd uitgekozen door de jury. “Het is een hele eer. We hebben het toch over een oorlogherdenkingsmonument. Mijn grootvader heeft de oorlog meegemaakt. Ik denk dat hij heel trots zou zijn.”

De beelden moeten klaar zijn tegen 15 mei. “Voor de uitvoering van de silhouetten in weervast staal, werk ik samen met de lokale bedrijven Metaalconstructie Delaer uit Zedelgem en Genilas uit Torhout. Comma Merkenmarketeers heeft de silhouetten digitaal omgezet in een 3D-model.”

Wie de silhouetten graag wil ‘ontmoeten’, kan op bunkerdag in juni deelnemen aan een geleide wandeling waarop ze voor eerst te zien zullen zijn. Inschrijvingen lopen via de gemeente Zedelgem. (BC)

Info: www.ijzertijd.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier