Andy herstelt van zeldzame tumor en siert nieuwe campagne van Brugse politie

Dirk Van Nuffel, Dirk De fauw en Andy Vancoppernolle. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Drie jaar geleden vocht hij nog tegen een zeldzame tumor. Nu siert Andy Van Coppernolle (29) de nieuwe rekruteringscampagne van de Brugse politie, die dringend op zoek is naar tien extra krachten. “Toen ik te kampen had met helse pijnen en ziek thuis zat, organiseerden mijn collega’s een benefiet voor mij. Nu wil ik iets terugdoen voor het korps.”

Het lachende gezicht van Andy Van Coppernolle (29) prijkt op tal van affiches, op de sociale media en in krantenadvertenties. De Oostendenaar is namelijk een van de gezichten van de groots opgezette campagne van Lokale Politie Brugge om bijkomende politie-inspecteurs aan te werven.

Het korps kampt al enige tijd met een onderbezetting en is dringend op zoek naar nieuwe mannen en vrouwen om de vele opdrachten en uitdagingen in de politiezone het hoofd te bieden. Om tien extra krachten aan te trekken, pakt het korps uit met een bijzondere fast track-procedure.

Helse pijnen

Andy Van Coppernolle is al sinds 2011 actief bij de Brugse politie. “Na mijn afstuderen aan de politieschool – ik woonde toen nog in Blankenberge – kon ik meteen aan de slag bij Lokale Politie Brugge. Ik vond hier goede collega’s en deed mijn werk bijzonder graag. En ik werd ook gestimuleerd om me voort te ontplooien, zoals in mijn interesse voor gevechts- en verdedigingstechnieken. Ik deed veel interventiewerk en maakte ook deel uit van het speciale bijstandsteam Cobra.”

In de zomer van 2015 kreeg Andy echter af te rekenen met ernstige medische problemen. Hij sukkelde al sinds zijn zestiende met warmtestralen in zijn benen, maar in de zomer van 2015 werd die pijn erger en erger. De jongeman raadpleegde diverse gespecialiseerde artsen, maar die konden de oorzaak voor zijn helse pijnen, die sporten en werken op den duur helemaal onmogelijk maakten, maar niet vinden.

In april van 2016 volgde dan toch het zware verdict: Andy had te kampen met een zeldzame tumor in zijn ruggenmerg. “Ik onderging een delicate operatie en wel 25 sessies radiotherapie. Doordat een stukje tumor te dicht bij een zenuw lag, en ik risico liep op verlamming, werd dat niet operatief verwijderd maar werd gepoogd het ook met radiotherapie weg te krijgen”, vertelt Andy.

“Het korps was er voor mij toen ik ziek was. Nu wil ik iets terug doen”

Een lange periode van langzaam herstel en revalidatie volgde. Andy viel terug op zestig procent van zijn loon en de medische kosten stapelden zich op. Twee collega’ van de politiezone Brugge, Ruben De Jonghe en Jelle Vandenberghe, besloten hem een hart onder de riem te steken en organiseerden aan de Sint-Pietersplas een benefietactie voor Andy. Een massa vrienden, collega’s en sympathisanten zakte af naar het evenement. “Dat mooie gebaar van die collega’s en de steun van het hele korps bezorgden me een heel warm gevoel. Ik waardeer heel erg wat ze toen voor me gedaan hebben.”

Kantoorwerk

Andy zat in totaal zo’n twee jaar thuis en is nu al een tijdje terug aan het werk. De tumor is niet helemaal verdwenen, maar met aangepaste medicatie heeft hij de pijn onder controle. “Bij mijn terugkeer werd ik ook heel goed opgevangen. Voorheen deed ik altijd interventiewerk, maar nu doe ik voorlopig nog kantoorwerk bij de Regio Noord. Het is stilaan wel de bedoeling om opnieuw meer de straat op te gaan”, zegt Andy.

“Toen een chef me kwam vragen of ik niet wilde meewerken aan die nieuwe aanwervingscampagne, heb ik met plezier toegezegd. Het is ook mijn manier om iets terug te doen voor het korps dat zo veel voor me heeft gedaan. Of ik niet bang ben om overal herkend en aangesproken te worden? Dat valt wel mee, want ik woon in Oostende. Mocht ik niet alleen in Brugge werken, maar er ook wonen, zou dat misschien wat anders geweest zijn. (lacht) Maar eerlijk, ik ben nog geen enkele dag tegen mijn zin komen werken. Politiewerk is echt boeiend omdat er iedere dag wel iets anders kan gebeuren.”

(lees verder onder de afbeelding)

Andy herstelt van zeldzame tumor en siert nieuwe campagne van Brugse politie
© gf


GEZOCHT: TIEN NIEUWE POLITIE-INSPECTEURS

Met een grootschalige campagne wil de Brugse politie tien nieuwe inspecteurs aantrekken. Het korps kampt immers al een poos met een nijpend personeelstekort. Aspirant-inspecteurs uit Brugge of omgeving die afstuderen aan de politieschool, worden vaak gedwongen ingezet in Antwerpen, Brussel of Gent of in een meldkamer van de federale politie.

“Wie bij de politie wil komen werken, moet een reeks redeneer- en taaltesten, psychologische en fysische proeven doorlopen”, vertelt politiewoordvoerster Lien Depoorter. “Dat loopt niet slecht, maar de mensen die slagen in de testen weten na één jaar studeren en met een politiediploma op zak nog niet waar ze zullen terecht komen. De kans dat dit ver buiten Brugge is, is niet gering. Daarom maakt ons korps nu extra budget vrij voor bijkomende aanwervingen. Hierbij mikken we zowel op schoolverlaters als op mensen die een carrièreswitch overwegen.”

Concreet organiseert de Brugse politie nu zelf, bovenop de bestaande selectieprocedure, een bijzonder traject waar maximaal 124 geïnteresseerden kunnen voor intekenen. Wie in aanmerking komt, kan in december in slechts twee weken tijd alle proeven doorlopen. “Normaal gezien spreiden de examens zich over vele maanden”, zegt Lien Depoorter. “Wie voor alle testen slaagt, kan in april starten in de West-Vlaamse Politieschool in Zedelgem. Je moet er uiteraard wel voor zorgen dat je in de top 10 van de selectie belandt. Tijdens de opleiding word je al maandelijks vergoed en in dit geval ben je dan ook al zeker van je werkplek. Wie een jaar later afstudeert, kan dan meteen starten in Brugge. De hele opleiding wordt betaald door de politiezone Brugge. Goed voor 50.000 euro per inspecteur. Enige voorwaarde is dat je dan wel acht jaar in ons korps blijft werken.”

Info over de campagne vind je op de website work.politiebrugge.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier