Andy droomt van Lego-zoektocht langs alle ramen: “Iedereen, van 1 tot 100 jaar, kan Lego bouwen”

Andy heeft een passie voor alles wat met Lego te maken heeft. Die passie wil hij nu delen met de rest van Vlaanderen.© Olaf Verhaeghe
Andy heeft een passie voor alles wat met Lego te maken heeft. Die passie wil hij nu delen met de rest van Vlaanderen.© Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Van de kleinste minifiguurtjes tot de grootste kastelen: alles is goed, zolang het maar uit Lego bestaat en straks opduikt aan je raam. Andy Wouters (52) uit Harelbeke, gepassioneerd door Lego sinds zijn kleutertijd, droomt van een zoektocht langs alle West-Vlaamse gevels, net zoals we die kenden met de berenjacht. “Je hoeft niet spectaculair te bouwen, zolang je je maar amuseert.”

Zijn eerste Lego-treintje kreeg hij toen hij drie jaar oud was. Sindsdien is hij niet meer gestopt met verzamelen, bouwen en bedenken. “Het treintje heb ik trouwens nog altijd”, glimlacht de 52-jarige Andy Wouters uit Harelbeke. “Maar de sporen kan ik vandaag niet meer leggen. Ik heb simpelweg geen plaats meer.” (lacht)

Wat begon als een hobby en al snel een passie werd, bestempelt de echtgenote van Andy vandaag knipogend als een obsessie. Twee kamers vol Lego-blokjes, gemaakte vliegtuigen, auto’s en boten en netjes gesorteerde bouwplannen: het is een heel bijzondere collectie. “Mijn grote voordeel is dat ik geen dark ages heb gekend”, vertelt hij. “In de Lego-wereld staan die dark ages voor de periode tussen je 15de en 30ste levensjaar, het is de tijd waarin velen door studies, werk en gezin hun interesse in Lego ietwat verliezen. Eens er dan zelf kindjes zijn en de eerste nieuwe sets gekocht worden, flakkert de oude liefde van in de kindertijd opnieuw fel op. Bij mij is de liefde nooit minder geworden, integendeel. Sinds begin jaren zeventig tot nu ben ik blijven kopen en bouwen.”

Grote evenementen

Hij koopt wat hij zelf leuk vindt en bouwt waar hij zelf van geniet. “Dat is het leuke aan Lego. Je hoeft je niet per se te houden aan de platgetreden paden. Een bouwplan volgen is leuk, maar een heel eigen wereld creëren door allerlei blokjes, kleuren, vormen en figuren te combineren, is minstens even geestig”, zegt hij. “Bovendien ontwikkelt Lego nu al enkele jaren specifieke sets die gericht zijn op volwassen fans. En ik kan je verzekeren, heel wat sets die het label voor kinderen krijgen, zijn verre van evident. Het is net die uitdaging die ervoor zorgt dat ik me er nu en dan helemaal in kan verliezen.”

Zijn passie deelt Andy intussen al enkele jaren met meer dan 850 andere Belgische volwassen Lego-fans. Zij verenigen zich in BeLUG (Belgian Lego User Group, red.) , de grootste club van ons land voor liefhebbers, bouwers en verzamelaars. “Van De Panne tot Aarlen: overal vind je volwassenen terug die graag Lego bouwen”, zegt Andy. “Met BeLUG organiseren wij ook elk jaar verschillende evenementen, waaronder Brick Mania in Antwerpen veruit de grootste is. Daar komen normaal toch enkele duizenden fans, jong én oud, op af. Zie het als een beurs waar bouwers en liefhebbers zelf hun werk en verzamelingen tentoonstellen.”

Berenjacht met blokjes

Door de coronamaatregelen zijn ook dergelijke Lego-evenementen helaas onmogelijk, maar dat belemmert Andy niet om met een alternatief op de proppen te komen. “Ik denk dat iedereen zich de prachtige berenjacht tijdens de eerste lockdown nog herinnert. Hoe kinderen samen met hun ouders op pad gingen door hun eigen gemeente of stad op zoek naar verstopte knuffels aan het raam”, zegt hij. “Het lijkt mij dan ook heel leuk om nu iets gelijkaardigs te doen, maar dan met Lego en Duplo-figuurtjes en -bouwwerken. Iedereen kan meedoen, van 1 tot 100 jaar bij wijze van spreken. En je hoeft zeker niet spectaculair te bouwen, zolang je je maar amuseert en het samen kan beleven. Eender welk verhaal is goed, als het maar opduikt aan je raam en anderen er naar op zoek kunnen gaan.”

Beginnen doet hij in zijn eigen Harelbeke, aan zijn eigen raam en dat van zijn dichte buren. “Ik heb hier in de stad en deelgemeenten al een paar kennissen aangesproken om ook mee te doen. Ik hoop natuurlijk dat mijn initiatief inspirerend kan werken en dat we straks in alle Harelbeekse straten Lego aan de ramen zien opduiken.” En na Harelbeke, de rest van West-Vlaanderen? “Waarom niet, hé”, lacht Andy. “Ik zeg het: het is vooral de bedoeling dat mensen zich kunnen amuseren, zowel bij het bouwen, alleen of met de kinderen, als bij het aantreffen ervan aan de ramen zelf. Er is al genoeg miserie en negativiteit dezer dagen. Laat Lego een stukje van het medicijn zijn.”

Andy roept iedereen op om tussen 6 en 21 februari te bouwen en het raam aan de voorgevel te versieren. Wie een bouwwerk of verhaaltje af heeft, kan ook een foto maken en die delen via de Facebookgroep ‘Lego-loeren in Harelbeke’.