Andy Bouckhuyt traint volop voor zijn eerste ultraloop: “Aankomen is het belangrijkste”

Redactie KW

Voor velen staat het lopen van een marathon op hun bucketlist, anderen doen er nog een schepje bovenop en gaan de uitdaging aan om een 100 kilometerwedstrijd tot een goed einde te brengen. Zo ook Meulebekenaar Andy Bouckhuyt, die zich volop aan het voorbereiden is om op 19 mei de kaap van de 100 kilometer te ronden.

“Op zaterdag 19 mei doe ik mee aan de wedstrijd Pinksterlopen”, legt Andy uit. “Normaal gezien vindt die plaats in de straten van Aalter, maar door wegenwerken is de organisatie dit jaar moet uitwijken naar Beernem. Het is een open wedstrijd van 100 kilometer waar iedereen mag aan deelnemen, maar de wedstrijd wordt tevens aanzien als zowel het Vlaams als het Belgisch kampioenschap.”

Volume

Dat je een dergelijke wedstrijd niet zomaar op één-twee-drie doet, spreekt voor zich. “Een wedstrijd van dit kaliber bereid je het best voor door zoveel mogelijk te trainen. Tijdens die trainingen moet je erop letten dat er veel volume insteekt. Een andere belangrijke factor is dat je natuurlijk ook naar je lichaam moet luisteren. We zitten stilaan in de laatste rechte lijn van de voorbereiding, nu ben ik bezig aan de laatste maand intensieve training.”

Over een goede conditie zal Andy Bouckhuyt zeker moeten beschikken als hij straks aan de start komt. “Naast kilometers afhaspelen op de trainingen doe ik er eigenlijk weinig extra voor. Dat wil daarom niet zeggen dat ik er niet veel voor laat: eens wat minder alcohol drinken, minder ongezonde zaken eten en om blessures te vermijden, ben ik tijdelijk gestopt met minivoetbal. Kleine dingen die nodig zijn om straks in goede conditie te zijn.”

“Het is niet mijn ambitie om de tijden van mijn broer te overtreffen, maar ik wil me bewijzen”

Velen dromen ervan om een marathon te lopen, maar Andy gaat meteen een stap verder en kiest ervoor om 100 kilometer te lopen. Heeft hij eigenlijk ervaring met marathonafstanden? “Een officiële marathon heb ik nog niet gelopen. Wel nam ik al deel aan enkele trailwedstrijden die de afstand van 42 kilometer net overschrijden”, vertelt Andy.

Over welke doelstelling hij zichzelf vooropstelt, is hij heel duidelijk: “Aankomen is voor mij het allerbelangrijkste. Realistisch gezien moet je je beste marathontijd maal drie doen, dan heb je een goede schatting. Aangezien ik geen wegmarathon als referentie heb, kan ik er dan ook geen tijd op plakken. Dat is voor mij ook niet zo belangrijk, zolang ik maar heelhuids aan de finish geraak.”

Familie van lopers

De passie voor het lopen heeft hij alvast met de paplepel meegekregen. “Ik kom uit een familie van lopers. Van kleins af aan ben ik ook altijd aangesloten geweest bij AV Molenland Tielt”, verklaart Andy zijn passie. “Toen ik in het middelbaar zat, liet ik lopen links liggen en koos ik voor waterpolo. Na een tijdje ben ik daar ook mee gestopt en deed ik geen enkele sport meer. Tot ik twee jaar geleden mijn enkel verzwikte. Om daarna weer wat conditie op te bouwen, trok ik opnieuw mijn loopschoenen aan. Zo werd ik opnieuw gebeten door de loopmicrobe. Mijn broer Matthew heeft wel al wat ervaring met 100 kilometerwedstrijden waarbij hij toch ook straffe tijden liet noteren. Het is niet mijn ambitie om zijn tijden te overtreffen, maar ik wil me die dag toch wel bewijzen.”

(KM)

Wie is Andy Bouckhuyt?

Privé: Andy Bouckhuyt (29) woont in de Rijselstraat in Meulebeke met zijn echtgenote Lies Pardon en hun kindjes Zoë en Juta.

Loopbaan: Hij is opvoeder in Mivalti.

Vrije tijd: Naast lopen speelt hij minivoetbal bij MVC Uit Sympathie en speelt hij ook toneel bij het Tielts Volkstoneel.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.