Andreas Marreel van Glacier FSTVL kijkt met vertrouwen vooruit: “Ik verwacht deze zomer recordverkoop”

Andreas Marreel en zijn vriendin Tibe Pyl.©Wouter Meeus foto WME
Andreas Marreel en zijn vriendin Tibe Pyl.©Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

Wat kan een mens meer naar een zomer met minder coronazorgen doen verlangen dan een lekker ijsje? Vorig weekend opende ijssalon Glacier FSTVL op het einde van de Kortrijkstraat voor het eerst dit seizoen de deuren. De lentetemperaturen deden de rest. “Al een hele coronacrisis stel ik met plezier vast dat het kleine geluk in een bolletje ijs schuilt”, zegt Andreas Marreel van FSTVL Tielt.

Glacier FSTVL heeft er in Tielt een winterslaap van zes maanden opzitten. In een kleine provinciestad vindt Andreas Marreel (25) dat niet verwonderlijk. “Na onze opening in de zomer van 2019 zijn we een hele winter open geweest, maar ondanks de vele scholen die deze stad rijk is, viel de opkomst tegen. Geen schande als je weet dat zelfs de bekende Gelateria Da Vinci in Brugge in de wintermaanden sluit.”

Was de opening van een ijssalon in Tielt een bewuste keuze?

Andreas Marreel: “Absoluut. In zekere zin zijn we met de familie teruggekeerd naar onze roots, want vroeger hadden mijn ouders (Mario Marreel en Agnes Loquet, red.) een bakkerij in de Bedevaartstraat.”

Een bakkerij, geen ijssalon.

“En toch was die stap kleiner dan je zou denken. Mijn pa vervaardigde in zijn bakkersjaren al zelf zijn roomijs en volgde gespecialiseerde cursussen aan Ter Groene Poorte, waar ook mijn broer Elias de bakkerijschool doorliep. Pa behaalde in het ijsambacht diploma’s met uitmuntendheid. Vergis je dus niet: ons ijs is niet snel wat poeder en water samengieten. We bereiden alles zelf en werken bijvoorbeeld met echte vanillestokken en echte pistachenoten. Pure smaken genieten de voorkeur.”

Zijn jullie in de leer geweest in het ijsmekka Italië?

“We doen elk jaar tonnen inspiratie op tijdens de Sigep Expo, de grootste beurs ter wereld in onze sector, en stemmen daar onze vakantie op af. Daar haalden we het idee om ook eens ijs op basis van cheesecake te maken. Wel kunnen ze zelfs in Italië niet op tegen ons Belgisch vanilleroomijs. In Italië gebruiken ze daarvoor amper eitjes of room.”

Wat zijn de populairste smaken in jullie ijssalons?

“De klassiekers: chocolade, vanille, stracciatella en mokka. We proberen klanten meer en meer te overtuigen van de ambachtelijke kwaliteit van ons vanille- en pistache-ijs en de mensen zijn echt wel bereid daar iets meer voor te betalen. Pistache is niet ‘gewoon’ een groene bol, net zo min als vanille ‘gewoon’ een witte bol ijs is. (lacht) Het is een van de duurdere smaken uit onze toog, en met reden.”

Welke speciale variëteiten bieden jullie zo aan?

“Cheesecake-ijs, Bastogne-ijs, op basis van de gelijknamige koekjes, Ferrero Rocher-ijs met Nieuwjaar…. Mijn pa werkt echt volgens de seizoenen: fruitijs in de zomer en meer notenijs in de winter. Nieuw in het gamma is grootmoeders appeltaartroomijs, met zelfgemaakte botercake en gekarameliseerde appels. Dat vind je gewoon niet in andere ijssalons, omdat mijn pa hier zijn passies voor patisserie en glacerie samenbrengt. We komen aan liefst 100 soorten in totaal, waarvan er gemiddeld 16 tot 24 tegelijk in onze ijssalons verkrijgbaar zijn. We wisselen de smaken constant af.”

En die worden allemaal gemaakt in jullie atelier in Ruiselede.

“Daar bevindt zich inderdaad het werkterrein van mijn vader en broer. Het is heel centraal gelegen en niet alleen om onze ijssalons te beleveren. Ook restaurants, bakkerijen en de groothandel zijn klant. We leveren ook aan aardbeienboeren, die ons de vruchten leveren voor de productie van het aardbeienijs, dat zij op hun beurt in hun thuiswinkeltjes verkopen. Een win-win.”

Dat de horeca al zolang gesloten is, betekent dus ook voor jullie een ramp?

“Zeker, al teren we gelukkig vooral op onze ijssalons, waar de verkoop eigenlijk altijd op peil is gebleven. Vorige lente hadden we het wel lastig aan de kust, toen er een gegeven periode geen duidelijkheid bestond over waar en wanneer je een mondmasker hoorde te dragen. De mensen bleven thuis en daardoor was de paasvakantie voor ons om zeep in Knokke. Als men het niet waagt om de komende weken het kusttoerisme alsnog aan banden te leggen, gaan we een van onze drukste vakanties ooit tegemoet.”

De coronacrisis heeft de mens weer nederig gemaakt. We zijn weer sneller tevreden met de kleine dingen des levens.

“Ik stel met plezier vast dat het kleine geluk op vandaag in een bolletje ijs schuilt. Mensen komen er eentje kopen en zoeken rond onze ijssalons sociaal contact, omdat ze hun ‘klapke’ op café of restaurant missen. Soms blijven ze hangen en moeten we ze wegsturen, wat natuurlijk niet leuk is.”

Wat verwacht je van de zomer, zonder grote evenementen aan de kust en mogelijk alweer zonder Tieltse Feesten?

“Aan de zee maakt dat niet uit: komen doen de mensen toch. Ik verwacht dan ook een recordverkoop deze zomer. Wat Tielt betreft, denk ik elke dag aan de Europafeesten. We gaan hier straks onze derde zomer in en ik heb het evenement nog maar één keer meegemaakt. Laat ons hopen dat er minstens een afgeslankte versie haalbaar is.” (TVW)

Andreas Marreel

Privé: Andreas (25) is een telg van de ijsjesfamilie Marreel uit Lapscheure, al woont hij nu met zijn vriendin Tibe Pyl boven het ijssalon in de Kortrijkstraat. Volgend jaar verhuist het koppel naar Aalter.


Opleiding en loopbaan: Andreas volgde Hotel- en Toerismeschool Spermalie en is verantwoordelijk voor de Glacier FSTVL-ijssalons in Tielt, Aalter en Knokke. Het vierde, in Deinze, wordt gerund door zijn moeder. Zijn vriendin Tibe gaat de zaak in Aalter openhouden.


Vrije tijd: In de weinige vrije tijd houdt Andreas van een restaurantbezoek of een reisje, met de Sigep-inspiratiebeurs in Rimini als jaarlijks hoogtepunt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten