André Naessens organiseert al 30 jaar hondenzwemming ins Sint-Baafs-Vijve: “Trots op dit unieke event”

André Naessens langs de boorden van de oude Leie: "Het rustigste plaatsje van Sint-Baafs-Vijve loopt op de tweede zaterdag van oktober over van het volk." (foto NVR)
Redactie KW

Elk jaar organiseren de Sint-Bavovrienden in oktober de hondenzwemming. Aan de oever van de oude Leie barst daar elk jaar een volksfeest los. Dat kan niet zonder de inzet van de Sint-Bavovrienden. Zij zetten hun ouderdomsdeken André Naessens (73) na 30 jaar vrijwillige inzet in de bloemetjes.

Op een sponsorevenement van de Sint-Bavovrienden ging de aandacht vorige week plots naar André Naessens uit het Kraaienhof. Het bestuur bedankt hem voor zijn staat van dienst. Al 30 jaar is hij lid van het organiserend comité. “Eigenlijk sta ik niet graag in de belangstelling, maar ik stel het op prijs dat ze aan mij dachten. Zelf sta ik er niet te veel bij stil, ik doe het gewoon graag”, zegt hij.

Verjonging

De geboren Zultenaar weet nog goed hoe hij in het comité belandde. “Ik was lid van het oudercomité. Toen mijn kinderen de school verlieten, had ik niets meer om handen. Het feestcomité Vreugd na Arbeid vroeg me mee te helpen met enkele evenementen in café De Rembrandt. Ik herinner me bijvoorbeeld nog een playbackavond. Een jaar later sloot het comité zich dan aan bij de organisatie van de hondenzwemming”, klinkt het. Dat was een kantelpunt in de geschiedenis van het evenement. “In die tijd bestond de organisatie uit 60-plussers. De komst van Vreugd na Arbeid zorgde voor verjonging. De hondenzwemming veranderde naar een goede mix van ervaren rotten en enkele nieuwe, jongere mensen”, weet hij nog.

Stilaan nam hij meer verantwoordelijkheid op zich. In 1996 nam hij de functie van secretaris noodgedwongen over van Hubert Pauwels. “Hij kreeg op de dag van de hondenzwemming een aanval, waaraan hij overleed. Het was een enorme slag, want Hubert betekende veel voor de feestelijkheden. Ik besloot zijn rol op mij te nemen. Daarnaast werd ik samen met Michel Vandenbossche speaker tijdens het evenement.” Die functies neemt hij nog altijd op zich.

In de loop der jaren zag André de hondenzwemming uitgroeien tot een evenement met ook naam en faam buiten de gemeente. “Vroeger hadden we eigenlijk enkel de zwemming zelf, met eventueel een koers. Ondertussen is het een feestweekend van de vrijdagavond tot de zondagavond geworden. Twee jaar geleden werd het evenement erkend tot Vlaams immaterieel, cultureel erfgoed. Bert De Smet heeft daar een heel belangrijke rol in gespeeld. Dat zorgde ook voor een boost van bekendheid. Nu ontvangen we zelfs honden uit Oostende en Grimbergen”, weet hij.

Sociaal aspect

De hondenzwemming is voor de Sint-Baafs-Vijvenaar het belangrijkste evenement. Na 30 jaar in het bestuur is dat wel duidelijk voor André. “Het is een uniek concept. Voor sommigen is het de enige gelegenheid in het jaar om in de eigen gemeente kennis van vroeger te ontmoeten. Ook uitwijkelingen vinden op die dag de weg naar Sint-Baafs-Vijve terug. We zien ook dat velen die dag geen enkele hond zien, maar vooral komen voor het sociale aspect.”

Toen André zich 30 jaar geleden bij de hondenzwemming aansloot, stond de organisatie op een lager pitje. Hij zag het openbloeien. “Dat is te danken aan een vastberaden bestuur die de taken heel goed verdeelt onder de helpers. Iedereen spitst zich toe op zijn specialiteit en stapt daarom graag mee in het verhaal”, meent hij. André is nog niet van plan het bestuur vaarwel te zetten. “Zolang ik het kan, help ik graag mee aan dit topevenement. Voor mij is dit een evenement waarmee we onze kleine gemeente voor één dag eens in the picture te zetten. Het is toch mooi om te zeggen dat je aan iets unieks in Vlaanderen kan meewerken?” besluit hij. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier