André kweekt reusachtige biet van 14,3 kilo

André De Clerck met zijn gigantische biet die liefst 14,3 kilo weegt: "De oogst is uitzonderlijk dit jaar." © foto BC

Jaarlijks wordt overal te lande geijverd om de grootste pompoen te kweken. Maar daar doet André De Clerck niet aan mee. De Veldegemnaar heeft wél iets anders in huis: forse bieten waarvan de zwaarste liefst 14,3 kilo weegt.

“De oogst is dit jaar gigantisch groot uitgevallen”, begint André De Clerck. De 73-jarige Veldegemnaar woont met zijn vrouw Lieve Missiaen en hun zoon Bogdan langs de Veldegemsestraat. Ze hebben ook nog twee dochters, Dagmar en Danuta, en vijf kleinkinderen: Ella, Daan, Wout, Briek en Nel. “Als boerenzoon heb ik het altijd belangrijk gevonden om me buiten uit te kunnen leven in mijn moestuin. Ik ben nu wel met pensioen, maar ook toen ik werkte leefde ik me graag uit buiten met m’n groene vingers”, aldus André die 30 jaar in de meubelbranche heeft gewerkt, daarna 4 jaar gewoond en gewerkt heeft in Polen en zijn loopbaan afsloot met 13 jaren op de technische dienst van de gemeente.

Hete, natte zomer

“Een van de groenten die ik kweek, is de oranje voederbiet. Die eten we zelf niet op, maar ik kweek die voor onze konijnen en kippen. Ik zet die bieten al jaren en telkens hebben ze een mooi gemiddelde van 5 à 6 kilo. Maar dit jaar zal mijn oogst een heel stuk meer opgebracht hebben. Alle bieten zijn veel groter uitgevallen, met uitschieters tot 14,3 kilo.”

De Veldegemnaar heeft geen extra karrevrachten mest op zijn land uitgekieperd om zulke kolossale bieten te kweken. “Ik zit daar zelf voor niets tussen”, lacht hij, “dit is het werk van Moeder Natuur. De combinatie van een warme en met momenten zelfs hete zomer, en op tijd en stond een goeie vlaag regen zorgden voor deze abnormaal grote bieten. Mijn konijnen kunnen er maar extra plezier aan beleven!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier