André en Mathieu hebben mappen vol wijnetiketten: “Onze verzameling zal nooit af zijn”

Mathieu Bouckeljoen en André Beuselinck. (foto ZB)
Redactie KW

Mathieu Bouckeljoen (42) uit De Patine en André Beuselinck (77) uit de Langemarkstraat verzamelen wijnetiketten. Ze leerden elkaar en hun gezamenlijke hobby kennen op de wijnproefavonden van de plaatselijke Davidsfondsafdeling.

Terwijl André het houdt bij wijnen uit de Elzas en champagne, verzamelt Mathieu alle etiketten van Bordeaux wijnen grand cru classé. “Alles begon voor mij eind jaren tachtig toen een oud-leerling en iets later ook mijn neef vroegen hun wijnwerk te herlezen en te controleren. Ik ben voor hen etiketten beginnen verzamelen. Ik sprak restaurants aan en haalde zelfs flessen uit de glascontainers om het etiket te bemachtigen. Ik gaf hen ook de tip om te spreken over wijnen uit de Elzas, want die kwamen toen in trek en zijn minder uitgebreid”, vertelt André, die gepensioneerd onderwijzer is. “Na een tijdje vond ik het zelf interessant en ben ik beginnen verzamelen. Mijn interesse voor Frankrijk is er altijd al geweest. Het resultaat is dat ik nu 15 mappen vol etiketten heb van wijnen uit de Elzas en 13 over champagne. Het ging zelfs zo ver dat ik ben mee geweest naar de vendange (wijnoogst, red.) om nog meer te kennen.”

Enkel Bordeaux

Mathieu komt via zijn beroep als wijn- en aperitiefverantwoordelijke bij Colruyt veel in contact met wijnen. Toch drinkt hij enkel maar Bordeaux. “Na een korte periode van interesse voor wijnen uit landen als Chili en Spanje ben ik teruggekeerd naar de Bordeaux Grand Cru Classé (St. Emilion, Sauterne, Margaux, Mouton- Rothschild, red.). België is zeer sterk betrokken bij die wijnen, vooral in de distributie. Dat interesseert me en ook het verloop, de familie van de eigenaars en aanverwanten, de geschiedenis en beschrijving van het domein. Ik heb nu ongeveer 6.000 etiketten en van 168 kastelen een beschrijving.”

Ik haalde zelfs al flessen uit glascontainers – Mathieu Bouckeljoen

De verzameling van Mathieu en André heeft te maken met alles rond de wijn, zoals geschiedenis, aardrijkskunde en volkskunde. “We zijn dus geen verzamelaars van prentjes”, lacht André. Mathieu is elke dag met zijn verzameling bezig. “Die zal ook nooit af zijn, het is een levenswerk. Mijn hobby is een passie geworden.” Voor André is het meestal werk voor de winter, want hij heeft ook groene vingers en komt tijd te kort.

Een gesprek met twee wijnkenners levert ook heel wat weetjes op. Zo worden de meeste wijnen in België gebotteld. Een geopende fles wijn kan je maar een paar dagen bewaren en moet dus snel gedronken worden. Klassewijn moet je ‘s morgens openen omdat hij zuurstof moet opnemen. De wijnen die je nu nog 20 à 30 jaar kan bewaren, zijn schaars geworden. Zowel Mathieu als André zijn ervan overtuigd dat het niet altijd de duurste wijn is die de beste is. Wist je trouwens dat een wijnstruik een omgekeerde boom is en met zijn wortels soms heel diep in de grond zit?

Beide kenners stellen dat het etiket het uithangbord van de wijn is. Grand Cru Classé kan het zich niet permitteren om ‘brol’ te produceren, het moet kwaliteit zijn. Het etiket kan jaarlijks veranderen en bij klassewijnen zoals Mouton-Rothschild staat er soms een tekening van een kunstenaar op. Frankrijk blijft zowel voor André als Mathieu het mekka van de wijn. Alle kennis komt van bij onze zuiderburen. Ze zijn ook allebei lid van een verzamelclub en stellen daar vast dat de jeugd daar achterwege blijft. Bij de jeugd zijn rosé en witte wijnen volgens Mathieu ook echt ‘in’.

Wie wijnetiketten of flessen heeft, kan altijd terecht bij Mathieu (0468 1325 45) of André (051 77 18 45). Je kan zo helpen om hun verzameling nog uit te breiden.

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier