André Deceuninck, eerste eeuweling van Sente, hielp bij bouw Wembleystadion

André Deceuninck hielp meer dan 50 jaar geleden het sportcentrum Wembley (dat eerst Athene heette) aanleggen. © gf
Redactie KW

Het had een mooi en uniek feest kunnen geweest zijn voor de 100ste verjaardag van André Deceuninck. Hij is vader van negen kinderen en heeft ook elf kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Maar corona steekt er een stokje voor. Ook in Sente waar hij voordien woonde, zouden ze hem zeker gehuldigd hebben want voor zover bekend is hij in de 150-jarige geschiedenis van Sente de eerste inwoner die 100 wordt. De verjaardag heeft helaas ook een tragische zijde: een van zijn negen kinderen is 46 jaar geleden verongelukt op Andrés verjaardag.

Het wzc Ter Melle heeft de voorbije jaren al heel wat eeuwelingen mogen huldigen. Steevast gebeurt dat met een etentje in de cafetaria, met de medebewoners, met op het menu het lievelingsgerecht van de jarige en een delegatie van het stadsbestuur op bezoek.

Niets van dit alles kan men plannen komende maandag 31 augustus voor André Deceuninck. Gelukkig zijn familieleden wel welkom, met mondmasker en één persoon per bezoek… Ook Sente, waar André een halve eeuw gewoond heeft, had André graag hulde willen brengen, want hij is de eerste eeuweling in de 150-jarige geschiedenis van de parochie.

Post in quarantaine

Verjaardagskaartjes zullen er ongetwijfeld wel toekomen. Daar heeft onder anderen kleindochter Emma Deceuninck uit Moorsele voor gezorgd. Zij werkt in het rusthuis en heeft via de sociale media een oproep gedaan om veel wenskaarten te sturen. Alleen zal André nog wat geduld moeten hebben om ze te lezen, want alle post moet eerst in quarantaine…

Wat André ook jammer vindt, is dat hij zijn laatst geboren achterkleinkind nog niet heeft kunnen zien. Juline Lins is in mei geboren en werd onlangs gedoopt. André is wel bijzonder gelukkig en trots met de foto die nu op zijn kamer staat.

Nog maar drie jaar geleden was er wel een mooi familiefeest. Op 9 april 2017 waren André en zijn echtgenote 70 jaar getrouwd, goed voor een uitzonderlijk platina huwelijksjubileum. Op dat moment verbleef Martha al in wzc Ter Melle, terwijl André nog in zijn woning in de Magerstraat bleef wonen.

Rusthuis Ter Melle

Maar elke dag trok hij, ondanks zijn hoge leeftijd, met de fiets, desnoods door weer en wind, naar Ter Melle om zijn Martha te zien. Helaas is zij in april 2018 overleden. Ze was net geen 95.

André nam in het rusthuis haar plaats niet in, want hij was nog in te goede conditie en bovendien kon hij geen afscheid nemen van zijn huis en zijn moestuin. Ruim een jaar geleden kon hij toch niet meer zelfstandig wonen en kwam hij dan toch naar Ter Melle. In mei dit jaar is hij na een val in het ziekenhuis beland en kreeg hij ook een pacemaker, maar daar is hij intussen van hersteld. Hij leest trouwens nog elke week onze krant!

André is eigenlijk geboortig van Hooglede, van de parochie Sint-Jozef, bekend als De Geite, waar hij opgroeide in een landbouwersgezin. Hij was nog geen 20 toen WO II uitbrak. Op het einde van de oorlog werd hij opgeroepen en moest hij in Wallonië Duitse krijgsgevangenen bewaken…

In 1947 trouwde hij in Rumbeke met Martha Cappelle, landbouwersdochter van de Vossemolen in Rollegem-Kapelle op de grens met Rumbeke. Op dezelfde dag trouwden ook Andrés broer Remi en Martha’s zus Helena. Zij zijn intussen overleden.

Lees verder onder de foto

André Deceuninck op zijn huwelijk met Martha Cappelle in 1947. Martha is helaas twee jaar geleden overleden.
André Deceuninck op zijn huwelijk met Martha Cappelle in 1947. Martha is helaas twee jaar geleden overleden.© gf

In het begin bleven André en Martha op Martha’s ouderlijke hoeve. Vooral Martha runde de kleine boerderij, terwijl André cementtransport deed uit Wallonië, met paard en kar. Later ging hij werken in het veevoederbedrijf Avix in Roeselare.

Nadien gooide hij het nog eens over een andere boeg: hij trad in dienst bij een Brussels tuinaannemingsbedrijf dat een afdeling had in Kortrijk. En zo hielp André bij het aanleggen van het huidige Wembleystadion in Heule (vroeger ‘Athene’) en het Van Raemdonckpark in Kortrijk.

Het is ook in die tijd, in 1967, dat André en Martha van Roeselare naar de Magerstraat in Heule-Sente verhuisden. De laatste jaren van zijn loopbaan werkte André dan heel dicht bij huis, bij het veevoederbedrijf Lannoo in Heule.

Hij maakte graag een wandelingetje in zijn straatje en was trots op zijn vroege aardappelen, zijn specialiteit

André en Martha kregen negen kinderen: Antoon (Gullegem), Reginald (Oostakker), Tine (Heule), Marleen (Harelbeke), Guido (Roesbrugge), Claudine (Kuurne), Filip (Moorsele) en Hans (Lendelede). Een zwarte dag voor de familie was 31 augustus 1974, toen zoon Gabriël op 20-jarige leeftijd met zijn bromfiets verongelukte in Lendelede. Het was de 54ste verjaardag van zijn vader… “Daardoor komt het ook dat vader zijn verjaardag nooit vierde”, zegt dochter Tine. “Ook nu bij zijn 100ste verjaardag blijft dit voor hem en heel de familie zwaar.”

Aardappelen

André was vele jaren duivenliefhebber en hij volgt ook graag het wielrennen. Met Andreas Deceuninck uit Moorsele heeft hij trouwens een koersende kleinzoon. André was een graag geziene figuur in Sente. Hij en Martha kregen ook altijd veel bezoek van kinderen, familie, vrienden en buren.

“Zij genoten van gezelschap. Hij maakte graag een wandelingetje in zijn straatje en was trots op zijn vroege aardappelen, zijn specialiteit. Op de duur plantte de hele buurt ‘patatten’ op de wijze van André! Iedereen was er altijd welkom”, zegt vroegere buurvrouw Lieve Vancraeynest.

Vierde honderdplusser

“Koffie, pralines en een elexirtje stonden altijd klaar.” Op de vraag wat hij gedaan heeft om zo oud te worden, antwoordt André: “Elke dag aanvaarden zoals hij komt. Maar ik denk dat ik door God vergeten ben…”

André is de vierde honderdplusser in Heule. In april dit jaar, ook al tijdens de coronacrisis, rondde in wzc Ter Melle ook Julma Devos die kaap en kon er ook geen normale hulde plaatsvinden. Ook in het rusthuis verblijft de 102-jarige Maria Devriendt, die vroeger in Heule-Watermolen woonde.

In Huize Sparrenhof bij de Zusters van Liefde is er dan ook nog zuster Rachel Vannieuwenhuyse die in mei dit jaar maar liefst haar 106de verjaardag mocht vieren en de oudste inwoner is van Kortrijk. (NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier