André De Poorter brengt hulde aan Zultse voetbalgeschiedenis

André De Poorter verdiepte zich in de voetbalgeschiedenis van Zulte en schreef er een boeiend, rijkelijk met oude foto's geïllustreerd boek over. © JF
Redactie KW

Op 28 december verschijnt bij de Geschied- en Heemkundige Kring Zulte een nieuw boek van André De Poorter. Na meer dan drie jaar onderzoek in archieven en talrijke gesprekken met gewezen voetballers, wist hij 224 bladzijden te vullen met prachtige foto’s en de rijkgevulde voetbalgeschiedenis van Zulte van 1911 tot 1976.

“Ik ben geboren en getogen in Zulte”, start André zijn verhaal. “Intussen woon ik al elf jaar in Gent maar mijn vrouw en ik zijn nog steeds echte Zultenaars. Mijn middelbaar heb ik in het college van Waregem gedaan, zoals zoveel Zultenaars. Daarna was ik een jaar vrije leerling aan de kunstacademie Sint-Lucas. Ik volgde daar enkele vakken rond tekenen maar dat leverde niet veel op. Beroepshalve was ik treinbestuurder en op mijn 51ste kon ik met pensioen”.

Zultse Firtel

“Mijn eerste echte boek schreef ik in 1970. Het ging over de Zultse Firtel“, gaat André verder. “Sindsdien heb ik vooral veel geschreven over het Vlaamse circusbestaan. Ik hou ervan om in een afgebakende niche te duiken en daarrond dan heel gedetailleerd en historisch correct te werken.”

“De oudste nog levende voetballer die ik gesproken heb was George Desnoeck en hij is 88 jaar”

“Naast mijn passie voor het circus, ben ik altijd bezig geweest met voetbal”, begint André. “Mijn vader was schoenmaker en maakte onder andere de schoenen van SK Zulte. De echte aanleiding voor het boek over de Zultse voetbalgeschiedenis was echter een foto in een oud jaarboek van de Heemkundige Kring van Zulte. Het was een foto van zogezegd Zulte Sportief maar volgens mij klopte de datering niet. Zo ben ik beginnen onderzoeken en met mensen gaan praten die doorheen de tijd iets met het Zultse voetbal te maken hadden. Dit waren niet alleen oud-spelers maar ook voorzitters, trainers,… iedereen die iets te vertellen had. De oudste nog levende voetballer die ik gesproken heb was George Desnoeck en hij is 88 jaar oud! Voor mijn research heb ik niet minder dan 56 keer de Koninklijke Bibliotheek bezocht. Daar zat ik dan telkens uren aan een stuk oude kranten te doorzoeken, op zoek naar voetbalverslagen, foto’s, uitslagen en zo meer.”

800 spelersnamen

Het resultaat mag er zijn, het register op het einde van het boek telt maar liefst 800 namen van spelers, trainers en bestuursleden van de Zultse voetbalclubs door de jaren heen. “Bij elke naam staat dan de verwijzing naar de pagina waarop ze voorkomen. Dat op zich al was een stevig werkje”, zegt André. “Maar op die manier kan de lezer gemakkelijk een bepaalde persoon in het boek opzoeken.”

Neutraal

“Tijdens het eerste jaar van mijn onderzoek werd duidelijk hoe de voetbalgeschiedenis nog bij de mensen leeft. Ikzelf stond bekend als supporter van SK Zulte en in die tijd was de grote rivaal Sportief Zulte. Bepaalde mensen die ik wou interviewen waren om die reden soms wat wantrouwig maar ik ben volledig neutraal bij het schrijfwerk. Deze twee ploegen en al wat erbij kwam kijken staan centraal in het boek, vandaar ook het jaar 1976 het jaar van de fusie tussen SK Zulte en Zulte Sportief als eindpunt.”

De ploeg van Sportif Zulte op eigen veld in 1913. Staande links paardentrainer Stanton, in het midden zijn zoon keeper Charley Stanton, en uiterst rechts verzorger William Connelly. Zittend rechts van de bal Waregemnaar Aloïs Vanhauwere.
De ploeg van Sportif Zulte op eigen veld in 1913. Staande links paardentrainer Stanton, in het midden zijn zoon keeper Charley Stanton, en uiterst rechts verzorger William Connelly. Zittend rechts van de bal Waregemnaar Aloïs Vanhauwere.© GF

“Nog een leuk weetje is dat de eerste voetbalploeg in Zulte in 1911 vooral uit Britse immigranten bestond”, vertelt André. “De voetbalploeg was opgericht door de manege en de paardenmensport was toen nog een typisch Brits gegeven. Een aantal van die Britse jockeys bracht behalve de paardensport, ook het voetbal mee. En voor de fanatiekelingen: SK Zulte en Sportief Zulte speelden achttien derby’s. Daarvan won Sportief er acht, telkens met ruime cijfers. SK won vijf keer maar slechts met het kleinste verschil”, besluit André. (JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier