https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Anderstalige nieuwkomers als vrijwilligers aan de slag op wielerhoogdag in Brugge

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammi Mahdi neemt een selfie met enkele vrijwilligers. Ook burgemeester De fauw en schepen Demon poseren mee. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Achter de schermen van het WK tijdrijden, met Brugge als gaststad voor de finish, wordt bijzonder hard gewerkt. Ook door anderstalige nieuwkomers die vrijwillig de handen uit te mouwen steken tijdens hun inburgeringstraject.

Natuurlijk stelen de wielrenners de show, maar een evenement zoals het wereldkampioenschap tijdrijden op de weg is maar mogelijk dankzij het harde werk van vele tientallen mensen die weg van de camera’s aan de slag zijn. Zoals de podium- en tribunebouwers, de veiligheidsmensen, onthaalmedewerkers en seingevers. En daar zijn ook een aantal anderstalige nieuwkomers bij die vrijwillig de handen uit de mouwen steken.

Hun vrijwilligerswerk wordt aangestuurd vanuit Refu Interim, een organisatie die zich inzet op vrijwilligerswerk voor mensen die nieuw zijn in België. Het gaat hierbij zowel om verzoekers om internationale bescherming als erkende vluchtelingen en andere mensen met een recent migratieverhaal.

865 uur aan de slag

“Met middelen uit het Europees Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie slaan Stad Brugge en Refu Interim met het ESF-project 4You de handen in elkaar om vrijwilligerswerk voor anderstalige nieuwkomers in onze stad verder uit te bouwen”, zegt Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

“Het project kadert in het hernieuwde inburgeringsdecreet van de Vlaamse regering. Naast het leren van de Nederlandse taal, het volgen van de cursus maatschappelijke oriëntatie en het activeringstraject naar studies of werk, zetten inburgeraars nu minimaal veertig uur in op sociale participatie, onder meer via vrijwilligerswerk.”

Momenteel zijn 96 actieve vrijwilligers onder de begeleiding van Refu Interim in Brugge aan de slag. “Ook bij de voorbereiding en tijdens dit wereldkampioenschap tijdrijden werden 29 vrijwilligers uit de Brugse vrijwilligerspoule van 4You betrokken. Ze zijn allen samen 865 uur aan de slag geweest tijdens dit evenement”, weet burgemeester Dirk De fauw.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) kwam ook langs in Brugge om kennis te maken met het project en de vrijwilligers. Een van hen is Ziad Albshara (21) uit Syrië, die in het opvangcentrum in Sijsele verblijft. De jongeman is nog maar zes maanden in België maar spreekt al opmerkelijk goed Nederlands. “Ik ben direct begonnen met lessen Nederlands aan het SNT in Brugge en probeer zoveel mogelijk met de mensen hier te praten”, stelt Ziad. “Hier bij het WK wielrennen heb ik onder meer geholpen met de opbouw van het podium en bij de catering in de vip-tent. In Syrië was ik bezig aan een doktersopleiding en die zou ik hier willen verder zetten.”

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.