Analist Wim De Coninck over de uitzonderlijke opmars van Zulte Waregem: “Na remonte mag Essevee écht geloven in Play-off 1”

Zulte Waregem was vorige week sinds lang aan het feest in de Leiederby. Maar haalt het ook Play Off 1?©KURT DESPLENTER BELGA
Zulte Waregem was vorige week sinds lang aan het feest in de Leiederby. Maar haalt het ook Play Off 1?©KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

7 op 30 en zelfs even op de laatste plaats. Niemand had verwacht dat dit Zulte Waregem nog zou meedoen voor Play-off 1, maar nu hoort zowaar de top vier nog tot de mogelijkheden. “Als je zo start aan het seizoen, geraak je daar in principe niet meer uit. De opmars kwam er onder leiding van mensen van wie het niet meer verwacht werd”, zegt analist Wim De Coninck.

Zulte Waregem slaagde erin om voor het eerst sinds 5 mei 2018, of in negen matchen, de aartsrivaal en buur uit KV Kortrijk te kloppen. De Boeren boekten een knappe 13 op 15 met winst tegen KV Oostende, een gelijkspel op Charleroi, drie punten in STVV én een thuiszege tegen Standard. “Het zijn geen afgetekende zeges. Het is meestal nipt, maar ze trekken het wel naar zich toe”, zegt analist Wim De Coninck. “Als er iets gebeurt, is er geen paniek. ‘We redden het wel’, denken ze dan. Dat heeft te maken met die heel moeilijke periode in het seizoenbegin. Door wat toevalligheden vonden ze opeens hun beste elftal.”

Puntenpakker Bostyn

Hij begon aan het seizoen als derde doelman, nu is Louis Bostyn een van de eerste namen op het wedstrijdblad van Francky Dury. “Na het uitvallen van Bossut werd volop gekozen voor Bansen”, zegt De Coninck. “De Duitse doelman werd het slachtoffer van onwaarschijnlijk slecht voetbal. Denk aan de 0-6-nederlaag tegen Club Brugge. En Bansen maakte wat foutjes. Op het moment dat ze het echt niet meer wisten, hebben ze Bostyn onder de lat gezet. Met beslissende reddingen in close games groeide hij uit tot een echte puntenpakker. Zoals Bostyn nu keept, is hij een van de beste doelmannen in België. Dat is niet evident, hè. Hij speelde een zeer belangrijke rol in het herstel.”

Rots in de branding Humphreys

In de defensie werd er heel wat geschoven. “Zo heeft Dury voor drie centrale verdedigers gekozen. Dat zal ongetwijfeld in samenspraak geweest zijn met De fauw en Simons. Het aantal tegengoals moest naar beneden. Als de organisatie er stond, is er terug geopteerd voor een normalere defensie met vier verdedigers. Zo speelt Dury het liefst. Nog zo iemand van wie we het niet meer verwacht hadden is Cameron Humphreys. De Brit blijkt een betrouwbare centrale verdediger, met goeie resultaten tot gevolg. Humphreys was eerder afgeschreven. Het is spijtig voor Pletinckx, die door blessures naar de achtergrond verdween. Hij moet geduld hebben, maar hij is heel intelligent. Soms doet hij me denken aan Karel D’Haene. Dat staat garant voor een lange carrière. Pletinckx keert wel terug, hij weet heel goed wat hij kan en wat niet.”

Patron Marcq

Op het middenveld heerst ene Damien Marcq. “Hij was de ontbrekende schakel. Marcq brengt rust aan de bal en voetbalt met veel vertrouwen. Damien is prima in de recuperatie. We waren al lang vergeten hoe sterk hij was in Charleroi. Dat liet hij nooit zien bij Zulte Waregem. Door ziekte en blessures heeft het lang geduurd. Hij is opeens de patron op het middenveld.”

Omar Govea viel uit op KV Kortrijk en werd gemist. De Coninck verwacht toch meer van de Mexicaan. “Hij kan meer brengen gezien zijn kwaliteiten. Dan zie ik liever een Jannes Van Hecke spelen, maar hij is out door een kwetsuur. Van Hecke kan twee, drie stappen vooruitdenken. Hij heeft veel voetbalintelligentie, maar is nog frêle en moet sterker worden. We mogen ook de inbreng van Mathieu De Smet niet vergeten, denk aan zijn assist op Eupen.”

Goaltjesdief Bruno

Nog tekenend voor de opmars van Zulte Waregem: Gianni Bruno staat met zeventien goals derde in de topschuttersstand. “Zijn doelpunten brachten al veel punten op. Het is niet dat Bruno loert op goals. Hij werkt keihard. Eens hij rond die zestien komt, is hij dodelijk efficiënt. Daarnaast is Chory terug van weggeweest, hij is een extra wapen. Dat zagen we in de derby.”

“En Jean-Luc Dompé begint te draaien. Bij alle ploegen waar hij al aan de slag was, ging er altijd dreiging uit van zijn acties. Maar de cijfers bleven achterwege. Dompé scoort en geeft assists. Het heeft heel lang geduurd, ook van hem dacht men niet dat hij dit nog kon brengen. Door omstandigheden waren er een paar rare moves: zo stond Kainourgios plots diep in de aanval. Het bleek allemaal mee te vallen.”

Geen twijfel aan Dury

Na tien speeldagen leek het degradatievoetbal te gaan worden. “Het was alsof Dury het kwijt was en symbiose tussen de club en de spelers helemaal zoek was. Soms is zo’n lang contract een zwakte, maar het kan ook een sterkte zijn. Er was bij manier van spreken geen mogelijkheid om te scheiden, ze moesten verder met elkaar. Naar buiten toe communiceerde de club heel rustig. In principe geraak je nooit meer weg onderaan het klassement. Het is heel knap dat men al het goeie dat in de verte te zien was, is gaan destilleren. Een grote verdienste voor iedereen die daar aan meewerkte.”

“Wat we ook gezien hebben: er bleef standvastigheid toen Dury in quarantaine zat. Ik las dat De fauw en Simons carte blanche kregen. Dat is goed voor de toekomst van Essevee: er staat knowhow en ervaring klaar om de fakkel over te nemen.”

Top vier is mogelijk

Essevee gelooft in Play-off 1. “Niets moet nog, dat helpt ook. Het zou kunnen dat de verwachting te hoog ligt. Maar ze zitten in een positieve flow. Ze steken iedereen voorbij in het klassement, een ongelofelijke remonte. Het is mooi dat Dury de ambities openlijk uitspreekt. Ze mogen écht geloven in Play-off 1. Anderzijds oogt het programma misschien net iets te zwaar en ze moeten nog een paar puntjes goedmaken.”

Komend weekend trekt Essevee richting het Jan Breydelstadion. Kansloos zijn de Boeren niet volgens De Coninck. Dost is geblesseerd en Lang geraakt wellicht niet speelklaar. “Maar er is veel kwaliteit, ze hebben een ongelofelijk goeie kern. Club speelde donderdagavond nog tegen Standard. Het is misschien hét moment om naar de landskampioen te trekken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.