Amper 360 huwelijken in Brugge door corona

Het voorbije jaar werden in Brugge 360 huwelijken voltrokken. Dat is een opvallend sterke daling in vergelijking met 2019, toen er 462 huwelijken waren. De voor de hand liggende verklaring is uiteraard de uitbraak van het coronavirus. Heel wat huwelijken uit het voorjaar en het najaar werden dan ook door de coronamaatregelen uitgesteld naar een latere datum.

Roxana-Gina Capatina en Lucian Ciubotaru huwden in september in het stadhuis van Brugge. (Foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Roxana-Gina Capatina en Lucian Ciubotaru huwden in september in het stadhuis van Brugge. (Foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe

Het coronavirus verpestte voor heel wat echtparen de huwelijksplannen. “Op geen enkel moment werden huwelijken door de stad tegengehouden, maar het aantal aanwezigen werd uiteraard wel sterk beperkt door de coronamaatregelen”, zegt schepen voor Burgerzaken Ann Soete. “Veel echtparen kozen er dan ook voor om hun huwelijk uit te stellen. De huwelijkscijfers voor 2020 wijken sterk af van voorgaande jaren.”

Enkele opvallende gegevens: er vonden in 2020 slechts 360 huwelijken plaats. “Dat is een daling van 22% in vergelijking met 2019”, vervolgt Ann Soete. De drukste data in 2020 waren zaterdag 8 en 22 augustus, toen er telkens 8 huwelijken voltrokken werden. De top-3 van drukste maanden in 2020 waren augustus (70), september (53) en juli (51).

In Brugge huwen kan op vier verschillende momenten in de week (dinsdagvoormiddag, donderdagvoormiddag, vrijdagnamiddag en zaterdagvoormiddag). Gedetineerden in het Penitentiair Centrum van Brugge kunnen enkel op de eerste donderdag van elke maand huwen. Daarvoor gaat schepen Ann Soete, vergezeld door de ambtenaar van de burgerlijke stand, naar de gevangenis om daar het huwelijk te voltrekken. In 2020 ging het maar om één huwelijk, in 2019 waren dat er nog acht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.