Amper 1 op 3 van de Vlamingen overweegt een uitstap naar de kust

Amper 1 op 3 van de Vlamingen overweegt een uitstap naar de kust. © Getty Images
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Vanaf maandag is binnenlands toerisme weer mogelijk. Toch is er nog heel wat terughoudendheid, zegt een enquête van VAB bij 8.000 Vlamingen. Bij de rondvraag blijkt bovendien dat de Ardennen populairder zijn dan de kust. Amper 37 procent overweegt een uitstapje naar ons strand.

Naast de heropening van de horeca laat de Nationale Veiligheidsraad vanaf morgen ook ‘meerdaagse uitstappen binnen België’ toe. Kortom: binnenlands toerisme is mogelijk. Bij velen hebben nog niets vastgelegd. Driekwart van de Vlamingen heeft nog geen vakantie gepland of zag de oorspronkelijke reisplannen door het coronavirus in het water vallen. Dat blijk uit een rondvraag door VAB bij 8.000 Vlamingen.

Ardennen populairder dan de kust

Maar de wil is er wel, zegt VAB. 4 op de tien 10 geeft aan uitstappen te willen doen of op weekend te willen gaan in eigen land. Vooral voor 56-75-jarigen is dat het geval. Opvallend: amper 37 procent zou een uitstapje naar de kust overwegen. 42 procent overweegt Wallonië, iets meer dan de helft wil liever naar andere plaatsen in Vlaanderen op vakantie.

1 op 7 zal niet reizen

De helft van de Vlamingen hoopt komende zomer naar een buurland te kunnen reizen. Nederland en Frankrijk zijn daar het populairst, gevolgd door Duitsland en Luxemburg. 1 op de 3 heeft de intentie om iets verder te reizen, naar Spanje, Oostenrijk, Italië of de Scandinavische landen bijvoorbeeld. Reizen buiten Europa staan echter nog niet meteen op de radar: slechts 1 op 20 ondervraagden overweegt een verre reis deze zomer.

Voor 1 op 7 Vlamingen komt te zomervakantie nog te vroeg. Zij geven aan zeker niet te zullen reizen deze zomer, of zelfs pas wanneer er een vaccin voor het coronavirus ontwikkeld is. Bij 66- tot 75-jarigen is dat aandeel het grootst: liefst 1 op 5 blijft deze zomer thuis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier