Amina, secretaresse van Geert Bourgeois: “Onder collega’s noemen we hem ‘de MP'”

Donderdag 16 april is secretaressedag. De hele dag lang brengen wij de stille werksters én werkers achter grote West-Vlaamse figuren voor het voetlicht. Amina Lemhouer is de secretaresse van Geert Bourgeois.


Amina Lemhouer uit Antwerpen is secretaresse van minister-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois.

Is het de eerste keer dat je voor een minister werkt? Zo niet, wat deed je daarvoor?

Amina Lemhouer: “Ja. Voor Geert Bougeois minister-president werd, werkte ik op het kabinet van de Antwerpse N-VA-schepen van Financiën Koen Kennis. Het is een heel unieke, uitdagende en boeiende baan. Elke dag brengt wel iets nieuw. Ik vind het ook een voorrecht om voor de minister-president te kunnen werken.”

Hoe spreek jij jouw ‘baas’ aan en hoe spreekt hij jou aan?

Amina: “Ik spreek hem aan als minister en hij noemt mij bij mijn voornaam. Als we over hem spreken met collega’s, spreken we over de MP.”

Hoe is de minister-president als ‘baas’? Wat zijn volgens u zijn hebbelijkheden en onhebbelijkheden?

Amina: “De MP is een heel hoffelijke baas, die volledige toewijding en inzet verwacht van al zijn medewerkers. Half werk is uit den boze. Hij geeft hier zelf trouwens altijd het goede voorbeeld. Dezelfde perfectie die hij van zijn kabinetsleden verwacht, eigent hij zichzelf toe. Hij is iemand waar je ook steeds kan van bijleren.”

Ben je als secretaresse manusje-van-alles of heb je een afgelijnde taak? –

Amina: “Het takenpakket varieert enorm. Ik beheer zijn agenda, de mailbox en zorg ervoor dat alles klaarligt wat de minister-president eventueel nodig heeft om zijn taken te kunnen uitvoeren. Het is eerder een all-round job dan eentje met afgelijnde taken.”

Doet de minister-president wel eens beroep op jou tijdens het weekend of vakantiedagen?

Amina: “Mijn job is geen nine to five-job. Het gebeurt uiteraard dat de MP buiten de normale ‘daguren’ beroep op mij doet of dat ik ’s avonds laat of in het weekend nog mails beantwoord. Maar dit geldt niet alleen voor mij maar voor al mijn collega’s.”

Is secretaressedag een goed initiatief of hoeft het voor jou niet?

Amina: “Voor mij persoonlijk hoeft het niet, want de MP is iemand die ook op andere momenten zijn waardering laat blijken. Ik heb liever een paar keer per jaar een blijk van waardering voor mijn inzet en werk dan dat ik één keer in het jaar op een vast tijdstip ‘bloemen’ krijg.”

Wat verwacht je die dag als attentie?

Amina: “Ik zou zeggen: verras me!”

(IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.