Amerikanen huldigen hun soldaten op Lijssenthoek Military Cemetery

© (Foto MD)
© (Foto MD)
Redactie KW

Op Memorial Day herdenken de Amerikanen hun gesneuvelde militairen. De gedenkdag vindt sinds 1868 plaats op de laatste maandag van mei.

Ook in ons land worden plechtigheden georganiseerd op de drie grote Amerikaanse kerkhoven (o.a. in Waregem). Een delegatie kwam speciaal afgezakt naar Poperinge, want op Lijssenthoek zijn er de isolated graves, de enige afzonderlijke graven van Amerikaanse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog.

In 1920 was er op Lijssenthoek Military Cemetery nog een Amerikaans perk met maar liefst 123 graven. Lijssenthoek werd door het Amerikaanse leger gebruikt als een tijdelijke verzamelbegraafplaats. In 1922 zijn 53 lichamen ontgraven en overgebracht naar de Amerikaanse begraafplaats In Flanders Fields in Waregem. Er werden ook 67 lichamen gerepatrieerd naar Amerika.

“Op de begraafplaats zijn er vandaag nog drie Amerikaanse graven. Ze staan bekend als de isolated graves , de enige afzonderlijke graven van Amerikaanse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Twee van hen, Luitenant Pigue en sergeant Beattie, bleven op Lijssenthoek op uitdrukkelijk verzoek van de familie. Een derde graf, dat van Harry King, kwam er pas in 1921. Mevrouw King liet het lichaam van haar zoon ontgraven in Frankrijk en herbegraven op Lijssenthoek. Ze had daar een goede reden voor: ook haar andere zoon Reginald was er begraven. Hij diende bij de Royal Army Service Corps, het Britse leger. Dat Britse leger had echter besloten om geen enkel lichaam te repatriëren. Daarom verkoos de moeder om beide zoons te verenigen op Lijssenthoek”, zegt Annemie Morisse van de Cel WOI van de stad Poperinge.

Intussen heeft onderzoek ook uitgewezen dat er nog Amerikanen begraven zijn op Lijssenthoek. Het gaat om een veertigtal soldaten die dienst namen in het Canadese of Britse leger. In de jaren 1920 zijn deze soldaten door het Amerikaans Congres opnieuw erkend als Amerikaans staatsburger. Op vandaag liggen er dus eigenlijk 46 Amerikanen begraven op Lijssenthoek.

De plechtigheid naar aanleiding van Memorial Day vond plaats in aanwezigheid van Amerikaanse militaire diensten, de Poperingse schepen Bryan Vanderhaeghe (Samen) en AOMDA, de organisatie die de overzeese Memorial Day behartigt. Na het spelen van het Amerikaanse en het Belgische nationale volkslied, werden bloemen neergelegd. De Stad Poperinge is steeds present op deze herdenking en legde ook een bloemenkrans neer bij de isolated graves . (AHP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten