Amerikaanse wielrenster beschuldigt Avelgemse ploegleider van grensoverschrijdend gedrag; UCI start onderzoek

Marc Bracke woont sinds een vijftal jaar in Avelgem. © Geert Balcaen
Wouter Vander Stricht

Avelgemnaar Marc Bracke bevindt zich in het oog van de storm die ontketend is door de beschuldiging van de Amerikaanse renster Sara Youmans. Bracke zou foto’s gevraagd hebben van haar benen, iets wat hij ook niet ontkent. “Maar louter om te zien hoe gespierd die waren”, verklaarde hij. De UCI start een onderzoek, maar de West-Vlaamse wielrensters die nog tot het team van Marc Bracke behoorden, hebben geen negatieve ervaringen met hem.

De beschuldiging richting de manager van Dolticini-Van Eyck Sport komt van Sara Youmans (24), die afgelopen weekend in de Franse krant Le Monde haar verhaal deed. Ook de Canadese Maggie Coles-Lyster, die eerder al haar klachten had geformuleerd, doet dat nu nog eens over. Coles-Lyster viseerde wel een Franse verzorger die eerder al aan de deur werd gezet.

Sara Youmans - die solliciteerde naar een plek bij het team van Marc Bracke - uitte de beschuldigingen bij de ethische commissie van de UCI.
Sara Youmans – die solliciteerde naar een plek bij het team van Marc Bracke – uitte de beschuldigingen bij de ethische commissie van de UCI.© gf

Marc Bracke is een oud-renner uit Berlare die nu al een vijftal jaar in Avelgem woont. Hij huist er samen met renster Shana Van Glabeke (26), die ook ooit voor zijn ploeg uitkwam. Het leeftijdsverschil van 25 jaar trekken ze zich niet aan. “We krijgen veel bekijks, maar we worden als koppel geapprecieerd door de mensen die ons echt kennen”, liet Shana twee jaar geleden in De Krant van West-Vlaanderen optekenen.

Jesse Vandenbulcke kroonde zich vorig jaar in Gent tot Belgisch kampioene.
Jesse Vandenbulcke kroonde zich vorig jaar in Gent tot Belgisch kampioene.© BELGA

De Geluwse Jesse Vandenbulcke, regerend Belgisch kampioene op de weg, heeft in het verleden voor de ploeg van Marc Bracke gekoerst. “Ik heb op dat vlak geen negatieve met Marc in de periode dat ik voor hem koerste, net als de meisjes die ik goed ken. Maar het zijn natuurlijk zware beschuldigingen die Sara Youmans uit. Maar ik ken dat meisje totaal niet, nog nooit van gehoord zelfs.”

De Franse verzorger die eerder bij het team aan de deur werd gezet, had wel een kwalijke reputatie. “Toen is Maggie Coles-Lyster naar mij en Brent Van Ballenberghe, toenmalig ploegleider, komen klagen. Hij is toen ook aan de deur gezet omwille van onder meer handtastelijkheden. Later ging hij bij andere ploegen aan het werk en speelde zich daar hetzelfde af.” Onder meer bij het vermaarde wielerteam Biglia. Maar ook daar moest hij uiteindelijk opkrassen.

Shari Bossuyt reed nog voor het jeugdteam van Marc Bracke.
Shari Bossuyt reed nog voor het jeugdteam van Marc Bracke.© BELGA

Ook Shari Bossuyt (19), de Bellegemse de net met de achtervolgingsploeg naast een olympisch ticket greep, reed nog voor het jeugdteam van Marc Bracke. “Met Marc heb ik geen enkel probleem gehad. In mijn tijd was de Franse verzorger er ook actief, Marc heeft hem toen eerst een waarschuwing gegeven en uiteindelijk buiten gezet toen het probleem bleef duren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier