Amerikaans veldhospitaal tijdens Schone Schaapjes in Staden

(Foto JCR) © (Foto JCR)
Redactie KW

Familiebeurs ‘Schone Schaapjes’ is tijdens het pinksterweekend aan zijn dertiende editie toe. Naast de ruim 120 standen die in het teken staan van natuur en buitenleven zijn er opnieuw heel veel dieren te bewonderen. Tijdens deze editie wordt een Amerikaans veldhospitaal uit de Eerste Wereldoorlog nagebouwd.

Schone Schaapjes wordt georganiseerd door Vakantiehoeve Open Huis, in samenwerking met de vzw Norton Owners Flanders Branch, een vereniging van oldtimer Nortonmotoren die zijn uitvalsbasis in de hoeve heeft. De familiebeurs is ondertussen aan zijn dertiende editie toe en lokt bezoekers uit heel Vlaanderen.

“We veranderen dan ook niet veel aan onze succesformule”, weet Koen Maertens van Open Huis. “De vaste waarden blijven. Dat betekent dat er naast de maximum 120 standen die te maken hebben met natuur, dieren en buitenleven of die ambachtelijke producten aanbieden ook veel aandacht is voor dieren.”

“Verder zijn er ook heel wat shows en demonstraties”, aldus Koen. “Zo zijn er in de grote piste Fjorden- en Tinkerpaarden te bewonderen, terwijl er ook demonstraties schapen drijven met zowel honden als paarden te zien zullen zijn. Ook diverse kunstenaars en ambachtslui, zoals schaapscheerders, spinners, wevers, wilgenvlechters, schilders en tekenaars zullen aan het werk te zien zijn.”

Kunstsmid

“Een groep kunstsmeders met internationale reputatie bewerkt met vuur en hamer de hardste metalen tot unieke kunstwerken. Kinderen kunnen onder begeleiding van een meester kunstsmid hun eigen smeedkunstwerkje maken. Daarnaast zijn er heel wat workshops voor kinderen, is er een theatervoorstelling door Circus Hoetchatcha en kunnen ze ravotten in een voor de gelegenheid gebouwd speeldorp.”

“Diverse keren wordt een presentatie gegeven rond de Slag van Stadenberg”

Bij deze editie is er ook een extra trekpleister. “In het najaar van 1918 bevond zich in de directe omgeving van Open Huis een tijdelijk Amerikaans veldhospitaal”, legt Koen Maertens uit. “In dat hospitaal werden gewonde en zieke Amerikaanse soldaten verzorgd die meehielpen met de bevrijding van de regio. Ruim honderd Amerikanen haalden het niet en stierven op Stadense bodem. In 2018 is het ook precies 100 jaar geleden dat de Slag van Stadenberg plaatsvond. Om die redenen wordt op Schone Schaapjes door de gidsenvereniging ‘We ‘ll Remember, Pops’ een waarheidsgetrouw veldhospitaal nagebouwd dat bemand wordt door soldaten, dokters en verplegend personeel, compleet in de historisch correcte uniformen van toen. Verder worden talrijke gebruiksvoorwerpen en militair materiaal uit de Eerste Wereldoorlog getoond. Diverse keren per dag wordt ook een korte presentatie gegeven rond de Slag van Stadenberg.”

Toegang

Schone Schaapjes vindt plaats op zaterdag 19, zondag 20 en maandag 21 mei telkens van 10 tot 18 uur op de terreinen van Vakantiehoeve Open Huis in de Ieperstraat 157.

De toegangsprijs bedraagt 8 euro voor volwassenen, kinderen uit de lagere school komen er gratis in. Elk gezin krijgt een gratis ‘Schone Schaapjes-boodschappentas’.

(BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier