Ambulancedienst Harelbeke krijgt nieuw voertuig en scherpere uitruktijden

Tijdens de jaarlijkse officiële St.-Barbaraviering kregen verdienstelijke brandweerlieden brevetten en medailles uitgereikt. Tegelijk raakte bekend dat de uitruktijd opnieuw op 2 minuten komt en brandweerpost Harelbeke een nieuwe ambulancewagen krijgt.

Tal van brandweermensen kregen een brevet of ereteken. (foto LOO)

2019 was een druk jaar voor de 70 vrijwillige brandweerlui, onder wie 10 stagiairs, en 28 ambulanciers/brandweermannen rechtstreeks verbonden aan de post Harelbeke, 10 ambulanciers niet-brandweermannen verbonden aan de post Harelbeke en 6 ambulanciers/brandweermannen uit andere posten van Fluvia. Verder zijn er 54 erebrandweerlieden en 15 leden bij de jeugdbrandweer.

Vorig jaar waren er 750 interventies van de brandweer en 2.800 interventies van de ambulancedienst 112. Het aantal brandweerinterventies op het Harelbeeks grondgebied dat uitgevoerd werd door hulpverleningszone Fluvia bedroeg 434. In 2019 waren er 142 branden. Opmerkelijk is dat er 46 oproepen waren voor een brand in een gebouw, 13 meer dan in 2018, en 21 voor een schouwbrand, 7 meer dan in 2018.

Het zonaal preventiebureau kwam tussen voor 106 verslagen, adviezen, attesten, besprekingen en controles. Goed nieuws is dat er een nieuwe ambulancewagen komt. “We hebben daar al lang op gewacht maar nu is het definitief dat er een nieuwe komt. De nummerplaten zijn onderweg”, aldus Joost Devos.

Uitruktijd naar 2 minuten

Nog goed nieuws is dat deuitruktijd opnieuw 2 minuten wordt. Dat is de tijd tussen de oproep en het vertrek uit de kazerne. De postoverste, kapitein Dirk Devos, klaagde eerder aan dat de ambulanciers van de dienst 112 Harelbeke niet op dezelfde manier behandeld worden als bijvoorbeeld hun collega’s van naburige ziekenwagendiensten.

“Zo bleven de Harelbeekse ambulanciers tijdens weeknachten op vrijwillige basis in de kazerne slapen om een snelle interventie te kunnen garanderen, maar kregen daar geen vergoeding voor, terwijl hun opgelegde uitruktijd op vijf minuten bepaald bleef. Voor de collega’s van andere diensten daarentegen is er continu een uitruktijd van twee minuten vastgelegd, terwijl zij wel vergoed worden voor hun permanente aanwezigheid in de kazerne. Van die uitruktijd hangt ook de grootte af van het werkgebied waarbinnen de ziekenwagen als snelste ter plaatse kan zijn bij een noodgeval.”

Naar jaarlijkse gewoonte worden op de nieuwjaarsreceptie van brandweerpost Harelbeke eretekens uitgereikt. Zo ook dit jaar. Verscheidene brandweermannen kregen een attest, brevet, certificaat of medaille. Maxime De Beuf, Jelle Tanghe en Mattis Verbeke van de jeugdbrandweer kregen een brevet van brandweerkadet. Brandweerman Wim Geldhof kreeg een Federaal attest.

Burgerlijke medaille

Certificaten allerhande waren er voor Peter Bekaert, Bram Devos, Kristof Devos, Brecht Dewitte, Bart Vandeburie en David Vanwalleghem. Luitenant Jan Lefebvre, die het korps verlaat, kreeg een medaille. Een burgerlijke medaille was weggelegd voor Herman Ballekens en Geert Devlaeminck. (PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.