Ambulance en medisch centrum op Filipijnen dankzij Kortemarkse organisatie

De container die Cadaatan Kortemark naar de Filipijnen stuurde, is aangekomen. Dankzij de inbreng van de Kortemarkenaars kan daar een medisch centrum verder uitgebouwd worden. Daarnaast kon Cadaatan dankzij sponsorgeld een gloednieuwe ziekenwagen schenken.

Luc Waeyaert (links), met de pas aangekochte ambulance – let op het opschrift – die op 6 mei officieel zal worden overhandigd door de Belgische ambassadeur in Manilla. © (gf)

Cadaatan Kortemark zet zich – ondertussen al 20 jaar – in om het leven van de Filipijnse bevolking wat aangenamer te maken. Meer bepaald in het gebied in het noorden van het eiland Cebu, in enkele barangays van San Remigio. Het begon allemaal met steun aan enkele lagere schooltjes in Lambusan, maar breidde zich geleidelijk aan uit. Ook op andere domeinen is Cadaatan Kortemark er actief. Zo werden in 2014 tien stevige huisjes opgezet na de verwoestende doortocht van de tyfoon Haiyan.

Sponsors

De nodige fondsen hiervoor worden bijeengesprokkeld via het organiseren van tal van projecten. Het voorbije jaar zat Cadaatan Kortemark opnieuw niet stil: de fameuze quiz van het Davidsfonds Handzame, de Filipijnse markt, het WK voetbal op groot scherm en een succesvolle editie van Krekerock brachten samen met gulle giften van de vele sponsors die de organisatie genegen zijn 25.000 euro op. “Dat bedrag komt onder meer ten goede aan het medisch centrum op Cebu dat volledig door ons wordt gefinancierd”, aldus Marc Waeyaert. “Half april gaan Luc (Waeyaert en broer van Marc red.), zijn echtgenote Cecilia Cortuna, enkele sympathisanten en ikzelf de toestand ter plaatse bekijken.”

Ongeval

Een van de doelstellingen was om ter plaatse een ambulance te kopen en dat is ondertussen gebeurd. “We besloten dat zo’n aankoop meer dan nuttig kon zijn nadat AJ – de neef van Cecilia – vorig jaar in april een zwaar ongeval kreeg met een snorfiets. Hij moest erg lang wachten op een ambulance en dat kon anders, vonden we. Zo kwamen we op het idee om ter plaatse een ambulance aan te kopen. Die biedt een mooie aanvulling aan het Medical Health Center.”

Dat medisch centrum is er ondertussen al, maar wordt nu verder uitgerust met materiaal dat per container is aangekomen. “Het gaat om ziekenhuisbedden geschonken door Sint-Jan de Deo, nieuwe kastjes, een 100-tal stoelen geschonken door de Kringwinkel, niet-elektrisch keukenmateriaal, maar ook enkele bevallingstafels. Het is namelijk de bedoeling dat vrouwen nu ook in het medisch centrum kunnen bevallen. Nu moeten ze daarvoor nog naar Lambuson, zo’n 100 km verderop over grotendeels heel slechte wegen”, legt Marc uit. “We zijn bijzonder trots dat we Belgische ambassadeur Michel Goffin in Manilla bereid vonden om de ambulance op 6 mei symbolisch te komen overhandigen.”

“Een dagje eerder organiseren we er onze Belgian Party. Niet voor Belgen, zoals je misschien denkt, maar helemaal voor de lokale bevolking. De Filipijnen kijken daar echt naar uit en zijn er nu al volop reclame voor aan het maken. Dit is voor jong en oud een hoogdag!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.