Ambitieus toekomstplan voor bibliotheek van Middelkerke in de steigers

Erwin Vermeiren. © LC
Paul Bruneel

Er staan heel wat veranderingen voor de hoofdbib van Middelkerke op stapel. Het gemeentebestuur stelde een toekomstplan op en daar is ‘open library’ het kernwoord, want je zal buiten de openingsuren toegang kunnen krijgen tot het gebouw om boeken te ontlenen.

De bibliotheek van Middelkerke is al jaren veel meer dan gewoon een boekentempel waar je boeken (en cd’s) kunt ontlenen. Je kunt er ook terecht voor heel veel andere zaken. Zo worden er regelmatig workshops en computercursussen georganiseerd en er zijn ook vaak computerbuddies aanwezig om tekst en uitleg te geven en bezoekers bij te staan met technische en andere problemen rond de computer. Die uitgebreide dienstverlening wordt op prijs gesteld, kijk maar naar het grote aantal mensen die er jaarlijks over de vloer komen, meer dan 80.000!

Bib altijd open

De nieuwe aanpak van het gemeentebestuur zorgt voor een grote verandering in de bib. Zo zal het mogelijk zijn om als geregistreerde klant ook buiten de openingsuren toegang te krijgen tot het gebouw en bovendien ook nog zelf boeken te ontlenen. Het gemeentebestuur wil hiermee het voorbeeld volgen van de gemeente Bree die dit systeem reeds toepast, met het nodige succes. Er wordt ook inspiratie gehaald uit Best Practices uit Scandinavië. De bibliotheek is op vandaag 32 uren per week geopend. Met dit nieuwe systeem zou dat tot 90 uren oplopen, want zelfs tijdens weekends en feestdagen zou de bib toegankelijk zijn. Het is wel zo dat de huidige openingsuren behouden zullen blijven, met personeel die de nodige uitleg kan verschaffen aan de bezoekers. Er zijn uiteraard een aantal voorwaarden verbonden aan het nieuwe systeem, want niet iedereen zal zomaar buiten de eigenlijke openingsuren kunnen binnenstappen in de bibliotheek.

Ik vind het belangrijk dat de bemande uren blijven, zodat mensen kunnen info vragen aan het personeel – Bibliothecaris Erwin Vermeiren

Schepen Eddy Van Muysewinkel: “Kandidaat-gebruikers zullen zich eerst moeten aanmelden en kunnen pas na een intakegesprek met de bibliothecaris toegangsrecht krijgen via hun eID. die rechten kunnen niet worden doorgegeven aan anderen. Er wordt uiteraard gezorgd voor camerabewaking.”

Leffinge sluit in 2020

Er komt ook een uitbreiding van de ambulante dienstverlening. Er is hiervoor een samenwerking op til met de lokale welzijnscentra, het Rode Kruis en ‘t Buurthuis in Westende. Sedert enkele jaren bestaat ook de boekendienst aan huis. Vrijwilligers brengen hier de gewenste boeken aan huis bij mensen die niet zelf naar de bib kunnen komen.

Er staat dus heel wat te gebeuren voor bibliothecaris Erwin Vermeiren, die er al een hele loopbaan heeft opzitten. Hij zag de bibliotheek evolueren tot een succesnummer. Hij startte zijn loopbaan in 1984 en kan dus rekenen op heel wat ervaring. “Ik vind de open library zeer positief. Het betekent een uitbreiding van de service, maar ik vind het ook belangrijk dat de bemande uren blijven zodat de mensen nog info kunnen vragen aan het personeel”, reageert Erwin. “Het gegeven van de trefpunten is een beslissing van het beleid. Als er bibliotheken in de deelgemeenten sluiten, zou het trefpunt wel blijven bestaan op een andere locatie”, besluit Erwin Vermeiren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier