Amber zamelt geld in voor speelkamer Jan Ypermanziekenhuis

We zien vooraan de vier koningen Lenn Creus, Amber Creus, Elena Vanhoudt en Anna Kindt met het personeel van het Jan Ypermanziekenhuis. (foto EF)
Redactie KW

Amber Creus (12) uit Madonna haalde met Driekoningen 116 euro op voor de speelkamer van de kinderafdeling van het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper. “Het is mijn manier om iets terug te doen voor het ziekenhuis, want ik verblijf er vaak”, zegt ze. Met het geld worden nieuwe spelletjes aangekocht.

In de loop van haar nog jonge leven bracht Amber Creus uit Madonna in Langemark-Poelkapelle al heel wat tijd in het ziekenhuis door. “Ik heb hier al veel uren gespendeerd en op de momenten dat het kon, trok ik naar de speelkamer”, aldus de jongedame. In de speelkamer kunnen de kinderen knutselen en spelletjes spelen. Ze zijn er even weg uit de ziekenhuisomgeving. “Ik wou nu eens iets terugdoen voor het ziekenhuis. Daarom vatte ik het plan op om het geld dat ik met Driekoningen kreeg aan de speelkamer te schenken. Toen ik dat voorstelde aan mijn mama was die direct akkoord”, weet Amber.

Moeder Thuline Deruytter vermoedt dat bij haar dochter het idee is ontsproten na een bezoek aan de Warmste Week van Music for Life. “Amber had toen net een periode in het ziekenhuis verbleven“, klinkt het. “Ze sukkelde een tijdje met een infectie aan haar darmen. Vanaf september is ze eigenlijk constant ziek geweest.”

116 euro

Daarvoor verbleef het meisje ook al regelmatig in het hospitaal, maar haar mama zegt daar liever niets over. “Toen ze vroeg of ze op pad mocht gaan voor de speelkamer, zei ik onmiddellijk ja. Ik vond het een mooi plan.” Amber trommelde enkele vriendinnen op en trok samen met ook haar broer Lenn (7) verkleed als koning de straat op. Bij hun thuiskomst bleken ze 116 euro te hebben verzameld, samen met nog een zak snoep. “Ik ben heel trots dat mijn dochter dit heeft gedaan”, zegt Thuline. “Het doet mij wel iets.”

Gezelschapspelletjes

De afdeling pediatrie van het Ieperse ziekenhuis is gecharmeerd door het mooie gebaar. “Enkele van onze gezelschapsspellen zijn aan vervanging toe omdat ze onderdelen missen”, aldus spelbegeleider An Devos. Haar taak bestaat erin om de kinderen het zo aangenaam mogelijk te maken in het ziekenhuis. “Amber is hier inderdaad al komen knutselen. Toen ik hoorde wat ze gedaan had, was ik onder de indruk. Zo’n jong meisje.” An en haar collega’s ruimden onlangs de spelletjeskast op in de speelkamer en merkten dat er wel het een en ander ontbrak of stuk is. “Amber had al eens gezegd dat er zich nogal wat ouderwetse spelletjes tussen bevonden. We gaan sowieso met het geld nieuwe spelletjes aankopen. Een puzzel behoort ook tot de mogelijkheden, want onlangs hoorde ik een papa nog zeggen dat er van een bepaald exemplaar twee stukjes tekort waren. Verder willen we al een tijdje nieuwe speelgoedautootjes kopen. Dankzij Amber en haar vriendinnetjes kan dat nu.”

Mooi compliment

Normaal is er wel een budget voorzien voor speelgoed. Maar het is ook niet de bedoeling om om de haverklap iets nieuw te kopen. Het geld van de actie van Amber is zeer welkom als extra.” Frederik Chanterie, algemeen directeur van het Jan Ypermanziekenhuis is onder de indruk. “Het is een van mooiste complimenten die je kan krijgen. Iemand die vrijwillig het initiatief neemt om het ziekenhuis te steunen. We zijn Amber, haar vriendinnen en broertje dankbaar voor het initiatief. Het doet ons deugd dat kinderen de speelkamer waarderen en er ook volop gebruik van maken.”

(CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier