Amber Pecceu werkt aan betere wereld met Sam De Geit

Amber Pecceu met een exemplaar van haar praktijkproject 'Een Reis door Kosmos', waarin Sam De Geit de hoofdrol speelt. © CLL
Redactie KW

Drie studenten van de VIVES hogeschool introduceren het verhaal van Sam De Geit. Bedoeling ervan is de kleuters op school al een eerste dosis burgerzin bij te brengen. De Houthemse Amber Pecceu (21) is een van de drie initiatiefneemsters.

Cultuur, diversiteit, religie en klimaat. Het is slechts een kleine selectie uit de wereldse zaken waarmee ons land en bij uitbreiding de hele planeet op dagelijkse basis te maken hebben. Een materie die vaak wordt besproken door grote mensen in maatpak, gezeten aan een groot bureau. “Maar het volstaat om even over de speelplaats van een kleuterschool te lopen om tot het besef te komen dat je er middenin een minimaatschappij staat.”

Amber, die samen met haar medestudenten Rajmonda Osmanaj en Lucinde Opsomer een opleiding tot kleuteronderwijzeres volgt aan de VIVES hogeschool, zag het potentieel van de speelplaats. “Je hebt kinderen met verschillende achtergronden, die allemaal op hun manier bezig zijn met de wereld om zich heen. Voor onze bachelorproef besloten we dan ook een project uit te werken waarmee we kleuters, al van tijdens hun eerste stapjes op school, wegwijs kunnen maken in de complexe materie waarmee ze later zullen worden geconfronteerd. Het werd een project waaraan we een volledig semester hebben kunnen werken.”

Dorp vol dieren

Met debatten en politieke meetings kunnen weinig kleuters worden gemotiveerd, met spelletjes en activiteiten dan weer wel. “Na verschillende digitale meetings en twee fysieke samenkomsten – want ook wij hadden met de coronamaatregelen te maken – kwam ‘Een Reis door Kosmos’ tot stand”, gaat Amber verder. “Kosmos is een fictief dorp, dat door dieren wordt bewoond. Ieder dier stelt een maatschappelijk doel voor, een SDG (Sustainable Development Goal), en de hoofdrolspeler is Sam De Geit. De eerste drie letters verwijzen met een kwinkslag naar die SDG’s. Doorheen het verhaal merkt Sam De Geit dat er heel wat onbegrip en onverdraagzaamheid is in het dorp en door middel van enkele opdrachten kunnen kinderen hieraan helpen werken. Het uiteindelijke doel moet zijn om van Kosmos een plaats te maken waar het leuk vertoeven is. Gaandeweg komt alles aan bod, van milieu tot geloof, en dit alles via diertjes die op hun eigen manier een probleem naar voren brengen. Of het nu gaat om het maken van een mooie tekening, of het spelen van een rollenspel, de kinderen leren omgaan met verschillende situaties via hapklare leerstof.”

Lovende kritieken

In normale tijden zou het project aan een grote praktijkproef worden onderworpen. “Normaliter moest ‘Een Reis door Kosmos’ in een school in Koolskamp worden getest, maar dat was wegens beperkingen niet meer haalbaar”, zegt Amber. “We gaven het project dan ook ter evaluatie aan verschillende kleuterjuffen, met de vraag ons van feedback te voorzien. De kritieken waren lovend en we kregen te horen dat, door de variatie die we hebben voorzien, het project doorheen de verschillende jaren van het kleuteronderwijs kan worden gebruikt.”

Ondertussen is Amber afgestudeerd en volgt ze een extra specialisatiejaar. Of ze haar eigen project later, tijdens haar loopbaan, ook daadwerkelijk in de praktijk zal toepassen? “Natuurlijk! Mijn droom is om aan de slag te kunnen in het buitengewoon onderwijs. Met enkele aanpassingen kan ook daar Sam De Geit al beginnen met het wegwijs maken van de kinderen in de wereld van morgen.”

(Stéphanie Rogeau)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier