Amateurkunstenaars gaan in Ramskapelle in interactie met mensen met een beperking

Het Collectief Magenta komt wekelijks samen. © MVO
Redactie KW

Collectief Magenta stelt schilderijen en foto’s tentoon in de Oude Pastorie in Ramskapelle (Nieuwpoort) en verwelkomt er ook gastkunstenaar Yarka Neutens met haar beelden. Het Collectief gaat er een inclusief avontuur tegemoet met Westhoek Vrije Tijd Anders (WVA) en vzw Metgezel, die mensen met een beperking begeleiden in hun vrije tijd.

Amateurkunstenaars Monique Boussemaere, Marc Van Loo, Elise De Blay, Danielle Görller, Katrien Vandenberghe, Frans van Eert, Ann Vanoverberghe, Frieda Warreyn en Etienne Vervaecke tonen hun talent dat zich uit in een diversiteit aan schilderijen en fotografie in de binnenruimte van de Oude Pastorie.

Elke woensdag komen ze samen in hun atelier in Alveringem om een beeldende interpretatie te maken van persoonlijke ervaringen en prikkels uit de buitenwereld. Achteraf brengt een gezamenlijke bespreking dikwijls vernieuwende of onverwachte input wat het enthousiasme en de creativiteit ten goede komt.

Gezichten

Het binnenplein van de Pastorie wordt opengesteld voor de ruimtelijke installatie met gezichten en de beelden van kunstenaar Yarka Neutens en bezielster van vzw Metgezel. “WVA en Metgezel organiseren regelmatig samen ‘pop-upateliers’ met de bedoeling een kunstige interactie aan te gaan met de brede maatschappij”, legt Yarka uit.

“We nodigen creatieve mensen uit, over grenzen van beperkingen heen, om mee te bouwen aan een gemeenschappelijk project. In De Zonnebloem in Veurne werkten mensen uit Havenzate vzw en de Seizoenen mee aan grafische afdrukken met houtsnede op doek. Iedereen maakte gezichten, opgebouwd uit losse onderdelen. Ze konden naar hartenlust experimenteren bij het drukproces.”

(Lees verder onder de foto)

In De Zonnebloem in Veurne werkten mensen uit Havenzate vzw en de Seizoenen mee aan grafische afdrukken met houtsnede op doek.
In De Zonnebloem in Veurne werkten mensen uit Havenzate vzw en de Seizoenen mee aan grafische afdrukken met houtsnede op doek. © MVO

Op zaterdag 14 en zondag 15 mei maakt de samenwerking in de Pastorie deel uit van ‘Atelier in Beeld’, hét open atelierweekend voor beeldende kunstenaars. Bezoekers kunnen vanaf 14 uur proeven van het grafische avontuur tijdens een workshop en krijgen via een fotocompilatie zicht op het maakproces. (MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier