Alyssa (21) verzamelt 3.735 euro voor de strijd tegen diabetes type 1

Alyssa Gailliaert: sinds april 2018 viermaal insuline spuiten per dag. © foto JS
Johan Sabbe

Het was vrijdag de dertiende. Op 13 april 2018 werd bij Alyssa Gailliaert (nu 21) diabetes van het type 1 vastgesteld. Haar wereld stortte in. Sindsdien moet ze nauwgezet op haar voeding letten en zichzelf viermaal per dag een insulinespuit toedienen. In het kader van De Warmste Week heeft Alyssa samen met haar ouders 3.735 euro ingezameld voor de vzw DiAwareness die het onderzoek naar deze minder voorkomende vorm van ‘suikerziekte’ steunt.

Negen op de tien mensen die met diabetes kampen, lijden aan het type 2, dat veruit het meeste voorkomt. De kans op deze vorm van diabetes wordt vergroot door slechte voedingsgewoonten, overgewicht en te weinig beweging, al kunnen ook hogere leeftijd en erfelijke aanleg de oorzaak zijn.

Het lichaam van de patiënten ligt in de knoop met insuline, een hormoon geproduceerd door de alvleesklier of pancreas. Insuline regelt het glucoseniveau. Als een mens te weinig insuline aanmaakt of ze niet doeltreffend werkt, wordt het suikergehalte in het bloed te hoog, met alle gevolgen van dien. In eerste instantie moeten de patiënten dan medicijnen slikken, maar na verloop van tijd ook vaak insuline inspuiten.

Anders dan het type 2

“Diabetes van het type 1 is grondig anders dan het type 2”, legt Alyssa uit. “Het is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem van je lichaam een fout maakt en de eigen cellen aanvalt en vernietigt. In dit geval de zogenoemde bètacellen in de pancreas, die de insuline aanmaken. Het type 1 heeft dus totaal niets te maken met verkeerd eten en nauwelijks bewegen. Veelal is het een erfelijke aandoening – in mijn geval had papa’s overleden moeder de kwaal. Bij type 1 ontstaat er zo’n groot gebrek aan insuline dat je meteen na de diagnose al met insulinespuiten moet starten. Elke dag vier injecties, die ik mezelf toedien de meeste in mijn buik. Dat is geen pretje, maar er valt niet onderuit te komen.”

Sensor op de bovenarm

Alyssa is de enige dochter van Dirk Gailliaert (52) en Marijke Cuylle (57) uit de Boudewijn Hapkenstraat. Haar heel zorgende ouders runnen in de nabije Oostendestraat de bekende meubelzaak Cuylle. Alyssa, die ook veel steun ondervindt van haar vriend Michiel Jonckheere (19), studeert toegepaste economische wetenschappen. Na drie jaar aan de Kulak in Kortrijk, volgt ze nu het masterjaar aan de universiteit in Leuven. In haar vrije tijd doet ze van kinds af aan ruitersport. Bij de Landelijke Rijvereniging LRV neemt ze met succes deel aan wedstrijden jumping en dressuur. Ze begeleidt ook ruiterkampen in de Torhoutse manege Groenhove, waar ze kind aan huis is. “Gelukkig kan ik blijven sporten en dankzij het dagelijks toedienen van de insuline min of meer mijn gewone gangetje gaan”, zegt ze. “Al moet ik waakzaam zijn, ook voor wat mijn voeding betreft. Het is van belang suiker te beperken en te weten hoeveel koolhydraten een maaltijd bevat. Meten is weten. Voor het nagaan van het niveau van je suikerspiegel, diende je vroeger wat bloed uit je vinger te prikken. Nu kun je dat meten met een speciaal apparaatje en een sensor op je bovenarm, die weliswaar om de twee weken vernieuwd dient te worden.”

Plots 9 kg vermagerd

Alyssa is geëmotioneerd als ze vertelt over het vroege voorjaar van 2018, toen de ziekte zich bij haar manifesteerde. “Ik kreeg de symptomen die typisch bleken te zijn voor diabetes van het type 1. Ik vermagerde in korte tijd liefst 9 kilogram – ik woog nog amper 44 kilo – en had enorme dorst. Tegelijkertijd moest ik veel plassen en worstelde ik een tijdje met een wazig zicht. De definitieve diagnose kreeg ik op vrijdag 13 april in het AZ Damiaan in Oostende. Daar werd ik goed opgevangen en hoorde dat het type 1 vooral bij jongvolwassenen voorkomt.”

Alyssa maakt van haar aandoening geen geheim. Ze praat er open over. “Ik stop mijn ziekte niet weg. Ik heb er geen schuld aan. Insuline spuiten, doe ik ook in het openbaar. Op restaurant bijvoorbeeld. Niet opzichtig, maar evenmin ergens in een hoekje.”

Alyssa en haar ouders hebben in het kader van De Warmste Week lavendelkaarsjes ten voordele van de vzw DiAwareness verkocht. Met inbegrip van een cheque van 500 euro vanwege het studentencomité Ekonomika van de Kulak leverde dat liefst 3.735 euro op. “Hopelijk kan diabetes van het type 1 ooit voorgoed genezen worden”, zegt Alyssa. “DiAwareness ijvert daar gedreven voor. De vzw brengt het minder bekende type 1 van de ziekte onder de aandacht.”

Voor De Warmste Week werd 3.735 euro verzameld.
Voor De Warmste Week werd 3.735 euro verzameld.© foto JS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier