Alweer duiven gestolen bij Noël uit Zedelgem: “Diefstal op bestelling”

Noël Peiren is 20 van zijn beste duiven kwijt. © foto TLG
Redactie KW

Dieven hebben zo’n twintig duiven gestolen uit de duiventil van Noël Peiren (78) uit Zedelgem. Het is al de vierde keer dat de succesvolle duivenmelker bestolen wordt. “En weer hebben ze al mijn beste duiven mee”, zegt hij.

Twintig prijsduiven. Dat konden dieven buit maken in de duiventil van Noël Peiren (78). De daders brachten niet toevallig een bezoekje aan zijn hok. De zeventiger staat al jaren hoog aangeschreven in het wereldje. Zowat elke zichzelf respecterende duivenmelker uit de streek kent Noël. Zijn prijzenkast is dan ook indrukwekkend. “Ik heb zowat alles gewonnen wat er in de duivensport te winnen valt”, zegt hij. Niet arrogant, maar alsof hij het nooit anders geweten heeft. “Alleen weet ik niet of ik nu nog wel verder wil doen. Dit raakt me toch echt weer diep.”

West-Vlaams kampioen meegenomen

Het is een zware, maar weloverwogen uitspraak van de duivenmelker. Hij omschrijft de duiven zelf als zijn levenswerk. Noël houdt dan ook al meer dan zestig jaar duiven. In zijn duivenhokken achteraan zijn tuin langs de Torhoutsesteenweg in Zedelgem zitten tientallen goeie duiven. Hun specialiteit: langeafstandsvluchten. Zo was één van zijn duiven vorig jaar West-Vlaams kampioen op de vlucht vanuit Barcelona. “Maar die hebben de dieven dus ook mee”, zegt hij. “Ze hebben eigenlijk al mijn beste duiven mee. Niet moeilijk, want tegenwoordig staan de ringnummers gewoon online. Op die manier wisten ze dus perfect welke duiven ze mee moesten pakken. Ik ben er bijna van overtuigd dat die diefstal op bestelling gebeurde.”

De dieven kropen donderdagnacht via het dak van de buren op het dak van het duivenhok. Ze haalden de dakpannen af en maakten zo een gat. Ze lieten zich zo’n twee meter zakken en geraakten zo tot bij de duiven zelf. Daar haalden ze de twintig beste uit en namen die mee. Noël merkte de diefstal de volgende morgen op. “Ik kwam binnen en het viel me op dat er zoveel licht was. Pas toen zag ik het gat in het dak. Daar scheen al dat licht natuurlijk door. Ik wist helaas meteen hoe laat het was.”

Vorige diefstal was in 2004

Het is dan ook niet de eerste keer dat Noël ongewenst bezoek in zijn duiventil kreeg. De artikels van de drie vorige inbraken steken ironisch genoeg in de Europabeker die hij won. “De laatste keer dateert nu toch al van 2004. Toen waren er zo’n veertig verdwenen.” Aan de beveiliging ligt het alleszins niet. Het hele terrein wordt in de gaten gehouden door camera’s en er zijn bewegingsdetectoren die de verlichting doen aanschieten van zodra iemand naar het duivenhok stapt. “Het alarm was de nacht voordien eigenlijk al afgegaan. Toen zijn ze wellicht afgeschrikt. Maar een dag later kwamen ze dus via het dak van de buren. De enige manier om het ongemerkt te doen. Maar goed, ik heb ondertussen al nieuwe maatregelen getroffen. Ik hoop echt dat dit de laatste keer is geweest.”

“Die duiven zullen de buitenwereld niet meer zien, maar gehouden worden om te kweken”

De gestolen duiven zijn getraind om honderden kilometers van huis gelost te worden en de weg terug te vinden. Komen ze één dezer dagen dan niet gewoon opnieuw aanvliegen? Daar gelooft Noël niet in. “Die duiven zullen de buitenlucht niet meer zien. Ze zullen die binnen houden om te kweken. Die gaan niet meer vliegen. In het wereldje ben ik geen onbekende, dus ze weten dat de duiven die ze hier stelen wel goeie dieren zijn. En daar willen ze mee kweken.”

Noël heeft hartzeer van de diefstal. Maar in zijn betoog heeft hij het zelf geen enkele keer over centen. Maar twintig prijsduiven, dat loopt wellicht op. “Dat zal wel een serieus kapitaal zijn. Hoeveel? Weet je, ik heb nog nooit een duif verkocht. Ik heb de kans gehad om er voor heel hoge bedragen te verkopen. Ik kon met de mooiste auto van de streek rijden. (lacht) Maar dat heb ik altijd geweigerd. Net daarom kan ik moeilijk een prijs op die duiven plakken. Dat zou betekenen dat ze te koop zijn, en dat zijn ze niet. Nooit geweest.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier