Alweer bootvluchtelingen opgepikt voor onze kust

Het marineschip Pollux pikte de drie bootvluchtelingen op voor de kust van De Haan. © Defensie
Redactie KW

Voor de tweede keer in twee dagen tijd zijn bootvluchtelingen aangetroffen voor onze kust. Dit keer werden op 9 km voor De Haan drie vluchtelingen aangetroffen in een opblaasbare kajak. Ze dobberden al meerdere dagen rond.

In de loop van de maandagnamiddag nam de bemanning van een Nederlands marineschip een gammel opblaasbaar bootje waar op de Noordzee op 5 mijl voor de kust van De Haan. Er bleken drie opvarenden op het kleine bootje te zitten.

De reddingsboot R6-Orka en het vaartuig van de Scheepvaartpolitie vertrokken meteen uit Oostende en Zeebrugge. Ook het Belgisch marinevaartuig Pollux ging die richting uit. De opblaasbare reddingsboot van de Scheepvaartpolitie werd niet te water gelaten wegens het gevaar dat verbonden was aan de grote golfslag. De opvarenden werden aan boord gehaald door de Pollux, die hen meegenomen heeft naar Zeebrugge.

In Zeebrugge werd het trio opgevangen door drie ambulances, zodat zij medisch konden worden onderzocht. De eerste berichten spreken over onderkoeling. De vluchtelingen zouden volgens hun eerste verklaringen al enkele dagen op de Noordzee zitten. Ze zullen na de nodige medische verzorging grondig verhoord worden.

“Het gaat om levensgevaarlijke feiten“, stelt het Parket van Brugge. “Het kleine rubberbootje was helemaal niet aangepast om de mensen op de Noordzee te laten varen. De weersomstandigheden veroorzaken trouwens vandaag een dermate grote golfslag dat de kans reëel was dat het bootje zou kapseizen en de mensen in het water zouden terechtkomen. Na de feiten van afgelopen zaterdag is het al de tweede keer in drie dagen tijd dat mensen voor onze Belgische kust moeten worden gered. Dankzij de Nederlandse marine en de samenwerking met onze reddingsdiensten, de Scheepvaartpolitie en Defensie kon een drama vermeden worden.”

(HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.