Alweer 15 klachten tegen broodfokker uit Boezinge

Inge Demol met haar hond Boyka: "Ik hoorde dat hij de enige van zijn nest is die nog leeft." (foto EDK)
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Het voorbije jaar werden 15 klachten ingediend tegen M.V., voormalig zaakvoerder van hondenkwekerij De Poezelhoeve in Boezinge. In september moet hij voor de rechter verschijnen. Begin maart van dit jaar verklaarde de rechtbank van koophandel zijn zaak nog failliet. Een beslissing die door veel van zijn voormalige klanten positief werd onthaald. Zij beschuldigen hem van de verkoop van zieke dieren, intimidatie en broodfokkerij. Maar onder de naam Just Baby Dogs verkoopt hij nu opnieuw honden.

Hondenkwekerij De Poezelhoeve kwam al een paar keer in opspraak. Zaakvoerder M.V. moest al eerder voor de rechtbank in Ieper verschijnen omdat tijdens een inspectie in december 2015 tal van inbreuken op de wetgeving voor dierenwelzijn vastgesteld werden. Er waren ook problemen met de erkenning van zijn kennel en de huisvesting van de honden. Hij riskeerde toen een effectieve celstraf van vier maanden en een zware boete, maar werd niet veroordeeld. Volgens parketwoordvoerder Johan Lescrauwaet heeft hij een blanco strafblad. “Er zijn wel verschillende dossiers rond de man in omloop”, bevestigt hij. “Op 9 september moet M.V. opnieuw voor de rechtbank komen voor feiten van vóór het faillissement. Hij zal zich onder andere moeten verantwoorden voor inbreuken op de wet voor dierenwelzijn en het verkopen van zieke dieren.” Het parket zal een verbod eisen op het houden van honden, want ook voor zijn nieuwe zaak, Just Baby Dogs, werden al processen-verbaal opgesteld.

Ik moest mijn Facebookgroep verwijderen, want er werd gedreigd met een rechtszaak – Jordy Van Hoornick

Klanten verwijten de man aan broodfok te doen. Broodfokkers zijn mensen die honden kweken voor de winst, maar dat gaat vaak ten koste van de mentale en fysieke gezondheid van een puppy. Hondjes zouden ook veel te jong weggenomen worden bij hun moeder en enkele kopers konden zwart op wit bewijzen dat hun honden een buitenlands paspoort mee kregen. Daar gelden vaak veel minder strenge wetten op dierenwelzijn.

Geen vragenlijst

Onder het mom dat we op zoek zijn naar ‘een kleine, schattige hond’ bellen we M.V. op. Of we even mogen langskomen? Geen probleem. Bij aankomst lijkt alles in orde. De puppy’s verblijven in een ruime ren en zijn proper. Maar tijdens ons gesprek gaan toch enkele alarmbellen af. Zo beweert de website van Just Baby Dogs dat de hondjes op de hoeve gekweekt worden. Maar als we vragen of we de ouders van de diertjes kunnen zien, blijkt M.V. zijn eigen honden allemaal verkocht te hebben en de puppy’s ‘ergens anders’ aangekocht werden. Als je cash betaalt kan je ze meteen mee nemen. Op onze vraag of we geen vragenlijst moeten invullen of wat uitleg mee kunnen krijgen beweert M.V. “dat dat helemaal niet nodig is”. Nochtans verplicht de Vlaamse Overheid erkende fokkers om “de potentiële koper advies te geven en samen met hem de verplichte vragenlijst te overlopen en de koper de nodige richtlijnen te geven over de voeding, de huisvesting en de algemene verzorging van het dier.” Voor honden moeten die richtlijnen zelfs schriftelijk meegegeven worden.

Petitie voor sluiting

Op sociale media regent het dan ook klachten over de man. De Facebookpagina Just Baby Dogs en Poezelhoeve verenigde in geen tijd bijna 1.000 mensen die op de ene of andere manier gedupeerd werden. Enkele dagen geleden verdween de pagina plots. Beheerder Jordy Van Hoornick uit Tielt richtte die op nadat Bowie, de border collie die zijn vriendin Alicia aankocht op De Poezelhoeve, in 2017 overleed. Het diertje stierf een gruwelijke dood nog geen week na aankoop. “Ik heb er alles aan gedaan om die groep te beschermen, maar uiteindelijk werd er gedreigd met een rechtszaak wegens laster en eerroof, dus heb ik alles moeten verwijderen”, verzucht hij. “We verzamelden meer dan 500 handtekeningen op een petitie om de boel daar te sluiten en stuurden verschillende berichten naar minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. Maar tevergeefs, M.V. kreeg zijn licentie terug en doet vrolijk verder.”

M.V. zelf beweert geen klachten ontvangen te hebben. Hij geeft wel toe een jaar geleden problemen te hebben gehad met het zeer besmettelijke Parvovirus in zijn kennel. “Maar op alle hondjes zit er een garantie van twee jaar, dat is wettelijk verplicht. Als een puppy sterft, spreekt het voor zich dat mensen hun geld terug krijgen. We hebben nu geen enkel probleem meer met ziektes. We hebben hier een heel goed vaccinatiebeleid”, aldus M.V. Hij geeft wel toe dat de puppy’s voor een groot deel uit Slovakije ingevoerd worden. “Maar ik heb 100 procent vertrouwen in mijn leverancier. Mensen kunnen zeggen wat ze willen, ze kunnen het niet bewijzen met documenten. Dat zijn louter pesterijen.”

Klachten

Verscheidene instanties kregen nochtans al melding van de praktijken in De Poezelhoeve en Just Baby Dogs. Bij Testaankoop liep vorig jaar een klacht binnen van een koppel dat een hondje mee naar huis kreeg zonder garantiedocument en verkoopakte. Het dier bleek kennelhoest en wormen te hebben. Ook schepen van Dierenwelzijn in Ieper Ives Goudeseune heeft weet van het probleem, maar moet naar eigen zeggen met lede ogen toekijken. “Wij kregen al meldingen over de man, maar kunnen als stadsbestuur weinig doen. De bevoegdheden liggen bij de rechtbank, de politie en de dienst Dierenwelzijn. Wij hebben hen uiteraard op de hoogte gesteld van het gebeuren.”

Volgens de dienst Dierenwelzijn heeft de uitbater een nieuwe erkenning aangevraagd én gekregen. “Hij voldeed aan alle erkenningsvoorwaarden. Een eerder faillissement is geen grond om een erkenning te weigeren. Een bakker die ooit failliet gegaan is, mag ook een nieuwe bakkerij openen“, klinkt het daar. De dienst erkent wel dat er alleen al het afgelopen jaar 15 klachten over De Poezelhoeve en Just Baby Dogs binnen liepen. “We zullen van nabij blijven opvolgen of de uitbater alle dierenwelzijnswetten en voorschriften respecteert”, besluit minister van Dierenwelzijn Ben Weyts.

“Het leven van Boyka hing aan zijden draadje”

Verhalen over zieke honden die sterven binnen de week na aankomst in hun nieuwe thuis of puppy’s die het wel redden, maar hun nieuwe baasjes opzadelen met torenhoge kosten zijn schering en inslag. Inge Demol (27) uit Oostduinkerke kwam een tweetal jaar geleden bij De Poezelhoeve terecht via internet. Haar rottweiler was net overleden en om die leegte op te vullen, besliste ze om een Duitse herder aan te schaffen. “M.V. kwam professioneel en heel redelijk over. Ik betaalde 450 euro voor Boyka”, vertelt Inge. Pas een half uurtje na thuiskomst gingen alle alarmbellen af. “Er kwamen enorme plassen bloed uit het achterste van het diertje waar hopen wormpjes in te zien waren. Ik heb niet getwijfeld en ben meteen naar de dierenkliniek in Oostende gespurt. Daar bleek dat Boyka het erg besmettelijke Parvovirus had. Wormpjes waren ook letterlijk zijn darmpjes aan het opeten. Zijn leven heeft drie dagen aan een zijden draadje gehangen. Als ik er vijf minuten later bij was geweest, hadden we hem mogen begraven. Later hoorde ik dat hij de enige van zijn nest is die nog leeft.”

De behandeling zadelde Inge op met 1.200 euro kosten. Bovendien kan Boyka zijn hele verdere leven enkel nog heel dure hondenbrokken eten. “Zelfs geen koekje mag ik hem geven“, zucht Inge. Ze ging dan ook verhaal halen bij M.V., maar ving daar bot. “Toen ik ten einde raad klacht indiende bij de politie lachte hij mij vierkant uit en zei hij dat hij de koffie klaar zou zetten. Toen mijn zaak, samen met die van vijf andere gedupeerden, eindelijk voorkwam bleek hij al failliet verklaard. Naar ons geld kunnen we dus fluiten.”

“Niet ontwormd en veel jonger dan de kweker beweerde”

Jessie Mairesse (22) uit Koksijde kocht een drietal weken geleden een puppy bij Just Baby Dogs. “Ik trok er samen naartoe met een vriendin”, vertelt ze. “Op het eerste gezicht zag het er goed uit. Er speelden kinderen op het erf en de puppy’s zaten vol leven. We kochten allebei een mopshondje voor 650 euro. We kregen ze meteen mee naar huis. Maar nog geen dag later merkte ik dat Mopsie constant moest hoesten en overgeven. Er zat geen fut meer in. De hond van mijn vriendin kampte met dezelfde problemen.”

De vriendin van Jessie nam contact op met M.V. Die verwees haar door naar zijn eigen dierenarts in Pittem. “Het was er vuil en naalden slingerden er zomaar in het rond. Ik ben dan maar naar mijn eigen dierenarts geweest”, zucht Jessie. “Daar bleek dat Mopsie kennelhoest en oormijt had, ze was niet ontwormd en veel jonger dan de kweker beweerde. Haar paspoort bleek uit Slovenië te komen. Maar ondertussen waren zowel mijn zoontje als ikzelf verknocht aan het diertje. Dus dan doe je wat je kan. Gelukkig is Mopsie erdoor gekomen. Maar of ik ooit geld van haar verkoper zal zien, durf ik te betwijfelen. Op mijn telefoontjes reageert hij niet, of toch wel. Hij liet al blijken dat hij mij kan aanklagen voor laster en eerroof, omdat ik mijn verhaal deed op sociale media.”

Bordercollie stierf twee dagen na aankoop

Natascha Callemeyn met haar overleden hondje Heyke. (gf)
Natascha Callemeyn met haar overleden hondje Heyke. (gf)

Natascha Callemeyn (42) uit Zonnebeke heeft nu twee bordercollies waar ze zielsveel van houdt. Maar kleine Heyke zal altijd een speciale plaats in haar hart hebben. “Ik kwam een tweetal jaar geleden in De Poezelhoeve terecht, toen ik op zoek ging naar een border collie. Ik mocht onmiddellijk langsgaan en had enkel contact met de vriendin van M.V.”, vertelt Natascha. “Alles zag er goed uit en ik nam de puppy meteen mee naar huis. Ik betaalde 300 euro. Nog geen uur later had Heyke plots enorme diarree. Ik haastte mij meteen naar mijn dierenarts. Die dacht eerst aan een darmontsteking. Pas de dag erna, toen ik haar zo slap als een vaatdoek op de grond vond, stelde hij het Parvovirus vast. We deden nog al het mogelijke en Heyke werd nog aan het infuus gelegd. Maar dat mocht niet baten, de ochtend daarop is ze gestorven.” Natascha vertrok terug naar huis met een gebroken hart en een rekening van 1.000 euro. “Het is onmogelijk dat de kweker niet op de hoogte was van haar ziekte. Puppy’s moeten daarvoor ingeënt zijn. Wellicht kreeg ik haar daarom zo goedkoop mee. Hij moest haar kwijt voor ze zou sterven.” Toen Natascha haar geld ging terug vragen bij M.V. ving ze bot. “Ik diende klacht in bij de politie. Ik kreeg mijn aankoopbedrag terug, maar voor de rest werd het verhaal geklasseerd.”

Gaia stelt zich burgerlijke partij in rechtszaak

Ook dierenrechtenorganisatie Gaia blijft niet bij de pakken zitten. In september moet M.V. opnieuw voor de rechtbank komen. Deze keer voor de verkoop van zieke dieren en inbreuken op het dierenwelzijn. “Het gaat om een gigantisch dossier van meer dan 300 bladzijden“, vertelt advocaat Anthony Godfroid. Hij gaat al jaren de strijd aan met broodfokkers. De Poezelhoeve verscheen op zijn radar toen de honden die overbleven na het recente faillissement niet in een asiel terechtkwamen, maar openbaar verkocht werden. “Het gaat hier om een klassiek verhaal van broodfok, niet meer en niet minder”, stelt de advocaat. “Ik moet het dossier nog bekijken, maar wij zullen ons in september zeker burgerlijke partij stellen. De procureur des Konings in Ieper neemt de zaak ernstig en verdient daarvoor absoluut een pluim.”

“Ik wil iedereen die ooit door De Poezelhoeve of Just Baby Dogs gedupeerd werd oproepen om zich bij ons te melden. We gaan er al het mogelijke aan doen om ervoor te zorgen dat die man een algemeen verbod krijgt op het houden van dieren. Het maakt niet uit of het om honden, paarden of wandelende takken gaat, zo iemand hoort nooit meer een dier in huis te hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier