Alveringem wil overal fietspaden

Burgemeester Liefooghe. (foto AB)
Redactie KW

Alveringem wil een inhaalmanoeuvre realiseren inzake veilige fietspaden. Het wil elke Alveringemse deelgemeente met elkaar verbinden door middel van een vrij liggend fietspad én die meteen ook koppelen aan reeds bestaande fietspaden van buurgemeenten als Diksmuide of Poperinge. “Geen luxe maar een noodzaak”, zegt burgemeester Liefooghe.

Het fietspad Nieuwe Herberg-Izenberge is reeds in gebruik, dat tussen Alveringem en De Nieuwe Herberg is in aanleg en de aanleg van het stuk Izenberge-Leisele staat voor 2020 op de planning. De trajecten Oudekapelle-Alveringem, Gijverinkhove-Beveren en Beveren-Roesbrugge – wegen waar nog geen fietspad ligt en het dus vaak levensgevaarlijk fietsen is – zijn gewestwegen. Alveringem is dus financieel afhankelijk van het Vlaamse gewest om hier fietspaden te realiseren, maar heeft reeds de vraag gesteld. Het stuk Beveren-Leisele is wel een gemeentelijke weg. Om hier de enorme kost te kunnen dragen, zal Alveringem subsidies zoeken bij het Fietsfonds. Voorwaarde daarbij is wel dat het betrokken traject eerst op het fietsroutenetwerk geraakt.

Opgestart

“Dertig-veertig jaar geleden kon je als fietser op de baan fietsen”, zegt burgemeester Liefooghe. “Er was weinig verkeer, geen snel en geen zwaar verkeer. Dat is nu allemaal anders. Willen we dat onze jongeren later nog veilig naar school kunnen fietsen en ouderen veilig hun recreatief tochtje maken, dan moeten we nu in actie schieten. Omdat Alveringem financieel afhankelijk is van derden, hebben we in deze nog een zeer lange weg te gaan. Maar wie eerst komt, eerst maalt. Daarom hebben we de dossiers al opgestart.”

Stavele uit de boot

Een bedenking in de marge misschien. Ook tussen Krombeke en Poperinge ligt sinds kort een veilig fietspad. Toch nam het Alveringemse gemeentebestuur het stuk Stavele-Krombeke niet op in z’n plannen. Vergetelheid of bewuste beslissing? Tijd zal het uitwijzen. (Anne Bovyn)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier