Alveringem kiest nog snel voor zonnepanelen

Gemeenschapszaal 't Ateljeetje in Hoogstade is een van de acht openbare gebouwen die nog dit jaar zonnepanelen krijgen. (foto AB)
Redactie KW

Het schepencollege heeft het plan opgevat om – nu men dit jaar nog kan genieten van groene stroomcertificaten – zonnepanelen te leggen op zowat alle gemeentelijke openbare gebouwen.

Het is Jan Schepens, hoofd van de Alveringemse technische dienst, die een voorbereidende studie deed. Hij kon zo beoordelen op welke openbare gebouwen zonnepanelen haalbaar en interessant zijn. Woonzorgcentrum ‘t Hoge werd weerhouden, alsook basisschool Spelenderwijs, de jeugdsite, de Briekerij in Izenberge, de Kwelle in Alveringem, ‘t Ateljeetje in Hoogstade, de gemeenschapszaal in Leisele en de openbare bibliotheek. Gemeenschapszaal De Moote in Stavele en sportzaal Rethorica staan niet op de lijst. De pijlen van de staande wip naast De Moote zouden de zonnepanelen kunnen beschadigen en in het geval van de sportzaal twijfelt men of de stabiliteit van het gebouw goed genoeg is om panelen te dragen. Wel wordt de energieverslindende verlichting in de sportzaal vernieuwd, ook iets wat het verbruik zal doen dalen. De Alveringemse aannemer Goddelec zal dit werk voor 33.000 euro uitvoeren. De zonnepanelen op ‘t Hoge kosten 125.000 euro, die op alle andere gebouwen samen zo’n 72.000 euro. De terugverdientijd bedraagt vijf à zes jaar.

“Omwille van het hoge verbruik is voor het woonzorgcentrum een grote installatie nodig”, zegt Jan Schepens. “Vandaar de veel hogere kostprijs. Wat eventueel te veel geproduceerd wordt, zal worden doorverkocht aan geïnteresseerde leveranciers van elektriciteit.”

Omstreden

Omdat ieder gezin mee betaalt voor de voordelen van wie zonnepanelen heeft, is het systeem al jaren omstreden. De overheid zet op 1 januari 2021 dan ook haar groene stroomcertificaten – subsidies om groene energie te stimuleren – stop. Alveringem speelt het spel slim en sprak met de leverancier af dat alle panelen tegen 31 december werkzaam moeten zijn. Zo kan de gemeente nog van de subsidies genieten.

Burgemeester Gerard Liefooghe nuanceert: “Het geld dat de gemeente op deze manier zal besparen, gaat niet naar individuen, maar naar de hele Alveringemse gemeenschap. Met het bespaarde geld kunnen we iets anders doen. Dat is een belangrijke nuance!”

Impact corona

Of de coronacrisis een belangrijke impact zal hebben op de Alveringemse financiën, vragen we de burgemeester nog. “Zeker”, stelt hij. “Wij zullen al zeker minder inkomstenbelastingen ontvangen. De overheid geeft gigantische bedragen uit om getroffen werknemers en de economie te redden. Dat zal onvermijdelijk leiden tot minder subsidies en/of hogere belastingen. De verdere aanleg van fietspaden bijvoorbeeld – iets wat Alveringem niet kan realiseren zonder overheidssteun – zie ik als onzeker. Gelukkig komt dat tussen Izenberge en Leisele niet in het gedrang.

Of ik ook verwacht dat de vele verenigingen geld aan de gemeente zullen komen vragen? Dat denk ik niet. Behalve de gezondheidssector die ons allen heeft gered, zal elke sector moeten inleveren. Het scheelt wellicht ook dat men geen organisatiekosten heeft. Het gemeentebestuur zal de tering naar de nering zetten en dat zullen ook verenigingen – zonder onderscheid – moeten doen.” (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier