“Als de Vlaamse Bouwmeester spreekt, komt de ideologie van Ceaucescu terug naar boven”

Stephan Mourisse. (foto TOGH)
Redactie KW

Heel wat plattelandsgemeenten zijn niet te spreken over de Mobiscore. In Vleteren wil zowel de LVP van burgemeester Stephan Mourisse als oppositiepartij Vleteren Actief een motie ondertekenen voor de intrekking van de Mobiscore of op zijn minst een aanpassing van de parameters.

“De Mobiscore was nog maar net gelanceerd en kreeg op onder andere sociale media en diverse andere kanalen heel wat kritiek. Terecht vinden wij”, vertelt fractieleider Marion Vermander (Vleteren Actief). “Wij zijn absoluut tegen. Het is een leuk speeltje, maar ook niet meer dan dat. De score zou aangeven hoe goed belangrijke voorzieningen, zoals bijvoorbeeld school, openbaar vervoer, winkels… bereikbaar zijn vanuit je woning, maar als je de test zelf zou doen, dan zal je direct merken dat de Mobiscore zich daarvoor op te eenzijdige parameters baseert. Het platteland scoort automatisch slecht. Waar ook in Vleteren je woont, in de kern of daarbuiten, je raakt met moeite boven de 5 op 10, zelfs als je aan een bushalte of tussen de winkels woont. Zegt dat iets over onze landelijke gemeente of over de Mobiscore? Al 21 Vlaamse gemeenten dienden een motie in en dat willen wij nu ook doen.”

Leo Van Broeck beweert dat alle dorpen afgebroken moeten worden en alle inwoners een gedwongen deportatie naar de stad moeten aanvaarden(burgemeester Vleteren)

Ook burgemeester Stephan Mourisse (LVP) is niet te spreken over de Mobiscore. “Tijdens het jongste schepencollege hebben wij al de plattelandsmotie besproken en we zullen die motie ter goedkeuring voorleggen in de gemeenteraad van augustus. Ook wij steunen die motie 100 procent. Het gaat hier niet alleen om de Mobiscore, opnieuw een idioot initiatief dat handen vol geld gekost heeft en totaal niet accuraat is. Het gaat om veel meer”, aldus de burgemeester.

Gemeentefonds

“Plattelandsgemeentes zorgen voor open ruimte, een belangrijke troef voor het aanbieden van ecosystemen die noodzakelijk zijn voor een leefbaar en duurzaam Vlaanderen. Als iedereen de stad ingejaagd wordt, dan wordt de stad onleefbaar, zowel op vlak van mobiliteit – wat nu al een ramp is in de grootsteden -, als op vlak van gezondheid. Het platteland is dun bevolkt, met als gevolg dat er veel minder inkomsten zijn vanuit het gemeentefonds. Wij zorgen voor open ruimte, maar dat moet beloond worden door inkomsten. Het gemeentefonds zit niet juist in elkaar. Het grootste deel van het gemeentefonds gaat naar de grootsteden, met Antwerpen op kop, en wij moeten het doen met de kruimels. Maar wij moeten wel zorgen voor open ruimte, rust en ontspanning om de stedelingen, die de druktes, files en vervuiling van de week ontvluchten, te kunnen ontvangen in het weekend”, zegt de burgemeester.

Communisme

“Eerst wordt er enorm bespaard op openbaar vervoer, zodat de mobiliteit in plattelandsgemeentes zwaar achteruit gaat en waardoor uiteindelijk veel gemeenten en dorpen achteruit gaan op vlak van scholen, winkels en dergelijke en dan gaat de Vlaamse regering de Mobiscore gaan uitvinden, waardoor we een slechte score halen. Maar ik durf er op te wedden dat binnen het jaar niemand nog spreekt over die Mobiscore. En waar volgende keer zeker beter over nagedacht moet worden, is over de aanstelling van een nieuwe Vlaamse Bouwmeester. De huidige, Leo Van Broeck, beweert dat alle dorpen afgebroken moeten worden en alle inwoners een gedwongen deportatie naar de stad moeten aanvaarden. Dat is erger dan communisme. Ceaucescu heeft het gedaan in Roemenië, Van Broeck wil hetzelfde in Vlaanderen. Een gevaarlijk individu, die dat dan nog durft te ontkennen in ons Westhoekoverleg. Maar als hij mag spreken in grootsteden, komt de ideologie van Ceaucescu terug naar boven. Stuur Van Broek naar Roemenië en laat ons platteland met rust”, besluit de burgemeester.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier