Als bijna niemand nog wil trouwen: corona kost hen centen

Marlies Maddens. © Stefaan Beel
Olaf Verhaeghe

De ‘mooiste dag van je leven’ moeten uitstellen, is geen pretje. Maar voor wie met trouwen z’n brood verdient, zijn al die dagen zonder feesten een ramp. Hoe slaan zij zich door deze coronacrisis? Vier professionals aan het woord.

Marlies is wedding planner: “Intiemere feesten worden misschien wel de toekomst”

“Iedereen wilde in het magische 2020 trouwen, sommigen zijn al drie jaar verloofd en aan het wachten op hun droomdatum. Het jaar redden wordt onmogelijk, maar dan maken we van 2021 het beste ooit.” Marlies Maddens (28) uit Moorslede is sinds 2017 actief als wedding planner en organiseert huwelijken van a tot z. “Voor ons, maar ook voor fotografen of sprekers bijvoorbeeld, zijn de gevolgen groot. Als koppels hun huwelijk verplaatsen naar volgend jaar, verliezen we daar ruimte voor nieuwe klanten. We kunnen ons nu eenmaal niet opsplitsen.”

Marlies verlangt enorm naar haar eerste huwelijk na de coronaperikelen. “Voor het koppel in kwestie zal dat een emotionele dag zijn, maar ik sluit niet uit dat ik ook een traantje zal moeten wegpinken.” Wel acht Marlies de kans groot dat in het begin de feesten wat kleiner en intiemer zullen worden. “Terug naar de essentie: man en vrouw, de dichtste familie en vrienden. Ik ben daar wel voorstander van en zie ook dat koppels daar meer van kunnen genieten. Hier wordt trouwens aan een nieuw project gewerkt om de zomer te overbruggen. Ik kijk er alvast naar uit.”


Didier is dj op trouwfeesten: “Ik aanvaard geen extra boekingen tot eind dit jaar”

Didier Deman, aka DJ D!Di.
Didier Deman, aka DJ D!Di.© Foto Kurt

De 40-jarige Didier Deman, beter bekend als dj D!Di, draait al ruim tien jaar op huwelijksfeesten. Jammer genoeg moet ook hij het al even zonder stellen. “2020 zou een goed jaar zijn geweest”, zucht hij. “Maar het heeft niet mogen zijn. Ik heb alle klanten die me tussen maart en augustus hadden geboekt, opgebeld om zo goed mogelijk af te spreken. Maar de onduidelijkheid blijft. Tot 8 juni zijn we zeker: daarvoor kan niets. Maar wat met juli en augustus? En met het najaar? Dat kan je op dit moment niet voorbereiden, laat staan vastleggen.”

“Daarom heb ik beslist om voorlopig geen extra boekingen te aanvaarden, tot het einde van het jaar. Ik acht het mogelijk dat het nog maanden zal duren eer we opnieuw kunnen feesten zoals vroeger. Ik heb het tegen veel klanten gezegd: stel het een jaar uit. Dat wordt trouwens een stevig feestjaar, denk ik. We kunnen alleen maar afwachten tot er volledige duidelijkheid is. Een goed voorbereid feest, een volle dansvloer, tiptop in orde. De eerste plaat die ik zal draaien op een trouw? Last Night a DJ Saved My Life van Indeep. Het ideale nummer om er weer in te komen”, lacht hij.


Scarlett runt een bruidswinkel: “Met sjaal kan je trouwkleed ook in het najaar dragen”

Scarlett Ryckaert.
Scarlett Ryckaert.© Davy Coghe

Een goed jaar geleden startte Scarlett Ryckaert (27) met haar Oui Bridal studio in Knokke-Heist. De jongste weken zag ze heel wat afspraken met bruidjes wegvallen. “Ik had me er al op voorbereid. En toen burgemeester Lippens begin maart in Knokke-Heist strenge regels afkondigde, was het helemaal duidelijk dat het een bizarre periode zou worden.”

Negen op de tien klanten van Scarlett stellen hun huwelijk en dus vaak ook de afspraak voor het zoeken naar een jurk uit. “Maar ik kan me gelukkig vlot aanpassen. Een jurk kan even blijven hangen, een fotograaf of weddingplanner die ook volgend jaar al zit volgeboekt, dat is een ander paar mouwen…” Of je nu in juni dan wel november trouwt, maakt voor de keuze van de jurk weinig uit, zegt Scarlett. “Het is niet zo dat er een zomer- en een wintercollectie is. Het gaat eerder om collecties per jaar. Hier en daar wordt er wel ingespeeld op de seizoenen of gaat het om iets dikkere stof, maar uiteindelijk wordt daar niet zo heel veel rekening mee gehouden. Met leuke sjaal kan je perfect je zomers trouwkleed ook in het najaar dragen, absoluut.”


Isabel en Didier hebben een feestzaal: “Mondmaskers en plexiglas aan tafel niet haalbaar”

Isabel Joseph en Didier Deylgat.
Isabel Joseph en Didier Deylgat.© Foto Kurt

Salons Ten Boogaerde in Kortemark is een van de bekendste feestzalen in onze provincie. Zaakvoerders Didier Deylgat en Isabel Joseph zagen al tientallen huwelijksfeesten verplaatst worden, zowat een derde naar later dit jaar, maar de meesten stellen hun feest meteen uit tot 2021. “Je bent ze niet kwijt, maar je verliest wel inkomsten omdat je weet dat die data ook volgend jaar vlotjes ingevuld raken. 2020 zou een topjaar zijn geworden, zeker op het vlak van huwelijken. Maar het wordt een stevige domper. Deze situatie mag echt niet te lang meer aanhouden.”

Didier acht huwelijken met mondmaskers en plexiglas aan tafel of afstandsregels op de dansvloer niet haalbaar. “Dat werkt niet. Je zit aan tafel, je danst, je praat met elkaar. In een feestcontext heeft dat soort regels geen zin. En ook een beperking op aantal genodigden ligt moeilijk. Wat moet je zeggen tegen een koppel dat een feest voor 200 mensen had gepland? Er zit niets anders op dan wachten tot het weer ‘normaal’ kan. Ik kijk niet meer naar het nieuws, het maakt me alleen maar nerveus. En veel wijzer word je er als horeca-uitbater niet van.”