“Alles begint meestal bij die ‘onschuldige’ joint”

Commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse van PZ Grensleie. (GF)
Redactie KW

Menen zit bij de top van de provincie wat het aantal opgerolde cannabisplantages betreft de voorbije drie jaar. Wervik en Wevelgem scoren met elk vijf in de middenmoot. Volgens commissaris en woordvoerder van PZ Grensleie Stefaan Vannieuwenhuyse is er niet meteen sprake van een toename.

Dit artikel maakt deel uit van ons dossier ‘Cannabis in West-Vlaanderen’.

“Eerst en vooral een belangrijke opmerking vooraf”, geeft de commissaris mee. “Er wordt een belangrijk onderscheid gemaakt tussen de aard en de grootte van de plantages. Vanaf middelgrote plantages gaat het onderzoek naar de Federale Gerechtelijke Politie West-Vlaanderen. Dat komt omdat we in die gevallen te maken hebben met organisaties met een duidelijk winstbejag uit verkoop. Er hoeven niet altijd zoveel planten te staan. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat er net werd geoogst, dat er wel een installatie is voor een bepaalde capaciteit. Dat is een belangrijke parameter voor de overgave van het onderzoek van lokale naar federale politie.”

Is er een toename van het aantal plantages?

Stefaan Vannieuwenhuyse: “Uit onze cijfers kunnen we niet meteen opmaken of er sprake is van een toename van cannabiskwekers. De strijd tegen drugdealers gaat uiteraard ook verder in andere dossiers en staat los van het ontdekken van een aantal plantages. Er is meer dan cannabisplanten uiteraard. Maar alles begint meestal bij die ‘onschuldige’ joint.”

Waar worden de plantages meestal ontdekt?

“We treffen die vooral in de grensstreek. Zowel in huizen als in aparte lokalen, loodsen en panden. Of het om dezelfde kwekers gaat, is moeilijk te zeggen. Daar hebben we weinig zicht op. Verder onderzoek door de federale politie moet daar een beter zicht op geven.”

“Er zijn zowel plantages in huizen als in aparte lokalen en loodsen”

Gaat het om kwekers die iets willen bijverdienen of om georganiseerde misdaad?

“We maken een onderscheid tussen eigen gebruik en kleinschalige en middelgrote plantages voor verkoop en financiering van eigen gebruik. Grootschalige of industriële plantages worden door een organisatie of bende gestuurd met handlangers voor het onderhoud en de oogst. Hier komt ook duidelijk dealing en verkoop op ruimere schaal aan te pas.”

Hoe worden deze plantages opgespoord?

“Dat gebeurt eigenlijk via verschillende manieren. Er is de infogaring uit onderzoek, tips uit de buurt, meldingen van een wijkwerking… Belangrijk zijn ook zaken die gemeld worden zoals overlast, geur en abnormaal verbruik van de tellers. Belangrijk is ook de gemeenschapsgerichte politie die weet wat er leeft in een bepaalde buurt, die iedere melding behandelt en instaat voor infogestuurde politiezorg.”

Wordt er samengewerkt met het stads- of gemeentebestuur in deze dossiers? Welke maatregelen voorziet de lokale politie?

“Jazeker, we melden deze zaken op bestuurlijk vlak ook aan de burgemeesters die in het kader van de openbare veiligheid en gezondheid bepaalde maatregelen kunnen nemen voor de nieuwe gemeentewet. Nu zijn het meestal gerechtelijke maatregelen die worden genomen zoals het verzegelen van een woning, het opruimen van de installatie ter vernietiging… Verhuurders zetten huurders uit hun woning en pand en hopen dit terug in originele toestand te herstellen en te verhuren.”