Allereerste Playmobilweekend in Roeselare op 11 en 12 september: “Werk van artiesten uit hele Benelux”

Wim Vinckier: “Bouwen met Playmobil is voor mij een uitlaatklep.” (Foto SB) © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Op zaterdag 11 en zondag 12 september zal voor de eerste keer in West-Vlaanderen een Playmobilweekend plaatsvinden, meer bepaald in Roeselare. In de voormalige feestzaal Paviljoen zal je het werk van artiesten en dioramabouwers uit de hele Benelux kunnen bewonderen. “Nooit eerder vond er in onze provincie een dergelijk evenement van deze omvang plaats”, zegt organisator Wim Vinckier.

Met uitzondering van een evenement in Luik zal dit weekend in Roeselare door de coronacrisis het enige zijn dat dit jaar plaatsvindt in de Benelux. Nooit eerder vond er in onze provincie een Playmobilevenement van deze omvang plaats.

Het idee om een Playmobilweekend te organiseren, ontstond puur toevallig, onder meer dankzij de gepassioneerde Playmobilverzamelaar en -bouwer Wim Vinckier, afkomstig uit Beveren en tegenwoordig woonachtig in Gent. Wim ontwerpt grootschalige gebouwen voor zorg en onderwijs. Ontwerpen, bouwen en knutselen met Playmobil is zijn hobby die hij dagelijks beoefent. Voor hem is het een echte uitlaatklep.

“Je kan je eigen bouwheer zijn”, vertelt Wim. “Je hoeft geen rekening te houden met wettelijke vereisten. Een kleuterjuf van de lokale basisschool De Bever in Roeselare-Beveren had op Facebook eind vorig jaar een oproep gelanceerd naar een Sint en Piet van Playmobil die zoek waren geraakt. Deze waren een belangrijk onderdeel in de klasactiviteiten naar aanleiding van het Sinterklaasgebeuren en moesten dringend teruggevonden of vervangen worden. Maar gezien de Sinterklaasdozen niet meer behoren tot het huidige assortiment was dat niet evident.”

Sinterklaasdozen

“Als oom van een van de leerlingen, en fervent Playmobilverzamelaar en dioramabouwer kreeg ik de vraag doorgespeeld, waarna ik enkele nieuwe Sinterklaasdozen aan de school doneerde. Van het een kwam het ander en zo ontstond de vraag en het idee om eens ‘dichter bij huis’ te exposeren.”

“Om een of andere reden heeft er nog nooit een Playmobilbeurs in onze streek plaatsgevonden. Nochtans telt West-Vlaanderen eveneens heel wat liefhebbers van dit speelgoed dat al sinds ruim 45 jaar een vaste waarde is. In het verleden stelde ik reeds mijn werk tentoon op de belangrijkste Playmobilevenementen in de Benelux, en werd als exposant meermaals geïnterviewd door de lokale televisie en kranten.”

Tweedehands marktje

Uiteindelijk is het evenement mede tot stand gekomen door de grootste culturele vereniging van Roeselare, de BTBB (British Torch Belgian Branch) in samenwerking met de officiële Playmobil liefhebbersvereniging Connect To Smile vzw. De bedrijfsgebouwen van Vinckier-Cloet (voormalige feestzaal Paviljoen) werden voor deze gelegenheid beschikbaar gesteld. Dankzij het glazen dak baadt deze zaal volledig in het daglicht.

Het is ook de eerste keer dat er wekenlang ter plaatste kon worden gebouwd aan diorama’s, wat de kwaliteit en de detailleringsgraad van het werk verhoogt. Voor het grootste diorama van 80 m² met gebouwen van ruim drie meter hoog en duizenden poppetjes slaan zes bouwers de handen in elkaar. De opbouw zal enkele weken in beslag nemen.

Met de diorama’s worden maatschappelijke thema’s onder de aandacht gebracht. Zo zal er onder meer een diorama zijn over de ‘Sea Shepherd Conservation Society’, dat aandacht vraagt voor het wereldwijd beschermen van het leven in de oceanen, de illegale jacht op zeedieren en de plastic vervuiling.

Naast de expositie van de diorama’s zijn er diverse demo’s en workshops van mensen die creatief met Playmobil zijn. Er zal bijvoorbeeld geïllustreerd worden hoe popjes en dieren uit elkaar gehaald kunnen worden en gerepareerd kunnen worden. Op die manier wordt de levensduur van het speelgoed weer verlengd en kan het nog een extra generatie meegaan.

Er zijn tevens standen voor de uitwisseling van tweedehands onderdelen, speeltafels voor de kinderen alsook een tweedehands marktje op het voorplein waar kinderen hun oude Playmobil kunnen aanbieden en zo een tweede leven geven.

Iedereen is welkom op het evenement, maar het richt zich vooral op de lokale jeugd en jonge gezinnen. “Het wordt een magische plek, vol nostalgie voor de ouders en grootouders, die jeugdherinneringen aan vele uren speelplezier kunnen bovenhalen en terug in contact komen met ‘het kind’ dat in elk van ons aanwezig blijft.”

“Bij de kinderen wordt dan weer hun eigen fantasie en creativiteit geprikkeld om in tegenstelling tot voorgekauwde videospelletjes vooral zelf en samen met anderen hun verhalen te verzinnen en speelwerelden te creëren.”

Naar Barcelona?

Wim heeft naast de organisatie van het weekend in Roeselare nog meer toekomstdromen: “Uit praktische overwegingen heb ik enkel nog maar tentoongesteld in de Benelux, maar overweeg nu toch om ook eens op een uitnodiging in te gaan in Barcelona. Die beurs daar vindt twee keer per jaar plaats met 15.000 tot 20.000 bezoekers. Ook vanuit Midden- en Zuid-Amerika krijg ik uitnodigingen (vooral Argentinië, Mexico en Chili), maar door de omvang van de bouwwerken is een verhuis gewoon niet haalbaar.”

(SM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier