Die laatste is zaakvoerder van Brevisco, het bedrijf dat ooit als eerste experimenteerde met de hangmosselcultuur voor onze kust. Zowat een decennium geleden liep een eerste pionierend experiment met mosselkweek buitengaats faliekant af. De gebruikte mosselkooien bleken niet bestand tegen de r...

Die laatste is zaakvoerder van Brevisco, het bedrijf dat ooit als eerste experimenteerde met de hangmosselcultuur voor onze kust. Zowat een decennium geleden liep een eerste pionierend experiment met mosselkweek buitengaats faliekant af. De gebruikte mosselkooien bleken niet bestand tegen de ruige Noordzee én oneerlijke concurrentie. Nu voorspelt de eerste lijn met hangcultuurmosselen ten zuidoosten van de Nieuwpoortbank een bemoedigende eerste oogst. "Ik hoop op een bruto oogst van ca. 5000 kg, waar na sortering pakweg 3000 kg voor consumptie geschikt zijn", zegt zaakvoerder Willy Versluys. "Verkopen kunnen we de mosselen nog niet. Daarvoor is de opbrengst nog te klein en we opereren in een gebied dat pas volgend jaar binnen het nieuwe Mariene Ruimtelijk Plan als afgebakende zone ingekleurd kan worden en waar vanaf dan commercieel aan mosselkweek mag worden gedaan. "Voorlopig blijft het dus bij een degustatie van de eerste Belgische hangmosselen in de kustwinkels van de supermarktketen in Blankenberge , Bredene, Knokke, Koksijde, Middelkerke, Nieuwspoort, Oostende, OKay De Panne en Lombardsijde en Bio-Planet Brugge en in viswinkel 'Buccinum' van Brevisco aan de Vismijnlaan 38 in Oostende.Ondertussen zetten beide partners hun proefproject Value@Sea verder. In dezelfde zone voor Nieuwpoort worden proefondervindelijk oesters, Sint-Jacobsschelpen en zeewier gekweekt. Andere maricultuurprojecten lopen ook nog in een tweetal windmolenparken op zee.(ML)