‘Allemaal Mensen Brugge’ biedt verbindende activiteiten rond integratie en diversiteit

© PM
Redactie KW

Op initiatief van Vormingplus en een brede groep partners uit het middenveld wordt voor het derde najaar op rij een waaier aan activiteiten georganiseerd. Migratie, integratie en diversiteit zijn de sleutelwoorden.

Het succes van de vorige edities zette de organiserende middenveldorganisaties ertoe aan ook dit najaar uit te pakken met ‘Allemaal Mensen Brugge’. Ook de stad ondersteunt het project dat de kans biedt kennis te maken met allerlei aspecten van het integratieverhaal. “Het heel diverse aanbod aan activiteiten; dat zich tot midden december aandient; biedt allerlei invalshoeken”, verduidelijkt burgemeester Dirk De fauw, bladerend in het programmaboekje.

“Het wordt moeilijk kiezen uit de meer dan twintig projecten. Zo is er op woensdag 30 oktober het inleefparcours dat ons de kans biedt om ons in te leven in het lot van wie vlucht voor geweld en onrecht. Midden november is er in de stadsbibliotheek het Taalfeest dat je onderdompelt in het bad van talen dat onze stad rijk is.”

Hade Vanhoutte van 11.11.11 West-Vlaanderen vult aan: “De toneelvoorstelling ‘De ware sultanes’ belicht de leefwereld van moslimvrouwen in ons land. Er zijn filmvoorstellingen en er komt een tentoonstelling over de genocide in Rwanda.”

Of de initiatiefnemers zich bewust zijn van het feit dat dergelijke initiatieven vooral mensen aantrekken die al overtuigd zijn van de aangekaarte problemen, willen wij graag weten. Katia Hoorne van het Brugse discriminatie-meldpunt Unia: “Om die reden laten wij enkele van onze activiteiten doorgaan in de dagdagelijkse leefomgeving. Zo betrekken wij de hogescholen Vives en Howest bij het project. Daarom staat Nic Balthazar bijvoorbeeld in Howest met zijn ‘klimaatbetoog’, op zoek naar het verband tussen klimaat en migratie.”

Bij de presentatie van ‘Allemaal Mensen Brugge’ ondertekent burgemeester De fauw de solidariteitsverklaring ‘Cities are standing with refugees’. Meer dan 120 steden gingen Brugge daarin voor. In ons land is Brugge daarmee de achtste stad die zich achter die beginselverklaring schaart.

(PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier