Alleenstaande mama wil via Blind Gekocht woning in Kortrijk: eerst ‘onmogelijk’, maar dan toch gelukt

Davina Malfait met haar oogappel Alex: "Bij alles wat ik doe, is hij de eerste aan wie ik denk." © Dieter Anseeuw
Redactie KW

Een televisieprogramma carte blanche geven om met je geld een huis te kopen. Dat is de gewaagde insteek van het Vier-programma Blind Gekocht. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen, op woensdag 25 maart, maken we kennis met Davina Malfait (30) uit Geluwe. De alleenstaande mama waagde een grote stap in het onbekende.

De makelaarster moet even slikken als Dina Tersago zegt welk bedrag er gespendeerd kan worden, maar ze herpakt zich op tijd als ze ziet hoe graag Davina een instapklare woning wil met een klein budget. “Dat gaat niet… gemakkelijk worden.”

Ook de zoektocht zelf is niet onbewogen. ‘Onmogelijk’. ‘Schrijnend’. ‘Niet ok’. Het zijn maar een paar termen die de makelaarster foetert in de eerste aflevering van Blind Gekocht, als ze enkele huizen bezoekt. De zoektocht naar een huis voor Davina Malfait is zonder meer een uitdaging. De single mama heeft logischerwijze geen uitgebreid budget en zoekt een huis met tuintje in Kortrijk, voor haar en haar zoontje Alex.

Op zolder thuis

Davina heeft een paar heftige jaren achter de rug. Toen haar zoontje 15 maanden oud was, kwam ze alleen te staan. In de 2,5 jaar die daarop volgden, bleef ze alleen en na een nieuwe relatie die afsprong, trok ze weer bij haar ouders in. Hoewel ze bijzonder goed omringd was en een hechte band heeft met het gezin was dat een mentale opdoffer. Zo hoopte ze naar eigen zeggen verder te staan op haar 30ste. Een eigen stek vinden was geen sinecure, dus schreef ze zich in voor Blind Gekocht. “Het was wel leuk om thuis veel volk rond mij te hebben, maar je verlangt ook naar het moment dat je op je eigen benen staat en alles zelf in handen hebt. Het is oké als je leven even op pauze staat, maar je wilt toch weer vooruit.”

Ik had er vrede mee dat mijn leven even op pauze stond, maar ik wilde wel opnieuw vooruit

Davina sliep in het ouderlijke huis op de zolderkamer met haar zoontje en haar jongere zus Tabita. Niet meteen een ideaal scenario. Een eigen stek was dus meer dan welkom. Veel eisen had ze evenwel niet. “Ik moest realistisch zijn. Met mijn budget (150.000 euro, red.) moest ik geen groot huis verwachten, dat helemaal opgeknapt was. Het enige wat ik wilde, was dat het instapklaar was. Ik probeer mijn zoontje zoveel mogelijk voorrang te geven en echt in het nú te leven. Vijf jaar sparen voor een keuken door niets met hem te doen, dat zag ik echt niet zitten. Daarom wilde ik heel graag dat er vooral niet veel werk zou zijn aan de keuken en aan de badkamer. Voor de rest weet je dat er altijd wel iets op te knappen valt aan zo’n huis, maar dat was oké.”

Verzot op Kortrijk

Een andere wens was de stad waar ze wilde wonen: Kortrijk. “Alex zit in Deerlijk op school en zelf werk ik in Kortrijk (bij AGO Jobs & HR, red.). Ik wilde met de fiets naar mijn werk kunnen en genieten van het bruisende leven van een stad als Kortrijk. En met een tuintje zou ik al heel blij zijn.”

De zoektocht was dus niet simpel. “Het gezicht van de makelaarster sprak boekdelen toen ze hoorde welk budget ze had”, lacht Davina. “Toen had ik niet veel hoop, maar uiteindelijk ging het vlotter dan verwacht. Ze hebben echt heel hard hun best gedaan. Ruim twee maanden nadat ik me had ingeschreven, kwamen ze zelfs al de sleutel overhandigen. Ik was erg verrast.”

Een foto van achter de schermen: Davina omringd door haar zus, mama, Dina Tersago, en links interieurarchitect Bart Appeltans en aankoopmakelaar Béa Vandendael.
Een foto van achter de schermen: Davina omringd door haar zus, mama, Dina Tersago, en links interieurarchitect Bart Appeltans en aankoopmakelaar Béa Vandendael.© gf

De reactie van Davina en wat haar te wachten stond, zien we pas in de tweede aflevering van Blind Gekocht, maar Davina kan wel kwijt dat ze absoluut geen spijt heeft van haar deelname. “De eerste 14 dagen was het wat wennen, omdat het nog druk was in mijn hoofd, maar dat viel steeds beter mee. Ik maakte er ook steeds meer mijn eigen stekje van. Ik ben heel tevreden, ja. Met het mooie weer speelt Alex wat in de tuin. Die krijgt nu wat voorrang, zodat we er deze zomer optimaal van kunnen genieten.”

Het verhaal van Davina zien we vanaf komende woensdag op televisie. “Eerlijk, ik vind het spannender dan de onthulling van het huis zelf. Ik weet niet zo goed wat ik moet verwachten, al verliepen de opnames heel goed en correct. Ik schrok wel van wat er allemaal kwam bij kijken. Ik ben best wel benieuwd naar de reactie van de mensen. Maar ik ben vooral blij met mijn huisje, en Alex ook. En dat is het belangrijkste.”

Blind Gekocht, op woensdag 25 maart om 20.35 uur op Vier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier