Alle Torhoutse rusthuisbewoners getest, resultaat bemoedigend

Alle 172 bewoners van het woonzorgcentrum Sint-Augustinus zijn op corona getest. Het aantal besmettingen blijft beperkt tot dertien. Helaas is er een hoogbejaarde vrouw gestorven. © foto JS
Johan Sabbe

De voorbije dagen werden alle 172 bewoners van het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus getest op Covid-19. Er waren eerder al twaalf besmettingen vastgesteld en daar is gelukkig maar één bewoner bijgekomen, een bemoedigend resultaat.

De bewoner die nu eveneens door het coronavirus getroffen is, werd naar de afzonderlijke cohorteafdeling van het rusthuis overgebracht. De familie van de betrokkene is ingelicht. In totaal zijn er dus dertien besmettingen in het woonzorgcentrum vastgesteld. Elf van die bewoners verblijven in de cohorteafdeling van het rusthuis, één persoon werd naar het ziekenhuis gebracht en één iemand is helaas overleden: een hoogbejaarde vrouw.

Intussen is – los van het woonzorgcentrum – ook in het Sint-Rembertziekenhuis een Torhoutenaar aan corona gestorven: een 93-jarige man, die dankzij de nodige thuiszorg nog in zijn eentje kon blijven wonen. Eerder was in het lokale ziekenhuis al een vrouw van diep in de 90 aan het virus overleden.

Enkel besmettingen op de tweede verdieping

De besmette bewoners in het rusthuis hebben hun kamer op de tweede verdieping. Allen uit de afdelingen op de gelijkvloerse en de eerste verdieping legden een negatieve coronatest af.

“Dat is een bemoedigend resultaat, al beseffen we dat we voorzichtig moeten zijn met overdreven optimisme”, zegt Willem Vermaut, waarnemend directeur van het woonzorgcentrum. “We houden onder extreme omstandigheden vol en blijven er met alle medewerkers voluit voor gaan. We beschikken nu ook over een pre-cohorteafdeling om snel en efficiënt de bewoners met symptomen te kunnen afzonderen van diegenen zonder symptomen. Na twee negatieve testen met minimaal 48 uur tussenin mogen de mensen uit de pre-cohorteafdeling naar hun kamer terugkeren, waar ze nog een week in quarantaine moeten blijven.”

Alle personeelsleden worden straks eveneens getest

Er werd met de huisartsenkring een beurtrol afgesproken zodat er dagelijks een arts de pre-cohorte- en de cohorteafdeling bezoekt om de bewoners medisch op te volgen. “We zijn ervan overtuigd dat dit de beste methode is om verdere besmettingen te voorkomen”, aldus nog Willem Vermaut.

Het rusthuis heeft bericht van het Agentschap Zorg en Gezondheid gekregen dat het geselecteerd is om volgende week eveneens alle personeelsleden te testen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier