Alle Poperingse deelgemeenten krijgen mobiel dienstencentrum: “Overal een buurtsalon”

Schepenen Loes Vandromme en Bryan Vanderhaeghe.©MICHAEL DEPESTELE
Schepenen Loes Vandromme en Bryan Vanderhaeghe.©MICHAEL DEPESTELE
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Vijftien jaar na de oprichting van het Lokaal Dienstencentrum De Bres in de Veurnestraat, wil het stadsbestuur een een mobiel centrum voor de deelgemeenten inrichten. Roesbrugge wordt vanaf september de eerste uitvalsbasis.

“De bedoeling van een lokaal dienstencentrum is het sociaal netwerk van de gebruiker uit te bouwen om mensen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te laten wonen. Lokaal Dienstencentrum De Bres slaagde hier de afgelopen jaren goed in”, zegt welzijnsschepen Bryan Vanderhaeghe.

“De Bres is een goed gekende ontmoetingsplaats voor alle inwoners, ongeacht leeftijd, godsdienstige overtuiging of sociale en financiële mogelijkheden. In het bijzonder wordt aandacht geschonken aan ouderen, mantelzorgers en kwetsbare personen. Het doel van De Bres is de levenskwaliteit en de zelfredzaamheid van onze inwoners te bevorderen of te ondersteunen door activiteiten te organiseren diensten aan te bieden, waarbij ontmoeting met andere steeds cruciaal is. Bovendien slagen de mensen van De Bres er in de vragen naar zorg en ondersteuning uit de buurt op te vangen en mensen toe te leiden naar gepaste hulp en ondersteuning.”

Dorpenplan

Ondanks de uitstekende werking van het Lokaal Dienstencentrum in de Veurnestraat, blijken inwoners van deelgemeenten door mobiliteitsproblemen moeilijk de weg naar De Bres te vinden. “Daarom wil de stad nu een nieuw, mobiel dienstencentrum oprichten voor de deelgemeenten”, zegt cultuurschepen Loes Vandromme (CD&V).

“We zien al een aantal jaren dat de kwetsbaarheid van bepaalde inwoners van onze dorpen toeneemt, onder andere door het wegvallen van een aantal voorzieningen en toenemende vergrijzing. Naar aanleiding van deze vaststelling maakten we met het stadsbestuur een dorpenplan op en zal er in iedere deelgemeente een buurtsalon worden opgericht. In Roesbrugge en Watou is het buurtsalon er al, in Krombeke is het bijna klaar. Binnen het buurtsalon in Krombeke zal De Lovie een buurtwinkeltje voorzien. De buurtsalons lenen zich uitstekend om op korte termijn een mobiel lokaal dienstencentrum uit te bouwen, met antennepunten in verschillende dorpen.”

“De komst van een mobiel dienstencentrum zou ook betekenen dat er meer professionele ondersteuning komt voor de vele vrijwilligers die nu al bezig zijn in de buurtsalons. In een eerste fase zal vanaf september worden opgestart in Roesbrugge. Later volgen Krombeke en Watou, maar de bedoeling is om stelselmatig uit te breiden in de overige deelgemeenten.”

Vergunning

“Op die manier willen we ervoor zorgen dat elk dorp op termijn zijn eigen ‘Bres’ krijgt. Een medewerker van de Bres in de Veurnestraat zal zorgen voor de organisatie van activiteiten die dienstoverstijgend zijn”, vult schepen Vanderhaeghe nog aan.

Als de OCMW-raad eind deze maand groen licht geeft, wordt een voorafgaande vergunning aangevraagd bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. Indien die wordt afgeleverd, moet er binnen de vijf jaar een definitieve vergunning volgen.

(AH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.