Alle mondmaskers in Kortrijk geleverd: “Leeg vanavond nog je brievenbus!”

Ciel Brys van Scouts Saeftinghe bedeelde dit weekend vrijwillig mondmaskers. © KDS
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Alle 67.000 mondmaskers geraakten tegen zondagavond verdeeld in Kortrijk. Meer dan 200 vrijwilligers waren daar vier dagen voor in de weer. Elke Kortrijkzaan die ouder is dan twaalf jaar ontving een masker. De stad adviseert om zo snel mogelijk je brievenbus te legen, en dus niet te wachten tot maandag. In andere steden waren er immers problemen met diefstal.

“Woensdag kwam de eerst golf mondmaskers voor de regio Zuid-West-Vlaanderen al binnen bij onze leveranciers. Precies op schema. Vijftien steden en gemeenten uit Zuid-West-Vlaanderen hebben samen 300.000 kwalitatieve, herbruikbare stoffen mondmaskers besteld bij de firma’s Verdolux uit Harelbeke en Celesta uit Wevelgem”, vertelt Jan Seynhaeve, burgemeester van Wevelgem en voorzitter van de conferentie van burgemeesters in Zuid-West-Vlaanderen. Concreet gaat het over Kortrijk, Waregem, Harelbeke, Wevelgem, Menen, Wervik, Deerlijk, Kuurne, Lendelede, Anzegem, Avelgem, Zwevegem en Spiere-Helkijn.

Geen productiefouten

Het zag er even naar uit dat de levering van de maskers vertraging zou oplopen omdat de fabrikanten niet op tijd konden leveren. Dit tot groot ongenoegen van oppositiepartij Vlaams Belang. Maar uiteindelijk bleek dat toch geen probleem. De roze maskers die in Wevelgem verdeeld werden, kampen wel met een productiefout. Tijdens het strijken smelten ze. In Kortrijk werden witte maskers geleverd die wel voldoen aan alle kwaliteitsnormen.

Alle mondmaskers in Kortrijk geleverd:
© KDS

“Kortrijk heeft samen met alle steden en gemeenten van de regio als een van de eersten in Vlaanderen het initiatief genomen voor een gratis en kwalitatief mondmasker voor alle inwoners ouder dan 12 jaar. Dankzij de inzet van vele stadsmedewerkers en honderden vrijwilligers van Kortrijk Helpt kwamen ze dit weekend terecht in alle Kortrijkse bussen”, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne.

Geen masker? Bel 1777

Een team van 60 stadsmedewerkers is al vier dagen aan de slag en vulde zo’n 34.000 enveloppen met de grootste precisie. 235 vrijwilligers starten zaterdagochtend met de bedeling. “Aan de inwoners vragen we om hun brievenbus regelmatig leeg te maken, zodat er voldoende ruimte is voor de enveloppen en de kans op diefstal zo klein mogelijk is”, aldus de burgemeester. In onder andere Roeselare bleek immers dat er mondmaskers uit brievenbussen gestolen werden.

Wie zondagavond nog geen enveloppe mocht ontvangen of te weinig mondmaskers kreeg, kan vanaf maandag 9.00 uur contact opnemen met het gratis nummer 1777. “Een tweede bedeling komt er niet”, geeft de burgemeester nog mee. “Er zijn op dit moment genoeg maskers te verkrijgen via de reguliere markt.”

https://www.youtube.com/watch?v=RztlwVt6G0g

(Annelies Nollet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten