Alle Ieperlingen krijgen waardebon

De waardebons laten toe om voordeliger bij de lokale handelaars te kopen. © EG
Redactie KW

Stad Ieper wil haar inwoners én tegelijk de getroffen Ieperse sectoren financieel steunen na de coronacrisis. In de week van 24 augustus ontvangt elk gezin een waardebon om in Ieper en deelgemeenten te besteden.

“De federale maatregelen opgelegd in de strijd tegen het coronavirus treffen iedereen en dit op heel wat domeinen. Onze samenleving kreeg een fikse dreun maar de Ieperlingen hebben zich de voorbije maanden sterk getoond”, zegt burgemeester Emmily Talpe.

“Als stad willen we ook bijdragen om onze inwoners en lokale economie te ondersteunen in deze moeilijke periode. Deze waardebon maakt daar een belangrijk deel van uit en bereikt ook élke Ieperling. Het is een financieel duwtje in de rug, maar we willen ook aanmoedigen om lokaal te kopen.”

329 handelaars

Schepen Diego Desmadryl, bevoegd voor Economie en Toerisme vult aan: “De lokale economie is immers erg belangrijk voor Ieper. Denk daarbij aan tewerkstelling, sociale contacten en beleving, nabijheid van dienstverlening, sponsoring van een lokale sportclub of vereniging, enzovoort.”

“Het concept en de uitwerking van de waardebon kwam er na overleg met het centrummanagement, horeca Ieper, en de afdelingen van Voka en Unizo in Ieper en deelgemeenten. Maar liefst 329 lokale handelaars schreven zich in om deel te nemen aan de actie. Ter gelegenheid van de bon organiseren we op 5 en 6 september een koopweekend in de deelgemeenten, het weekend daarop volgen de Tooghedagen in het centrum.”

Sociale maatregelen

“Samen met de financiële dienst houden we continu de vinger aan de pols wat betreft de impact van deze coronacrisis op onze stadskas”, vervolgt schepen Eva Ryde, bevoegd voor Financiën en Welzijn. “We kozen er bewust voor budget vrij te maken om zowel onze inwoners als de getroffen sectoren te steunen, zonder geplande projecten in het gedrang te brengen.”

“In totaal bedraagt de kostprijs voor de waardebonnen en de logistieke uitwerking 700.000 euro. Met Vlaamse middelen kennen we daarbovenop extra waardebonnen toe aan de meest kwetsbare Ieperlingen. Dit zal hetzelfde systeem volgen en is een eerste van meerdere extra sociale maatregelen.”

Deelnemers

Elk gezin krijgt 25 euro per gezinshoofd en 10 euro extra per bijkomend gezinslid. Bestaat een gezin uit twee ouders en drie kinderen, dan krijgt dat gezin een bon ter waarde van 65 euro. De waardebon is beperkt geldig: van 1 september tot en met 15 oktober 2020. Het is dus belangrijk om op tijd de bon te spenderen.

Vanaf 28 augustus vind je via de website www.shop-in-ieper.be een overzicht van alle deelnemende Ieperse zelfstandigen. Sommige zaken bieden een extraatje aan als je iets met de waardebon betaalt. Dat staat telkens vermeld bij de deelnemende zaak.

Elk Iepers gezin krijgt de waardebon in de vorm van de gekende Ieperse Kadobon. Die bon kan je in schijven opgebruiken; je hoeft het volledige bedrag dus niet in één keer op te gebruiken. Via www.shop-in-ieper.be kan je de restwaarde op je bon bekijken. Je kan de bon niet omruilen en er wordt ook geen cash teruggegeven.

Koopweekends en Tooghedagen

Van 3 tot 6 september organiseren de deelgemeenten een koopweekend om de waardebon te lanceren. Een ideaal moment om je bon te besteden, want tijdens dit weekend is je bon bij de deelnemende zaken in de deelgemeenten 10 procent meer waard.

Van 11 tot en met 14 september zijn het Tooghedagen in Ieper. Zoals elk jaar stellen winkels en handelszaken de nieuwe collecties tentoon. Door de coronacrisis is het deze keer een lightversie: alleen handelaars uit Groot-Ieper kunnen deelnemen.

Op het volledige parcours zullen er ook looplijnen zijn en aan elke ingang van een straat zullen stewards staan om op de maatregelen te wijzen (looplijnen, mondmaskerplicht). Er zullen ook voldoende desinfectiezuilen staan. Op zaterdag 10 oktober wordt de waardebonperiode afgesloten met een extra opendeurdag. (EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier