Alle hotels en vakantiewoningen aan de kust komend weekend zo goed als volgeboekt

De kust verwacht dit weekend een grote drukte. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Het wordt aangenaam warm komend weekend. Tel daarbij de start van het bouwverlof, de slechte cijfers op vakantiebestemmingen en de overstromingen in de Ardennen waardoor er geen ander alternatief is en dan weet je dat het druk wordt aan de kust. “Alle hotels zijn nagenoeg volgeboekt en ook de vakantiewoningen zijn voor 90 procent volzet.”

Het lijkt haast onvoorstelbaar. Waar in grote delen van het land de burgemeesters van verschillende dorpen en steden met de handen in het haar zitten door de watersnood, bereiden de kustburgemeesters zich voor op een druk en mooi weekend. Met het mooie weer in het verschiet kiezen immers heel wat toeristen voor een verblijf aan de Belgische kust. Dat blijkt uit de cijfers.

“Hier hebben we lang op moeten wachten”, zegt Bart Boelens van Horeca Middenkust. “We hebben kamers tekort om iedereen op te vangen. De hotels zitten nagenoeg volledig volgeboekt en ook de vakantiewoningen zitten voor 90 procent vol. Voor wie nog naar de kust wil komen, zal het moeilijk worden om nog een gaatje te vinden.”

“Eerste grote uitdaging van deze zomer”

Dat beseffen ook Bart Tommelein (Open VLD), burgemeester van Oostende en Daphné Dumery (N-VA), burgemeester van Blankenberge. “We zijn voorbereid”, zegt Dumery. “We gaan komend weekend mensen sensibiliseren om minder drukke plaatsen op te zoeken.”

“Ook de NMBS geeft aan dat er heel wat mensen richting kust zullen trekken. We zien ook dat de drukte zich na het weekend zal verderzetten. Ook dan blijken de hotels in Blankenberge nagenoeg volgeboekt.”

Eenzelfde verhaal in Oostende, waar men vanaf zaterdag opnieuw het aanmeldingssysteem voor de drie drukste stranden in het leven roept. “We staan voor de eerste grote uitdaging van deze zomer”, zegt Tommelein.

Amokmakers niet welkom

“Onze strandredders hebben een rustige inloopperiode gekend en zijn er klaar voor. Maar ook de stad is er klaar voor. Er zijn afspraken met de NMBS, we hebben ons Zomerteam en er is een informatiebalie ter hoogte van het station om mensen te sensibiliseren.”

Bart Tommelein roept amokmakers op om weg te blijven uit zijn stad. “Wie hier alleen maar komt om de boel op stelten te zetten, is hier niet welkom. We gaan ook hard optreden tegen amokmakers met een plaatsverbod.”

“Wie dus denkt om hier even Oostende op zijn kop te zetten, zal de rest van de zomer niet meer welkom zijn in onze stad. Ik heb als burgemeester de macht om mensen te weigeren in Oostende en krijg daarvoor de steun van de minister van Binnenlandse Zaken.”

‘Welkom’, ‘veilig’ en ‘comfortabel’

Westtoer en de tien kustgemeenten roepen de badgasten op om voorzichtig te blijven op drukke plaatsen. “Zelfs op een topdag is elke gast welkom en is er voor iedereen plaats, zolang het publiek zich voldoende spreidt, oranje zones mijdt en kiest voor de groene plekjes”, duidt Stefaan Gheysen, algemeen directeur van Westtoer.

“Wie bijvoorbeeld met de trein komt, doet er goed aan om met de kusttram nog enkele haltes verder te rijden, en zo de rustige plaatsen op te zoeken. Iedereen aan de kust is goed voorbereid om alle vakantiegangers een aangename vakantie te bezorgen. ‘Welkom’, ‘veilig’ en ‘comfortabel’ zijn daarbij de kernwoorden.”

Kies niet meteen voor de stranden dichtst bij de treinstations”, klinkt het. “We raden iedereen aan om de druktebarometer te raadplegen via dekust.be.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten