Alle hokken van konijnenopvang Het Vrolijke Konijnenhol in Oostkamp zitten vol

Vicky Borrey: "De konijnen blijven hier tot ze een thuis vinden." (foto GS)
Redactie KW

De konijnenopvang Het Vrolijke Konijnenhol is door de grote instroom van de laatste weken genoodzaakt om een opnamestop in te lasssen tot en met eind december. Alle hokken ziten vol en er zijn ook heel wat dames in de opvang met een grote kans op een zwangerschap. Momenteel huisvest het Vrolijke Konijnenhol ruim 60 konijnen. Alle hokken zitten nu vol, dus kan er voorlopig geen enkel konijn meer bij.

Het vrolijke konijnenhol is een vzw die opvang voorziet voor ongewenste konijnen. Als mensen hun dier willen afstaan kunnen ze bij hen terecht, maar er is meestal is er ook een wachtlijst zodat niet iedereen meteen kan geholpen worden. Het Konijnenhol beschikt in totaal over 24 buitenhokken/flats en negen binnenhokken/flats, maar die zitten meestal vol.

“Enkel als er adopties zijn geweest, kunnen we weer nieuwe konijnen aannemen. Ook gevonden tamme konijnen worden vaak bij ons binnengebracht, of gaan we zelf gaan vangen als we er melding van krijgen en als het enigszins in de buurt is”, aldus Vicky Borrey.

Mailbox ontploft

Vicky (42) is begin maart 2013 gestart met de konijnenopvang en doet dit naast een fulltime job in het onderwijs. Ze geeft les Engels, geschiedenis en aardrijkskunde aan de eerste graad in OLVA in Assebroek. “Ik heb al altijd een voorliefde gehad voor dieren. Toen ik alleen ging wonen was mijn eerste eigen huisdier een konijn. De nood naar opvang voor konijnen is er wel, want jaar na jaar zijn we gegroeid en worden er meer konijnen opgevangen. Dat is ook een van de redenen waarom we vijf jaar geleden verhuisd zijn naar de huidige locatie buiten het centrum van Oostkamp.”

Vicky krijgt wekelijks wel één of twee mailtjes binnen om konijnen af te staan, maar de laatste weken is haar mailbox ontploft. Met een opnamestop tot gevolg. In de winkels worden konijnen al vanaf 6 à 8 weken aangeboden, maar bij het Vrolijke Konijnenhol worden ze pas vanaf 3 – 4 maanden ter adoptie geplaatst.

Coronakonijnen

“We hebben wel nog zicht op adopties de komende weken, maar eens het kouder wordt, valt dat ook weer stil. Ik heb de afgelopen 2 weken maar liefst 20 konijnen binnen gekregen. Dit jaar zijn er al meer dan 180 konijnen bij mij in Oostkamp gedropt”, gaat Vicky verder. Op de vraag of dit een jaarlijks terugkerend probleem en of er nu andere factoren meespelen antwoordt ze: “We zien meestal wel een piek net voor de zomer en net voor de winter. Voor de zomer is het vaak omdat mensen op reis willen en geen oplossing hebben voor de konijnen, en in de winter omdat de mensen het niet zien zitten om in de kou en regen de konijnen eten te geven en het hok te kuisen. Nu zijn het opvallend veel jonge konijnen en nestjes. Ik heb een sterk vermoeden dat het coronakonijnen zijn, die in de eerste lockdown zijn aangeschaft. Ook bij ons waren er opvallend veel adopties in de maand mei. Maar dus nu met het min of meer terugkeren naar het ‘normale’ leven qua werk, hebben mensen minder tijd en moeten de konijntjes weg.

Adoptie

De mensen die interesse hebben in één of meerdere konijntjes kunnen mailen. Door het werk is het mogelijk dat mensen een paar dagen moeten wachten op een antwoord. “We werken ook met een vragenlijst die mensen moeten invullen om te zien of ze een goede thuis kunnen bieden en of aan de voorwaarde wordt voldaan qua ruimte. Wij leggen geen specifieke afmetingen op, maar hoe meer hoe beter.

Op basis van de vragenlijst gaan we dan op zoek naar een geschikt konijn en kan er een afspraak gemaakt worden.”

“Dit jaar heb ik al meer dan 180 konijnen opgevangen, vooral jonge en ook nestjes”

“Na een klein uurtje kan het konijn mee naar huis, op voorwaarde dat ik er een goed oog in heb. Ook help ik nog via mail verder mocht het thuis toch niet lopen zoals het moet. Alle konijnen worden vroeg of laat geadopteerd. Sommige heel snel, binnen een paar weken. Anderen moeten een paar maanden tot maximaal een jaar wachten op een huisje. De konijnen blijven hier tot ze een thuis vinden. Helaas is het ook mogelijk dat konijnen hier sterven, omdat ze ziek binnengekomen zijn of een medisch probleem hebben. We laten geen enkel dier inslapen, tenzij het medisch niet anders kan, maar dat is in die zeven jaar nog maar een viertal keer gebeurd. De oude of gehandicapte konijntjes blijven meestal in de opvang en mogen hier de rest van hun leven doorbrengen.”

Financiering

In het begin was er veel eigen geld nodig om van alles en nog wat aan te kopen voor de konijnen, maar gelukkig heeft de vzw in de loop van de jaren toch een klein spaarpotje opgebouwd. “We proberen zelf zo veel mogelijk te organiseren, zoals een opendeurdag of deelname aan dierenbeurzen om extra centjes in het laatje te krijgen. Wij kunnen best financiële steun gebruiken, omdat ook onze dierenartskosten oplopen door vaccinaties en castraties. We proberen dit ook deels door te rekenen aan de adoptanten, maar dan raken we eigenlijk net uit onze medische kosten. Uiteraard moeten de dieren ook eten krijgen, zoals korrels en hooi. Stro en zaagsel hebben we nog grote voorraad van door donaties van het afgelopen jaar. Soms krijgen we ook voer binnen die sommige konijnen niet lusten, en de mensen brengen dat dan ook naar ons na afspraak”, besluit Vicky. (GST)

Info website en mailadres: www.hetvrolijkekonijnenhol.be of vrolijkekonijnenhol@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier