Alle bewoners van Kortrijkse WZC’s krijgen tegen eind volgende week vaccin

De Kortrijkse schepen van Sociale Zaken Philippe De Coene (SP.A) stelde zich al een paar dagen de vraag waarom het vaccineren in de WZC’s zo traag moet gaan. Zijn oproep aan de Vlaamse overheid lijkt effect te hebben. “Het is zo goed als zeker dat alle 5.188 Kortrijkse bewoners tegen eind volgende week een prik krijgen”, vertelt hij. Dat is een dikke week eerder dan voorzien.

In WZC Sint-Jozef werden de eerste vaccins ondertussen toegediend.© AN
In WZC Sint-Jozef werden de eerste vaccins ondertussen toegediend.© AN

De vaccinaties komen overal in Vlaanderen erg traag op gang. En dat terwijl in andere landen alle zeilen bijgezet worden om iedereen zo snel mogelijk te beschermen. Zelfs het plan van het Waals Gewest lijkt vlotter te verlopen dan dat van ons. Dat komt onder andere omdat de tweede prikjes voor mensen die al een eerste inenting kregen, in de diepvries moesten blijven liggen.

Nieuw plan

“Slecht idee”, liet Philippe De Coene enkele dagen geleden al weten. “De vaccins zijn er, onze organisatie staat op punt. Laat ons zo veel mogelijk mensen beschermen.” Een redenering waar ook federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zich in kan vinden. Hij vraagt de taskforce vaccinatie om een nieuw plan dat een versnelde vaccinatie tegen COVID-19 mogelijk moet maken.

“Concreet betekent dat voor Kortrijk dat we tegen eind volgende week al alle 5.188 bewoners verspreid over twaalf woonzorgcentra, van bescherming tegen het virus kunnen voorzien. Ik zit deze namiddag nog samen met Zorg en Gezondheid om te bespreken hoe we dat precies gaan doen, maar ik heb er een goed oog in dat we daarin zullen slagen.”

Week eerder

Oorspronkelijk zou de eerste inentingsronde pas op 25 januari afgerond worden. Op de tweede prikjes was het dan nog wachten tot eind februari. Die timing zou nu dus ruim een week naar voor schuiven. De 7.400 personeelsleden van de WZC’s moeten nog even geduld oefenen. Wanneer zij gevaccineerd kunnen worden is nog niet duidelijk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.