Algerijnse gemeenschap in Kortrijk in diepe rouw na overlijden Yazid Beldjoudi

Wijlen Yazid Beldjoudi, een graag gezien figuur. © gf
Redactie KW

Vorige week dinsdag kreeg Yazid Beldjoudi onder grote belangstelling zijn laatste rustplaats op de moslimbegraafplaats in Heule. Hij was op dinsdag 12 juni thuis in de Kortrijksestraat in Heule overleden na een ongelukkige val van de trap. De sympathieke en sociaal voelende man werd door iedereen gerespecteerd als een verbindingsman die de Noord-Afrikaanse en Vlaamse cultuur in de twee richtingen dichter bij elkaar bracht.

Yazid werd op 6 april 1953 in Algiers geboren. Hij ging werken voor de Algerijnse energiemultinational Sonatrach. Hij werkte een tijdlang als intendant bij een groep Belgische gezinnen die in het kader van een project in Algerije kwamen werken. Onder hen zijn toekomstige echtgenote Carina Willems. Zij besloten om naar België te komen en trouwden in 1981. Ze woonden eerst in de Spoorweglaan in Kortrijk, daarna in de Koningin Elisabethlaan en sinds 1996 in Heule in de Kortrijksestraat.

Doordat zijn diploma’s hier niet erkend werden, ging Yazid eerst aan de slag op de markt en later bij de firma Masureel als textielverver, daarna als magazijnier. In 2004 is hij echter ziek geworden en werd het wachten op een levertransplantatie die in 2006 kon worden uitgevoerd. Zijn leven hing aan een zijden draadje, maar hij is wonderwel hersteld. Werken was echter niet meer mogelijk. Noodgedwongen moest hij toen zijn vele activiteiten in het verenigingsleven stopzetten.

Voetbal en integratie

Vooral in de jaren 90 is Yazid op allerlei terreinen actief geweest. Hij hield veel van het voetbal. Het was een manier om zich hier vlot te integreren. Zo speelde hij in het amateurvoetbal bij de caféploeg Puccini in de Sint-Janslaan. Hij is jeugdtrainer geweest bij Stade Kortrijk en steward bij KVK. Hij heeft ook nog een voetbalploeg met Noord-Afrikanen opgericht. Daarnaast is hij vele jaren scheidsrechter geweest, eerst bij Excelsior Moeskroen, in het bedrijfsvoetbal maar ook bij de Belgische Voetbalbond (provinciale afdelingen en jeugdcompetitie).

Yazid Beldjoudi, destijds als voetbalscheidsrechter.
Yazid Beldjoudi, destijds als voetbalscheidsrechter.© gf

Maar vooral belangrijk is zijn inzet geweest voor de integratie van de Noord-Afrikaanse gemeenschap. Hij was actief in de Kortrijkse jeugdraad en bij de werkgroep ‘Intakt’ in het Jongerenontmoetingscentrum (JOC). Hij was er graag gezien, sloeg een brug tussen beide culturen, maar hij wilde ook dat de band van Noord-Afrikanen met hun land van oorsprong niet verloren ging. Hij organiseerde workshops, tentoonstellingen, enzovoort. Bij verkiezingen is hij ook nog kandidaat geweest voor Agalev. Hij is het die in 1996 het initiatief naam voor een Witte Mars in Kortrijk voor het verdwenen en vermoorde meisje Loubna Benaïssa. Hij werkte samen met het Algerijnse consulaat om landgenoten in België te helpen om hun weg te vinden in de administratie.

Begraafplaats

Yazid Beldjoudi was vader van vier kinderen: Amine (met echtgenote Aneta, van Poolse afkomst, Sint-Denijs), Yasmina (met Sebastien Malfait, Ledeberg), Haroun (met Gwendoline Vanhoutte, Sint-Denijs) en Noor (Kortrijk) die kandidate Miss België is. Hij had ook zes kleinkinderen.

De begrafenis op de moslimbegraafplaats in Heule gebeurde in aanwezigheid van de Algerijnse consul in Brussel, die zelf heeft geholpen bij het zakken van de kist. Opmerkelijk is wel dat Yazid al in 1999 heeft geijverd voor een aparte moslimbegraafplaats in Kortrijk die er toen gekomen is in Marke. Die was te klein geworden, waardoor twee jaar geleden een tweede perceel werd ingericht op het kerkhof in Heule en waar hij nu dus zelf aan de aarde werd toevertrouwd.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier