Algenkolonies veroorzaken schuimtapijt op strand

© JTV
Redactie KW

Ook op zee laat de lente zich voelen. Door de toenemende hoeveelheid licht en voedingsstoffen in het water groeit er fytoplankton (microscopische algjes). Aan onze kust is dat onder andere de schuimalg.

Sterven schuimalgen af, dan kunnen ze met duizenden tegelijk aanspoelen op het strand, opgeklopt tot schuim. Ook al zijn schuimalgen op zich ongevaarlijk, het afsterven van deze algen kan in uitzonderlijke gevallen leiden tot het stikken van ander zeeleven.

Stijgende temperaturen

Een van de typische soorten fytoplankton in onze Noordzee is de schuimalg. Die bloeit hier vooral tijdens het voorjaar, van begin april tot juni, gestimuleerd door het toenemende licht, de stijgende temperaturen en de in de winter toegenomen concentratie aan nitraten, fosfaten en andere voedingsstoffen in het water.

De cellen van de schuimalg kunnen apart leven, maar ze kunnen ook kolonies vormen: groepen van wel miljoenen cellen, ingebed in een bolvormig omhulsel van slijm. Deze kolonievorming biedt heel wat voordelen voor het overleven van de algen: het beschermt hen tegen ziekteverwekkers en roofdieren zoals eenoogkreeftjes.

Schuim op het strand

Wanneer kolonies schuimalgen sterven, kloppen de golven bij een stevige wind het slijmomhulsel op, waardoor schuim wordt aangemaakt – je kan dat het best vergelijken met het opkloppen van eiwit voor het maken van slagroom. Dit schuim spoelt later aan op de stranden, soms in massale hoeveelheden. Dat was gisteren alvast het geval! (JTV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier