Algemeen directeur Jan Claeys gaat in september met pensioen

Jan Claeys.
Redactie KW

Jan Claeys, algemeen directeur van de gemeente Beernem, gaat op 1 september met pensioen. Hij werkte sinds 1991 voor de gemeente, toen nog als OCMW-voorzitter, nu als algemeen directeur sinds de integratie van het OCMW in de gemeente.

De algemeen directeur vormt eens soort verbinding tussen het dagdagelijks bestuur, het schepencollege en het bestuur op langere termijn, de gemeenteraad.

Daarnaast vormt de administratie een groot deel van het takenpakket van Jan Claeys: “Als algemeen directeur ben je ook hoofd van het personeel en krijg je veel brieven of klachten binnen. Maar bij mijn begin als directeur van het OCMW was ik meer met andere zaken bezig. Ik ben nog altijd heel erg trots dat ik toen samen met alle andere betrokkenen een reeks bedrijven voor sociale tewerkstelling kon oprichten. In een relatief kleine gemeente als Beernem hebben we nu een schoonmaakbedrijf met dienstencheques, een Fietspunt, Proper en Net en een strijkdienst. In elk van die zaken zijn mensen sociaal tewerkgesteld.”

Dicht bij elkaar

De kleine omvang van de gemeente en haar diensten is volgens Claeys een echt voordeel: “Dat maakt mijn job natuurlijk gemakkelijker. Iedereen is aanspreekbaar, er zijn alleen maar korte lijnen in onze gemeente en ik had het genoegen om met een erg gemotiveerde ploeg van medewerkers en diensthoofden samen te werken. Ik vermoed dat er gemeentes zijn waarbij de job als algemeen directeur moeilijker is.”

Ook aan de integratie van OCMW en de gemeente had de 62-jarige Claeys een hele kluif: “Wij zijn daar vijf jaar geleden aan begonnen. Ik was toen 57 jaar, voor velen misschien al een rustigere periode in hun carrière, maar ik denk dat we dat samen zonder schokken kunnen verwerken. Officieel hoefde dat maar sinds dit jaar, maar wij doen dat al vijf jaar.” De samenwerking tussen OCMW en gemeente is in Beernem opmerkelijk goed. Eigenlijk is het OCMW een entiteit op zich, maar volgens Claeys was er bij beide instanties een wederzijds respect: “Zowel het OCMW als onze gemeente wisten van elkaar, dat we elkaar nodig hadden. Dat zorgde ervoor dat we altijd in goede afspraak konden samenwerken en dat we veel gedaan konden krijgen.”

Tussen het OCMW en de gemeente was er altijd wederzijds respect

Een algemeen directeur staat los van de politiek en mag dus geen meningen uiten, maar in Beernem zorgen de nauwe banden ervoor dat Claeys zijn eigen adviserende meningen vanuit het managementteam (MAT) altijd kon uiten: “Maar de politiek heeft altijd het laatste woord en dan nam ik vrede met wat zij beslisten. Mijn eigen mening primeert nooit. Bovendien stond mijn deur letterlijk en figuurlijk altijd open voor iedereen.”

Druk pensioenleven

Verveling zal bij de gepensioneerde Jan Claeys niet snel toeslaan. Activiteiten in verschillende vzw’s als de Notenkraker en het Vliegend Paard, zetelen in schoolbesturen van Sint-Lutgard en de landbouwschool, het zal allemaal in zijn agenda moeten passen. Met een spontaan opkomende glimlach vertelt hij ook dat er twee maanden geleden een eerste kleinkind geboren is waar hij met plezier wat tijd aan wil spenderen. “Ik zal dus niet snel in het bekende zwarte gat vallen.” (Arno Van Haverbeke)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier