Alfred zet 175 jaar muzikaal leven te boek: “Ik dook jaren in het archief”

"Veel verenigingen mogen jaloers zijn op een croniqueur als Fred", zegt voorzitter van koninklijke harmonie Sint-Cecilia. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Alfred Vermoortel heeft zijn Kroniek van 175 jaar Muzikaal Leven in Oudenburg klaar. Een titanenwerk werd het, waarvoor hij meerdere jaren opzoeking deed. Als oud-secretaris van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia is Alfred, Fred voor de vrienden, nog altijd gepassioneerd door muziek.

Alfred Vermoortel werkte jaren aan wat leidde tot een indrukwekkend boek, een naslagwerk van 212 bladzijden met foto’s, getuigenissen, verhalen en een reconstructie van de vele activiteiten van de muziekverenigingen: Kroniek van 175 jaar Muzikaal Leven in Oudenburg. “Ik heb jaren in het archief gedoken”, zegt Alfred. “Begin 1991 werd ik secretaris van de harmonie Sint-Cecilia en zette daar eind 2014 een punt achter. Naast de taken van secretaris erfde ik ook het archief. Dit wekte mijn interesse en in dit archief ontdekte ik verwijzingen naar de vooroorlogse Oudenburgse muziekverenigingen”, vertelt de auteur. Alfred Vermoortel ging voor de eerste keer graven in dat verleden in 1994, ter gelegenheid van het 40-jarige bestaan van de harmonie. In de uitgave Muzinieuws werden in acht edities groene bladzijden ingelast waarin hij thematisch enkele aspecten van het Oudenburgse muzikale leven belichtte.

Vrije tijd

“Voor bijkomende informatie ging ik samen met Georges Hautekiet mensen interviewen waarvan we vermoedden dat ze een bijdrage konden leveren. Eind 2014 zat mijn taak als secretaris er op. De harmonie kreeg een nieuw bestuur en ik werd eresecretaris. Van dan af begon het echte opzoekingswerk. Gedurende drie jaar verdeelde ik mijn vrije tijd tussen bezoek aan bibliotheken, centra voor familiekunde en contacten met omliggende muziekverenigingen”, blikt Alfred Vermoortel terug.

In het archief ontdekte ik verwijzingen naar de vooroorlogse Oudenburgse muziekverenigingen

“Eind 2017 was het schrijfwerk achter de rug. De kroniek eindigt in december 2014. De vraag was toen: hoe kan dit worden gepubliceerd? Het was wachten tot dit jaar. Het 65-jarige bestaan van de harmonie was een opportuniteit om dit overzichtswerk in te kaderen in de geplande jubileumactiviteiten” legt de auteur uit.

Chronologisch

Het boek is zuiver chronologisch. Het eerste deel omvat de periode 1844 tot 1950 en het tweede deel begint in december 1954 en eindigt in de zomer van 2019, precies 65 jaar harmonie Sint-Cecilia.

Kroniek van 175 jaar Muzikaal Leven in Oudenburg kost 25 euro en is te koop in het lokaal van de harmonie, boven de bibliotheek, bij de bestuursleden, slagerijen Jeroen en Anneleen en Stefaan Sabbe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier