Alfons Pieterslaan wordt heraangelegd in 2023

De Alfons Pieterslaan wordt heraangelegd in 2023.© GLO
De Alfons Pieterslaan wordt heraangelegd in 2023.© GLO
Gillian Lowyck

Stad Oostende voert een aanpassing in het meerjarenplan door. Door de coronacrisis werd het budget namelijk grondig door elkaar geschud. De eigen kosten werden onder de loep genomen en enkele uitgaven werden verschoven. Er wordt onder meer geld vrijgemaakt voor de heraanleg van de Alfons Pieterslaan.

De coronacrisis heeft het budget van de stad grondig door elkaar geschud. Enerzijds waren er extra uitgaven zoals de aankoop van beschermingsmateriaal, crowd control in de winkelstraten, het aanmeldingssysteem voor het strand, een zomerteam van 100 mensen. Anderzijds waren er minder inkomsten door de vermindering van de terrasbelasting, de city taks, de belasting op uithangborden, de belasting op marktkramen… In juni werd ook een herstelplan uitgewerkt om de Oostendenaars en de Oostendse ondernemers zuurstof te geven, met onder meer de Oostendebon die half december bij iedereen in de bus valt.

Er zijn enkele belangrijke nieuwe uitgaven voorzien in het meerjarenplan. Zo wordt de Alfons Pieterslaan volledig heraangelegd in 2023, goed voor 1,1 miljoen euro. “Hoewel de investeringsbudgetten vastliggen, hebben we altijd al een lijstje van welke werken nuttig zouden zijn”, legt schepen voor Openbaar Domein Björn Anseeuw (N-VA) uit. “Door corona hebben we het budget opnieuw onder de loep genomen. En zo hebben we wat investeringsmarge. Dat gebruiken we nu om de Alfons Pieterslaan opnieuw aan te leggen.”

“Er zijn verschillende redenen voor die heraanleg”, gaat Anseeuw verder. “Eerst en vooral is de weg gewoon niet meer in goede staat. De straat is versleten. Nu zouden we wel nog even verder gekund hebben, het is geen gigantisch drama. Maar dit is een zeer druk bereden straat en herstel is toch nodig.”

Straat opwaarderen

“Ten tweede willen we met de herinrichting ook een boost geven aan de straat. Zo zullen we de Alfons Pieterslaan een stuk opwaarderen. Voor de handelaars die er hard en goed werken, is dat natuurlijk ook mooi.”

Hoe de straat er zal uitzien, ligt nog niet vast. “De plannen moeten nog worden opgemaakt. Wat er zal komen, is dus nog niet bekend. De plannen zullen in 2022 worden voorgesteld. We zullen ruim overleggen met de handelaars, dat is belangrijk. In 2023 zullen de werken dan starten en dat jaar zullen ze ook afgewerkt zijn.”

Angélique Laforce baat al 17 jaar A-Propos Fashion uit in de Alfons Pieterslaan. “Ik was eerlijk gezegd nog niet op de hoogte van de heraanleg”, vertelt ze. “Toch ben ik wel wat verbaasd, want het is tenslotte nog maar van 2004 geleden dat de straat vernieuwd werd. Ik vind niet dat het nodig is, dus ik sta er eigenlijk niet voor te springen.”

“De vraag is ook hoe lang de werken zullen duren. Momenteel is de straat voor een groot stuk afgezet doordat men een gebouw afbreekt. En dat nog tot juni volgend jaar! Gaat men iedere keer als er werken zijn de hele straat afzetten? Ik vind dat niet verantwoord. Afwachten dus.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.